Kortsäkerhet

Lär dig mer om kortsäkerhet

Att använda kontokort är inte bara bekvämt, enkelt och smidigt. Du måste även vara medveten om riskerna. I takt med korten tagit över som det vanligaste sättet att sköta betalningar har även riskerna runtomkring korthantering ökat. Idag är termer som skimming och phishing vanligt förekommande termer i folkmun. Trots det är folk allt för oförsiktiga vid hantering och användande av känsliga uppgifter.

Dagligen läser vi om kreditkortsbedrägerier och stulna kontokort. Compricer vill att våra användare alltid ska ligga steget före och informerar därför om riskerna som ett kreditkort medför.

Skimming
Är förmodligen den vanligaste formen av kortbedrägeri idag. Det går till så att bedragaren använder en speciell kortterminal som läser in och sparar dina kortuppgifter när du betalar. Dessa uppgifter förs sen över på ett kort och vips så har bedragaren ett kort med dina uppgifter på. För att skydda dig mot skimming finns det ett flertal enkla tips som är bra att ha med sig. Ett av dem är att hålla kolla på sina kontoutdrag (fler hittar du längre ner på sidan). Ser du något misstänksamt så tveka inte att kontakta banken. Skulle du bli utsatt i alla fall bör du omgående kontakta din bank och göra en reklamation. Vanligtvis står då banken för kostnaden och du får tillbaka dina pengar. I Sverige är alla uttagsautomater så pass moderna att de kan avgöra om ett kort är äkta eller inte. Detta görs dock i efterhand.

Phishing
Den mest förekommande formen av phishing (även kallat nätfiske) är att skicka e-post från en falsk avsändare och på så sätt lura kunder att lämna ut känsliga uppgifter. En annan form av phishing är att skicka ut e-post och uppmana mottagaren att ta del av ett erbjudande på en webbsida. När mottagaren sen besöker sidan laddas ett dolt program ner och installeras på mottagarens dator. Programmet i sin tur samlar in känslig information som sedan skickas till bedragaren. En tumregel är att aldrig skicka ut känslig information via e-post. Se även till att alltid ha uppdaterade antivirusprogram och brandvägg, samt ladda ner de senast säkerhetsuppdateringarna till ditt operativsystem. Råkar du ut för något av ovanstående vill vi råda dig att alltid kontakta din bank/kortutgivare i första hand. När detta gjorts, samla ihop allt som kan tänkas användas som bevis och kontakta polisen för en polisanmälan. Du kan även bli tvungen att ominstallera din dator om du tror att det kan finnas programvara (så kallad spyware) på din dator.

Nedan tipsar Compricer om några enkla åtgärder som du kan vidta för att förhindra att just du blir drabbad.

Enkla tips:

  • Var rädd om ditt kort. Förvara det alltid på en säker plats och lämna det aldrig obevakat.
  • Var noga med att skydda din PIN-kod. Se till att memorera koden och använd inte uppenbara sifferkombinationer (t.ex. sista fyra i personnumret).
  • Undvik att skriva upp koden, vare sig det är på en lapp, själva kortet eller som en post i din telefonbok.
  • Berätta aldrig för någon annan vad du har för kod. Det kan få ödesdigra konsekvenser.
  • Om du tappar kortet, väntat inte med att spärra det utan gör det direkt. De flesta kortutgivarna har en spärrservice tillgänglig dygnet runt.

Vid betalning i t.ex. affär eller restaurang:
  • Minska rånrisken, både för dig och andra, genom att använda kort när du betalar. Kontanter är betydligt mer riskabelt.
  • Se till så att ingen ser tangentbordet när du trycker din kod. Tveka inte att be någon ta ett steg tillbaka om du inte känner dig trygg.
  • Lägg inte in ditt kort i baren. I krogmiljö är det lätt hänt att någon snappar upp ditt namn och använder det till att lura både dig och krogpersonalen.
  • Fyll alltid i totalbelopp på kvittot när du skriver på. Kryssa även för de fält du inte fyller i. På så sätt undviker du att någon fyller i kvittot i efterhand.
  • Var försiktig med var du lägger kvitton som innehåller ditt kortnummer.

Vid automatuttag:
  • Ta en extra titt på automaten innan du matar in ditt kort. Ser du något som verkar suspekt med automaten så använd den inte och kontakta genast berörd bank.
  • Dölj tangentbordet så att ingen ser när du slår in din kod.
  • Låt dig inte bli distraherad/störd av främlingar i samband med uttag.
  • Var noggrann med hur du hanterar kontoutdrag och dylika handlingar.

Vid kortbetalning över Internet:
  • Gör endast köp på butiker du känner tycker känns trovärdiga. Undersök hur butiken i fråga hanterar dina uppgifter och hur de förhindrar att de hamnar hos tredje part. Lämna inte ut ditt kortnummer ifall du inte litar på butiken till 100 procent.
  • Läs igenom villkoren för kortbetalning och se till att butiken ifråga använder säkra förbindelser vid korttransaktioner. Börjar webbadressen på https://, istället för sedvanliga http://, så är sidan säker. Kolla även efter en hänglåssymbol i något av sidan nedre hörn.
  • Spara kvittot på datorn eller skriv ut det när du avslutat ditt kortköp.

Vill du ha hjälp med dina privatekonomiska avtal?
Ring oss!

Jämförs just nu
Bilförsäkring
Halvförsäkring, Model 3
  • Lägst årskostnad 14 065 kr
  • Högst årskostnad 34 272 kr
  • Att spara 20 207 kr

Jämför bilförsäkring