Fungerar skatten i ISK och Kapitalförsäkring på samma sätt?
Fungerar skatten på ISK och i Kapitalförsäkring på samma sätt? Dras den liksom i deklarationen automatiskt?
Från i år är både ISK och kapitalförsäkring (KF) skattefritt upp till 150 000 kronor i samlat sparande per person.
Schablonskatt innebär att det görs en slags överslagsräkning som du beskattas på snarare än på de faktiska vinsterna du gjort. Det låter svårt när man ställer upp det enligt nedan, men låt inte det hindra dig för allt sköts automatiskt och om du sparar långsiktigt är skatten sannolikt lägre än avkastningen om det till exempel är en bred indexfond du sparar i.
För att få ett hum om skatten kan du slarvigt ta värdet på kontot och multiplicera det med 2025 års skattesats 0,89% (för de delar som överstiger 150 000 kronor).
Den långa versionen är:
På ett ISK är det summan av värdet på kontot vid ingången av varje kvartal (1:a januari, 1:a april, 1:a juli, 1:a oktober) plus alla årets insättningar, som sen delas med 4 för att få ut ett genomsnitt för året som är det som bestämmer vilken summa du schablonbeskattas på. För ISK kommer detta förtryckt på din deklaration och du behöver inte göra något mer än att kontrollera uppgiften.
På en KF betalar du en avkastningsskatt. Den baseras på värdet på kontot den 1:a januari och de insättningar du gör på kontot under året. De insättningar som görs under första halvan räknas med helt medan de som görs under andra halvåret räknas till hälften. Avkastningsskatten dras direkt från ditt konto och den skattefria delen kommer hanteras som ett avdrag i din deklaration (du får alltså tillbaka skatten som du betalt), men även denna ska komma förtryckt och det du behöver göra är att ha pengar för avkastningsskatten på kontot när den dras (kolla upp vad som gäller på din bank). På deklarationen ska du inte behöva göra något annat än att kontrollera uppgiften.
Läs vidare
Föregående artikel
Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Nyheter för din plånbok
Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.
Jämförs just nu
- El
- Fast pris, bor i villa, 20000 kWh/år
- Högst årskostnad 28 078 kr
- Lägst årskostnad 15 797 kr
-
Att spara 12 281 kr