3,75 procent i ränta på din skatteskuld (>30 000 kronor)

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
Klocka 1 minuts läsning
3,75 procent i ränta på din skatteskuld (>30 000 kronor)

Om du vet med dig att du kommer att få en kvarskatt på över 30 000 kronor efter årets deklaration bör du göra en extra inbetalning till ditt skattekonto. Annars får du betala ränta på din skuld.

Basränta = 3,75 %

Basräntan, dvs räntan som du får betala på din skuld från och med den 14 februari, höjdes den 1 februari i år från 2,5 till 3,75 procent. Har du en skuld på över 30 000 kronor började alltså denna ränta att ticka den 14 februari.

Hög ränta = 18,75 %

Om du inte betalar din kvarskatt på förfallodagen (som ofta infaller i november) så betalar du en så kallad hög ränta. Hög ränta är basräntan plus 15 procentenheter, alltså 18,75 procent från och med 1 februari 2023. Räntan du betalar för din skatteskuld är inte avdragsgill.

Intäktsränta = 1,6875 %

Den 1 november i fjol höjde Skatteverket intäktsräntan för första gången på 5 år på pengar du har på ditt skattekonto (överskott) till 1,125 procent. Från och med den 1 februari i år höjdes den igen och nu till 1,6875 procent. I och med att räntan är skattebefriad kan man jämföra den med 2,41 procent i ränta på ett sparkonto (1,6875/0,7)

Från och med den 1 februari 2023 gäller följande räntesatser:

  • Intäktsränta: 1,6875 %
  • Låg kostnadsränta: 3,75 %
  • Hög kostnadsränta: 18,75 %
Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Så hanterar du en vattenskada

Klocka 1 minuts läsning

En vattenskada kan drabba både bostaden och plånboken. Här får du tips om bra saker att tänka på gällande vattenskada och försäkring om olyckan är framme. Om vattenskador En vattenskada måste tas om hand snabbt så att den inte orsakar mer skada än den redan har gjort. Ofta ...

Föregående artikel
Högre priser och inflation – så påverkas du som konsument
Klocka 1 minuts läsning