Det är svårt att säga exakt vilket elbolag som är billigast just nu, eftersom elpriserna varierar beroende på din plats i Sverige, vilket elområde du tillhör, samt typen av elavtal (rörligt eller fast).

För att hitta det billigaste elbolaget för just din situation finns det flera steg du kan ta:


1. Använd prisjämförelsesajter
Det enklaste sättet att hitta det billigaste elavtalet är att använda prisjämförelsesajter som specialiserar sig på elmarknaden. Några populära exempel är: Elpriskollen eller Compricer, I både dessa tjänster kan du jämföra elbolag baserat på din elförbrukning, var i landet du bor och se vilka som har de bästa priserna just nu.

2. Kontrollera ditt elområde
Elpriserna varierar beroende på var du bor, eftersom Sverige är indelat i olika elområden (SE1-SE4). När du jämför elpriser på egen hand är det viktigt att du anger rätt elområde, eftersom priserna kan skilja sig mycket mellan norra och södra Sverige.

3. Bestäm din årsförbrukning
Villaägare använder generellt mer el än de som bor i lägenheter, särskilt om de har eluppvärmning eller andra energikrävande system, som varmvattenberedare eller laddning av elbilar. Eftersom de använder mer el kan elhandelsbolag erbjuda ett lägre kWh-pris på större volymer. Detta liknar hur storköpsrabatter fungerar –ju mer du köper, desto lägre pris per enhet.

4. Välj mellan rörligt eller fast elavtal
- Rörligt elavtal: Elpriset följer marknadens svängningar, vilket innebär att det kan vara lågt vissa månader och högt andra.
- Fast elavtal: Du låser ditt elpris under en bestämd period, vanligtvis ett, två eller tre år. Detta skyddar dig mot prishöjningar men kan innebära att du missar lägre priser om elpriset sjunker.

5. Kontakta din nuvarande leverantör
Ibland kan du förhandla om ett bättre pris direkt med din nuvarande leverantör. Det kan vara värt att kontakta kundtjänst och fråga om de har aktuella kampanjer eller avtal som skulle passa din förbrukning bättre.

Kom ihåg att en elfaktura består vanligtvis av tre delar:


1. Elhandelskostnad: Detta är kostnaden för den el du faktiskt använder och betalas till elhandelsbolaget du har valt. Här kan du välja vilket elhandelbolag du vill köpa elen från, och du kan byta elhandelsavtal när du vill.

2. Elnätskostnad: Detta är avgiften för att använda elnätet, alltså för att elen transporteras till ditt hem. Elnätsföretaget ansvarar för ledningarna och har monopol i ditt område, vilket betyder att du inte kan byta elnätsleverantör. Vilket företag du har beror på var du bor.

3. Skatter och avgifter: Här ingår exempelvis energiskatt och moms, som är bestämda av staten och inte kan påverkas genom avtal.