Fråga - Hur ska jag förvalta 250 000 kr på ett bra sätt?
Hej! Jag har 250 000 kr som jag vill förvalta på ett bra sätt. Jag går i pension om 10 år. Tacksam för tips!
Gratulerar till att du har så mycket pengar som du kan avvara just nu. Det kommer att ge dig ett gott tillskott i kassan när du går i pension.
Jag tycker att du kan se detta som ett gyllene tillfälle att lära dig mer om olika sätt att placera pengar. Har du egen kunskap kan du göra en mycket bättre värdering av de placeringsförslag du får från banker eller andra ”experter”. Bli din egen expert är alltså mitt första tips! Konsumenternas bankbyrå har en bra översikt över olika sparformer. Vill du veta mer om fonder rekommenderar jag Fondbolagens Förenings sajt ”Fondkollen” Styckena om ”risknivå och möjlighet till avkastning” samt hur du hittar rätt sorts fond tycker jag är särskilt bra. Är du intresserad av aktier så tycker jag att Unga Aktiesparare har jättebra information även för oss som har några år på nacken. Aktiespararnas ”gyllene regler” är också bra.
När du har skaffat dig grundkunskap kan du kontakta ett par olika banker, boka tid för rådgivning och be dem om ett placeringsförslag. Tips nummer två är alltså att ta hjälp av andra experter som utgår ifrån just din situation. Det tredje och viktigaste tipset är att ifrågasätta deras förslag utifrån din egen kunskap. Därefter tror jag att du har goda förutsättningar att fatta ett eget klokt beslut om hur du ska placera dina pengar.
Glöm inte att bestämma hur ofta du ska följa upp hur din placering utvecklar sig. Boka en återkommande tid för uppföljning med din bankman, beställ fondväckning med Fondkollen och ladda ner Pensionsmyndighetens premiepensonsapp så att du ser hur din premiepension utvecklas.
Du får räkna med att det tar tre, kanske fyra timmar för att inhämta kunskap och besöka banker. Men jag tycker att den tidsinvesteringen är väl värd sitt pris. Du kommer att lära dig massor, kanske tycka att det är roligare att placera pengar och förhoppningsvis få lite mer pengar att göra roliga saker för när du blir pensionär. Lycka till!
Bodil Hallin
Familjeekonom, Ikano Bank
Aktuella sparkontoräntor
Här kan du hitta det bästa sparkontot. Jämför sparräntor och se var du får den högsta räntan.
Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti.
Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen, eller läs mer på aktörens hemsida. .
Landshypotek Bank
Resurs Bank
Den statliga insättningsgarantin som garanterar upp till 100 000 euro per kund,
gäller för alla sparkonton hos Resurs Bank.
Nordiska
Collector sparkonto
Volvofinans Sparkonto
EP Bank
Bank Norwegian
Borgo
Marginalen
Brocc Finance
Nordax Bank
JAK Medlemsbank
Vi erbjuder både fasträntekonton med löptider mellan 3-6 månader och sparkonton med rörlig ränta utan bindningstid. Självklart omfattas ditt sparande av den statliga insättningsgarantin.
Ansök direkt på vår hemsida och öppna ditt konto redan idag!
Santander Consumer Bank
Qliro
TF Bank
SevenDay Bank
Qred
Grundat 2015 av entreprenörer för entreprenörer, är Qred Bank nu Sveriges snabbast växande fintech-företag, enligt Financial Times. Qred har levererat lönsam tillväxt från start och är marknadsledande i Norden.
Nstart
BIGBANK
Mangold
Carnegie
prova att ändra filtreringen
Övrig information
Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonton där fler parametrar visas.
För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.
När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 1 050 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.
Relaterade artiklar
De senaste artiklarna
Läs vidare
Nästa artikel
Föregående artikel
Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Nyheter för din plånbok
Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.
Jämförs just nu
- Bilförsäkring
- Halvförsäkring, Kona
- Lägst årskostnad 2 388 kr
- Högst årskostnad 5 028 kr
-
Att spara 2 640 kr