Då ska du besikta bilen (komplett guide)

Då ska du besikta bilen (komplett guide)

När ska du besikta bilen och hur ofta måste du besikta den? Läs mer om reglerna kring bilbesiktning här samt vad priset kan vara för att besikta din bil.

Som fordonsägare är det ditt ansvar att se till att boka en bilbesiktning. Det är ingenting som Transportstyrelsen kommer att påminna dig om, utan något du bokar på egen hand via ett besiktningsföretag. Att besikta bilen i tid är mycket viktigt eftersom du annars kan få körförbud.

I denna guide går vi igenom allt du behöver veta om att besikta bilen.
 

När ska du besikta bilen?


Hur ofta du måste besikta bilen beror på hur gammal den är.

Första gången du måste besikta bilen inträffar:

  • 36 månader första gången efter att din bil togs i trafik
  • 24 månader efter första kontrollbesiktningen
  • 14 månader efter den andra och efterföljande besiktningar

Detta gäller personbilar och lätta lastbilar som väger mindre än 3500 kg.
 

Håll reda på besiktningsdatumen med registreringsnumret


För att inte glömma bort nästa gång du ska besikta bilen kan du knappa in ditt registreringsnummer på Transportstyrelsens sida för bilbesiktningar; där du ser vilket datum din bilbesiktning senast ska ha skett.

Många bilbesiktningsföretag skickar hem information till dig i god tid innan besiktningen ska ske. De är dock inte ålagda att göra det utan det är ditt eget ansvar att kontrollera när du måste besikta bilen.
 

Om du slarvar med att besikta bilen


Det är viktigt att du kommer ihåg att boka din besiktning eftersom du annars riskerar körförbud. Körförbudet inträder automatiskt vid utebliven besiktning och den enda sträcka du då har rätt att köra är mellan bilens parkering till närmaste bilbesiktningsföretag. Kör du ändå kan du få dyra böter vid en poliskontroll.
 

Bilens brister avgör eventuella förelägganden


Blir din bil godkänd vid besiktningen är det bara att tuta och köra, men vid eventuella brister kan bilen antingen få ett föreläggande eller ett inträtt respektive meddelat körförbud.

  • Föreläggande om efterkontroll – Innebär att du måste åtgärda brister som upptäcktes vid besiktningen inom en viss tidsperiod. Dessa brister är inte så allvarliga att bilen får ett inträtt körförbud. Däremot måste du göra en efterkontroll när bristerna är åtgärdade.
  • Automatiskt inträtt körförbud – Du har missat att besikta bilen och får därför inte köra med den annat än till besiktningen.
  • Meddelat körförbud – En poliskontroll visar på att bilens skick är så pass dålig att bilen ska bärgas från platsen och därefter köras direkt till besiktning.
     

Pris för att besikta bilen – vad kostar en bilbesiktning?


Kostnaden för att besikta bilen varierar. De faktorer som påverkar är bland annat vilket fordon som ska besiktas, vilka priser besiktningsföretaget tar samt var du besiktar bilen. Ibland kan även tiden du besiktar bilen spela roll för priset.

Vanligen kan man säga att kostnaden för att besikta bilen startar vid 300 kr och går upp mot cirka 1000 kr. Snittpriset ligger runt 500 kr. Efterkontroller brukar vara aningen billigare. Jämför olika stationer för att få det bästa priset för just dig. Ofta brukar olika besiktningsföretag skicka ut reklam och påminnelser hem till dig när det börjar bli dags att besikta bilen.
 

Besikta bilen och bilförsäkring – vad gäller?


Du måste i regel besikta bilen i tid för att din bilförsäkring ska gälla. Dock gäller trafikförsäkringen även om du har körförbud. När det kommer till bilförsäkringen har försäkringsbolagen olika krav men ett vanligt sådant är att ersättningen blir mindre eller helt uteblir om bilen har körförbud på grund av att du glömt att besikta den. Läs alltid aktsamhetskraven i din bilförsäkring för att se vad som gäller för just dig.
 

Avställningsförsäkring


En avställningsförsäkring kan vara bra att ha när bilen står avställd i garaget i väntan på besiktning. Denna typ av försäkring kan också vara bra att ha om du till exempel har en sommarbil som du vill ställa av under vinterhalvåret. Du anmäler bilen som avställd hos Transportstyrelsen.
 

Fler tips för dig som äger en bil


Tvätta bilen – Tipsen som gör din bil skinande ren

Stenskott – Så hanterar du en sprucken vindruta

Ställa på din bil? - Bra saker att tänka på

Läst klart? Dags att jämföra bilförsäkring!

Jämför bilförsäkringar och hitta en bra försäkring för din bil.

ABC123
Check cirkel

Info

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Så stor är ersättning från a-kassan & inkomstförsäkringen vid arbetslöshet

Klocka 1 minuts läsning

Ersättning från a-kassan Dag 1-100 ersätter a-kassan 80 procent av din genomsnittliga inkomst upp till 33 000 kronor per månad dvs max 26 400 kronor/månad och cirka 18 500 kronor/månad efter skatt. Efter dag 100 sjunker ersättningen: Da...

Föregående artikel
Värsta energitjuvarna i hemmet
Klocka 1 minuts läsning