Hej! En stor del av de pensioner som ska betalas ut i framtiden (till exempel premiepensionen och de flesta tjänstepensioner) finns redan idag reserverade hos banker och pensionsbolag. Vi på Alecta förvaltar till exempel hela 1 300 miljarder kronor, och tillsammans med andra pensionsförvaltare handlar det om tusentals miljarder kronor som står och växer i väntan på att en dag betalas ut till framtidens pensionärer.

Inkomstpensionen däremot, som utgör den största delen av den allmänna pensionen, är inte fonderad på det sättet. Den är istället beroende av att kommande generationer betalar för våra pensioner precis som vi idag betalar till dagens pensionärer. Ett sånt beroende av framtida generationer kan kanske låta riskabelt, men så funkar den allmänna pensionen i de flesta länder.

För att pensionerna ska kunna betalas ut trots tillfälliga nedgångar har vi AP-fonderna som ett slags buffertkapital. Tack vare dem gör det inget att vissa årskullar är mindre än andra. På lång sikt är det däremot viktigt att Sverige fortsätter ha en bra tillväxt och att förhållandet mellan andelen arbetande och andelen pensionärer i befolkningen är något sånär i balans. Skulle Sveriges befolkning minska kraftigt samtidigt som antalet pensionärer ökar skulle det kunna bli problematiskt. Men så ser inte befolkningsprognoserna ut, och prognosen för inkomstpensionen är istället att den kommer att gå med ett rejält överskott i framtiden.