2 miljoner i extra pension om du slutar spela

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
Klocka 1 minuts läsning
2 miljoner i extra pension om du slutar spela

Enligt Lotteriinspektionen förlorade varje person över 18 år i Sverige i genomsnitt 3 200 kronor på den reglerade spelmarknaden under 2023. Tittar man enbart på de som spelat (56 procent av den vuxna befolkningen) är siffran nästan 5 800 kronor. Chansen att få sju rätt på Lotto är 1 på 6,7 miljoner. Rent statistiskt behöver du köpa 32 876 trisslotter innan du får en vinst på 10 000 kronor eller mer. Det kostar 986 280 kronor.

Varför fortsätter vi att spela när oddsen är så usla? Ett skäl är troligtvis att vi tycker att det är kul, att nöjet känns värt pengarna vi förlorar. Ett annat skäl är att våra hjärnor är dåliga på att utvärdera små sannolikheter. Medias rubriker om grannar som vinner stora summor får oss att tro att de stora vinsterna är vanligare än vad de är. För med dagens sekundsnabba nyhetsflöde påverkas vi i hög grad av vad som visas och inte visas i media.
 
Tillgänglighetsbias kallas denna fallgrop där vi förlitar oss på omedelbart tillgängliga exempel när vi bedömer sannolikheten eller frekvensen av en händelse. Det vi lätt kan erinra oss om, det tror vi på. Vi bedömer också något som viktigt om vi minns det, jämfört med om vi inte minns det lika lätt eller inte alls, och bedömer på så vis frågors relativa betydelse utifrån hur lätta de är att minnas. Och ju enklare det är att minnas följderna av något, desto större uppfattas konsekvenserna av det vara. Tillgänglighetsbias leder till snedvridna uppfattningar och beslut som inte alltid är baserade på fakta eller logik.
 
Fyra saker du kanske inte visste:

1. Om vi istället för att spela sparade pengarna vi förlorar varje år, 5 800 kronor per person, till vår pension skulle vi ha 1,9 miljoner kronor efter skatt när vi fyller 65 år (beräknat på 47 års spartid och åtta procent i genomsnittlig årlig avkastning).
 

2. Svenska Spel frågade svenskarna om sina livsdrömmar för några år sedan. Så här svarade vi:

66 %  Bli/vara frisk
51 %  Bli ekonomiskt oberoende
42 %  Resa mycket
36 %  Få känna mig fri, få bestämma över mitt liv
32 %  Få harmoni/sinnesro
 
Hälften av oss drömmer alltså om att bli ekonomiskt oberoende – och några tror felaktigt att vägen dit är genom spel.
 
3. I boken ”Taking Chances” (2003) jämför John Haigh sannolikheten att vinna jackpot på lotto (i USA) med att dö: Om du är i medelåldern utan allvarliga sjukdomar så löper du större risk att dö innan lottodragningen (om du köper lottoraden en timme före dragningen) än att vinna jackpotten. 

4. Saker som har större sannolikhet att hända än att vinna på svenskt Lotto: bli träffad av blixten, vinna en Oscar, bli en olympisk idrottare eller bli krossad av en meteorit.
 
Detta är en krönika från Omni Ekonomi den 14 juli 2024.

Aktuella sparkontoräntor

Här kan du hitta det bästa sparkontot. Jämför sparräntor och se var du får den högsta räntan.

Privat
Företag
Info
Om du binder pengar på ett sparkonto, till exempel i två år, kan du i vissa fall inte ta ut dem under den perioden och i andra fall förlora all ränta om du tar ut pengarna i förtid. När perioden är över flyttas pengarna vanligtvis till ett konto med fria uttag eller så kan bindningstiden förlängas om du inte väljer ett annat alternativ.

Info
Genom att ange ett sparbelopp kan du se hur mycket pengar du kan tjäna per sparkonto och bindningstid.
Sparbelopp
kr
Check cirkel

Info

Info
Fria uttag på ett sparkonto innebär att du kan ta ut pengar från kontot när du vill utan att behöva betala några extra avgifter eller förlora ränta.
Alla banker och inlåningsföretag, i vår jämförelse, omfattas av insättningsgarantiInsättningsgarantin innebär att du får ersättning av staten om den bank eller institut där du har dina pengar går i konkurs. Skyddet gäller upp till 1 050 000 kronor per person och institut.

Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti.
Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen, eller läs mer på aktörens hemsida.
.
Alla konton omfattas av insättningsgaranti.
Info
Klicka på bankens/sparkontots namn för mer information.
Rörlig
3 mån
6 mån
1 år
2 år
3 år
4 år
5 år
 
Erik Penser Bank
Erik Penser Bank
Erik Penser Bank erbjuder tryggt sparande genom sina fastränteplaceringar med statlig insättningsgaranti. Ingen öppningsavgift, årsavgift eller annan fast avgift.
2,30 %
3,40 %
3,20 %
3,00 %
2,95 %
-
-
-
Landshypotek Bank
Landshypotek Bank
Spara enkelt, ingen bindningstid, fria uttag, insättningsgaranti, trygg sparform med god ränta. Digital ansökan i 4 steg.
3,00 %
-
-
-
-
-
-
-
Marginalen
Marginalen
Marginalen erbjuder dig en hög ränta som gäller från första kronan utan att du behöver binda ditt kapital. Våra konton har inga avgifter och vi omfattas självklart av insättningsgarantin. Välkommen till Marginalen!
3,25 %
3,55 %
3,45 %
3,35 %
3,20 %
3,05 %
-
3,00 %
Nordiska
Nordiska
Hos Nordiska sparar du både säkert och smart till några av marknadens mest fördelaktiga villkor. Vi erbjuder fasträntekonton med löptider mellan 1-5 år. Självklart omfattas ditt sparande av den statliga insättningsgarantin.
3,70 %
3,90 %
-
3,50 %
3,05 %
2,85 %
2,65 %
2,60 %
Lea Bank ASA
Lea Bank ASA
Lea bank är en innovativ bank med användarvänliga finansierings-, betalnings- och sparalternativ. Vi strävar efter att ge dig den bästa bankupplevelsen och erbjuder två sparkonton:

Sparkonto Plus: Högsta räntan för maximala besparingar, men uttag sker efter 31 dagar.
Sparkonto: Något lägre ränta än Sparkonto Pluss, men utan bindningstid, så du kan ta ut pengar när som helst.

