Hej PA! Den allmänna pensionen består av två delar som funkar på lite olika sätt. Den mindre delen heter premiepension och är ”riktiga pengar” som investeras i fonder. Det finns flera hundra fonder att välja mellan om man vill, men det går också alldeles utmärkt att stanna kvar i den förvalda fonden AP7 Såfa. Genom att logga in på minPension.se kan du se vilka fonder du har. Om du vill byta fond gör du det genom att logga in hos Pensionsmyndigheten.

Den större delen heter Inkomstpension och växer lite förenklat med Sveriges tillväxt. Som individer kan vi inte påverka hur Inkomstpensionen utvecklas.

Hur stor den allmänna pensionen blir beror främst på hur hög lön du haft, hur många år du jobbat och när du väljer att börja ta ut den. I Sverige bygger den allmänna pensionen på livsinkomstprincipen. Med det menas att ju högre inkomst du haft totalt sett under livet, desto högre blir den allmänna pensionen.

För den som tjänat in väldigt lite pension under livet, eller som kanske inte kunnat arbeta alls, finns Garantipension. Det är numera ganska många som får några hundralappar i månaden från Garantipensionen som ett komplement till den pension den tjänat in själva, och ganska få som lever bara på Garantipension. För en ogift person som bott minst 40 år i Sverige ligger Garantipensionen i år på 11 600 kr före skatt. Den genomsnittliga allmänna pensionen är 15 500 kr.