Fråga: Varför får jag ingen ränta på sparkonton hos storbankerna?
Varför får man ingen ränta på sitt sparkonto hos storbankerna? Är det verkligen så att det kostar dem mer att ha våra pengar hos sig än vad de tjänar på att få ett bra kassaflöde?
Det ska också sägas att ett sparkonto där du kan ta ut dina pengar när som helst inte är ett särskilt bra sätt att låna pengar för banken. Bankernas affär är typiskt att de lånar ut pengar främst via bolån och tjänar pengar på det så kallade räntenettot vilket är skillnaden mellan räntan banken tar när den lånar ut och räntan banken själv betalar när den lånar pengar.
Problemet med sparkonto för banken är just att du kan ta ut pengarna när du vill. Det gör att banken får svårt att ta dina sparkontopengar och lånar ut dem via bolån. De kan ju inte kräva tillbaka mitt bolån bara för att du vill ha dina sparkontopengar.
Det här finns det också lagstiftning kring som begränsar hur mycket bankerna får låna ut. Det kan därför vara bättre för banken att låna pengar till något högre ränta, men veta att de inte behöver betala tillbaka på x antal år än att gratislåna dina sparpengar men inte veta när de måste lämna tillbaka dem.
Som ränteläget har sett ut de senaste åren är det nästan så att skillnaden mellan sparkonto och bolåneränta eller mellan sparkonto på storbank och nischbank är ovanligt låg. Storbankerna har trots allt dragit sig från att ge negativ ränta. Min gissning är att om räntorna går upp på bolån och på nischbankernas sparkonton så kommer det inte gå upp lika mycket hos storbankerna.
Vänder man sig till en nischbank, som i huvudsak håller på med in- och utlåning, kan man idag få upp till 1% ränta. Det beror delvis på att nischbankerna har svårare att få billiga lån på andra sätt och därför är mer beroende av inlåning från kunderna för att finansiera sin utlåning. När jag kikade i årsredovisningen för en godtycklig nischbank var det 74% av finansieringen som kom den vägen. För statliga bolånebanken SBAB var det 29%.
Nischbankerna är också mer beroende av en bra ränta. Till skillnad från storbankerna kan de inte räkna med att få en massa inlåning från trogna kunder trots dålig ränta.
Aktuella sparkontoräntor
Här kan du hitta det bästa sparkontot. Jämför sparräntor och se var du får den högsta räntan.
Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti.
Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen, eller läs mer på aktörens hemsida. .
Resurs Bank
Den statliga insättningsgarantin som garanterar upp till 100 000 euro per kund,
gäller för alla sparkonton hos Resurs Bank.
Nordiska
Collector sparkonto
Volvofinans Sparkonto
EP Bank
Borgo
Marginalen
Brocc Finance
Nordax Bank
Santander Consumer Bank
Qliro
TF Bank
SevenDay Bank
Qred
Grundat 2015 av entreprenörer för entreprenörer, är Qred Bank nu Sveriges snabbast växande fintech-företag, enligt Financial Times. Qred har levererat lönsam tillväxt från start och är marknadsledande i Norden.
Nstart
BIGBANK
Mangold
Carnegie
prova att ändra filtreringen
Övrig information
Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonton där fler parametrar visas.
För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.
När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 1 050 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.
Relaterade artiklar
De senaste artiklarna
Läs vidare
Nästa artikel
Föregående artikel
Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Nyheter för din plånbok
Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.
Jämförs just nu
- El
- Fast pris, bor i villa, 20000 kWh/år
- Högst årskostnad 30 980 kr
- Lägst årskostnad 17 547 kr
-
Att spara 13 433 kr