Dina pengar är säkra upp till €100.000 tack vare vårt medlemskap i Bankenes Sikringsfond. Vi har sparalternativ som passar olika behov och mål för våra svenska kunder.
3,60 - 3,85 %
-
-
-
-
-
-
-
Collector sparkonto
Collector sparkonto
Collector erbjuder privatlån och kreditkort till privatpersoner samt sparkonton till privatpersoner och företag. Med fokus på sund och hållbar kreditgivning hjälper Collector kunder att låna tryggt utan säkerhet. Collector är ett varumärke inom Norion Bank AB (tidigare Collector Bank AB) som grundades 1999 och har kontor i Göteborg, Stockholm, Helsingborg, Oslo och Helsingfors. Verksamheten bedrivs genom Norion Bank AB (publ) som är noterat på Nasdaq Stockholm.   
3,35 %
3,60 %
3,55 %
3,00 %
3,00 %
-
-
-
Volvofinans Sparkonto
Volvofinans Sparkonto
Inga avgifter, ingen bindningstid och alltid fria uttag. Givetvis omfattas sparkontot av den statliga insättningsgarantin. Ansök enkelt direkt via vår internetbank.
3,15 %
-
-
-
-
-
-
-
Bank Norwegian
Bank Norwegian
Bank Norwegian säljer enkla, standardiserade inlåning- och utlåningsprodukter via internet. Vi ska, med hjälp av teknologi och innovation, förse våra kunder med de bästa lösningarna för köp och användning av finansiella tjänster över internet.
3,45 - 3,75 %
-
-
-
-
-
-
-
Borgo
Borgo
Hos Borgo erbjuds du konkurrenskraftig ränta och fria uttag på ett sparande som du vet enbart används till finansiering av bolån. Borgo är ett nytt svenskt hypoteksbolag som samägs av ICA Banken, Ikano Bank, Söderberg & Partners, Sparbanken Syd och Ålandsbanken
3,40 %
3,55 %
3,30 %
2,70 %
2,35 %
2,25 %
-
-
Brocc Finance
Brocc Finance
Brocc är en modern och digital aktör med enkla, trygga och smarta lösningar. Brocc Finance AB har tillstånd som kreditmarknadsbolag från Finansinspektionen och erbjuder sparkonton som omfattas av insättningsgarantin.
2,00 %
3,95 %
3,90 %
3,85 %
3,60 %
3,40 %
3,00 %
-
Nordax Bank
Nordax Bank
Nordax vann årets sparränta 2018! Öppna ett sparkonto enkelt och tryggt med bra ränta och fria uttag hos Nordax. Börja spara redan idag för framtida idéer, projekt eller äventyr.
3,00 - 3,35 %
-
-
2,90 %
2,50 %
-
-
-
JAK Medlemsbank
JAK Medlemsbank
Hos JAK sparar du smart, tryggt och hållbart med riktigt bra ränta från första kronan.
Vi erbjuder både fasträntekonton med löptider mellan 3-6 månader och sparkonton med rörlig ränta utan bindningstid. Självklart omfattas ditt sparande av den statliga insättningsgarantin.
Ansök direkt på vår hemsida och öppna ditt konto redan idag!
2,05 %
3,50 - 4,00 %
3,35 %
-
-
-
-
-
Skandia
Skandia
Välj fasträntekonto med en högre ränta eller sparkonto till en bra ränta utan att du behöver binda dina pengar.
2,10 %
3,55 %
-
2,30 %
-
-
-
-
Santander Consumer Bank
Santander Consumer Bank
Spara med ränta — Öppna ett konto online på mindre än fem minuter utan avgifter och med insättningsgaranti. Med ett sparande hos Santander kan du få upp till 4.35% i ränta. Börja ditt sparande idag.
3,60 - 3,70 %
-
3,20 %
2,70 %
-
-
-
-
Som filial till en norsk bank så lyder Santander Consumer Bank under den norska insättningsgarantin (Bankenes Sikringsfond) som täcker belopp upp till motsvarande 100 000 euro.
Läs mer Vinkel höger
Svea Bank
Svea Bank
Välj ett Sparkonto med bra ränta och fria uttag eller bind ditt sparande ett år med ett Kapitalkonto till ännu högre ränta. Hos Svea Ekonomi kan du spara dina pengar på det sätt som passar dig bäst.
3,00 %
3,70 %
3,65 %
3,40 %
3,20 %
3,15 %
-
-
Qliro
Qliro
När du sparar hos Qliro du kan ha ett eller flera sparkonton med olika löptider. Vi erbjuder båda rörlig och fasträntekonto med löptider 3-6-12 månader och alla våra sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin. Säkert och enkelt!
3,15 %
2,90 %
2,90 %
2,90 %
-
-
-
-
TF Bank
TF Bank
Att spara hos TF Bank är ett klokt val. Vi ger dig en av marknadens bästa ränta från första kronan. Du binder inte dina pengar och du har två avgiftsfria uttag per år. Kontot omfattas av statlig insättningsgaranti & du kan spara upp till 1 miljon kronor.
0,25 - 3,65 %
-
-
0,50 %
-
-
-
-
SevenDay Bank
SevenDay Bank
SevenDay Bank erbjuder ett enkelt sparande med hög ränta och insättningsgaranti. Öppna ett rörligt sparkonto med fria uttag, eller bind ditt sparande under en tid till en fast ränta.
3,50 %
3,30 %
3,25 %
3,05 %
-
-
-
-
Qred
Qred
Hjälp oss att hjälpa småföretag genom att spara med Qred Bank. Öppna ett sparkonto som omfattas av statlig insättningsgaranti. Det tar bara några minuter!
Grundat 2015 av entreprenörer för entreprenörer, är Qred Bank nu Sveriges snabbast växande fintech-företag, enligt Financial Times. Qred har levererat lönsam tillväxt från start och är marknadsledande i Norden.
3,70 %
3,65 %
3,20 %
2,60 %
2,30 %
-
-
-
Nstart
Nstart
3,40 %
-
-
2,95 %
2,15 %
1,75 %
-
-
Mangold
Mangold
Mangold erbjuder depåkonto för värdepappershandel med hög ränta och fria uttag. Inga avgifter eller bindningstider. Depåkontot omfattas av den statliga insättningsgarantin.
3,40 %
-
-
-
-
-
-
-
Serafim Finans
Serafim Finans
Ingen öppningsavgift eller årsavgift. Spara på det sätt som passar dig bäst, antingen med helt fria uttag eller med en bindningstid upp till tre år. Alla våra sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin som innebär ett tryggt och säkert sparande.
3,60 %
3,70 %
3,50 %
3,25 %
-
2,75 %
-
-
Froda
Froda
Froda erbjuder ett enkelt och säkert sparande utan några fasta avgifter och våra sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin.
3,75 %
3,50 %
3,30 %
2,95 %
-
-
-
-
Carnegie
Carnegie
Carnegie erbjuder ett flexibelt sparkonto med bra ränta och fria uttag. Inga avgifter eller bindningstider. Sparkontot omfattas av den statliga insättningsgarantin
3,40 %
-
-
-
-
-
-
-
Resurs Bank
Resurs Bank
3,85 %
-
-
-
-
-
-
-
 
SBAB Bank
SBAB Bank
3,00 %
3,55 %
3,25 %
2,70 %
2,40 %
2,40 %
2,40 %
2,40 %
 
Coeli
Coeli
3,50 %
4,00 %
3,80 %
3,50 %
-
-
-
-
 
Sparbanken Syd
Sparbanken Syd
1,55 %
3,60 %
2,85 %
2,75 %
1,85 %
1,85 %
1,80 %
1,90 %
 
Avida Finans
Avida Finans
3,85 %
-
-
-
-
-
-
-
 
Morrow Bank
Morrow Bank
4,00 %
-
-
-
-
-
-
-
 
Nordnet
Nordnet
2,85 %
-
-
-
-
-
-
-
 
Moank
Moank
4,00 %
3,95 %
-
-
-
-
-
-
 
Ekobanken
Ekobanken
3,60 %
-
-
-
3,30 %
-
-
3,20 %
 
Coop Spara
Coop Spara
3,20 %
3,60 %
3,30 %
2,75 %
2,45 %
-
-
-
 
Saldo Bank
Saldo Bank
-
-
3,80 %
3,80 %
3,80 %
3,50 %
3,00 %
3,00 %
Även hos oss är dina pengar skyddade av en insättningsgaranti. Ditt kapital är skyddat upp till 100 000€ av SE:s Insättnings- och Investeringsgaranti (eng. SE Deposit and Investment Insurance) i Lituaen.
 
Avanza Bank
Avanza Bank
2,75 %
-
-
-
-
-
-
-
 
Ikano Bank
Ikano Bank
2,60 - 3,00 %
-
-
2,85 %
2,50 %
-
-
2,45 %
 
Multitude Bank
Multitude Bank
4,10 %
4,15 %
4,20 %
4,00 %
3,65 %
3,45 %
-
-
 
Instabank
Instabank
0,00 - 0,55 %
-
-
-
-
-
-
-
 
PayEx Sverige
PayEx Sverige
-
-
-
0,25 %
0,00 %
-
-
-
 
Nordea
Nordea
1,30 - 1,70 %
3,00 %
2,50 %
2,10 %
1,95 %
-
-
-
 
Aros Kapital
Aros Kapital
3,75 %
3,85 %
3,80 %
3,75 %
-
-
-
-
 
HoistSpar
HoistSpar
4,15 %
-
-
3,95 %
3,80 %
3,30 %
-
-
 
SEB
SEB
1,25 - 2,00 %
3,10 %
2,75 %
1,71 %
1,44 %
1,45 %
1,50 %
1,59 %
 
Swedbank
Swedbank
1,40 - 1,85 %
3,15 %
2,50 %
2,00 %
1,67 %
1,80 %
1,87 %
1,95 %
 
PRA Spar
PRA Spar
4,10 %
-
-
-
-
-
-
-
 
ICA Banken
ICA Banken
2,00 %
-
-
-
-
-
-
-
 
Handelsbanken
Handelsbanken
1,25 - 2,65 %
3,05 %
2,32 %
2,01 %
1,84 %
1,91 %
-
2,10 %
 
Lantmännen Finans
Lantmännen Finans
3,25 %
-
-
-
-
-
-
-
 
BIGBANK
BIGBANK
-
-
3,65 %
3,60 %
3,40 %
3,30 %
-
-
 
Bluestep Bank
Bluestep Bank
0,45 - 3,52 %
3,80 %
3,75 %
3,30 %
3,00 %
2,80 %
-
2,60 %
 
Lunar
Lunar
3,25 %
-
-
-
-
-
-
-
 
Northmill Bank
Northmill Bank
3,50 %
3,80 %
3,75 %
3,30 %
3,10 %
-
-
-
 
Inga sökresultat,
prova att ändra filtreringen

Övrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonton där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 1 050 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Bankerna har sänkt den rörliga genomsnittsräntan med 0,23 procentenheter

Klocka 1 minuts läsning

Den rörliga genomsnittsräntan (3-mån) sjönk med 0,05 procentenheter i juni 2024. Genomsnittskunden fick 4,48 % i rörlig bolåneränta (3-mån).   Lägst genomsnittsränta erbjöd Ikano Bank med 4,35 %.   Högst genoms...

Föregående artikel
Ska man alltid amortera allt man kan?
Klocka 1 minuts läsning