Innan klockan slår 12 och 2022 tar slut och 2023 tar vid finns det en del saker som är bra att se över. Några saker som du måste överväga. Några beslut som bör tas.
1. Rut- och rotavdrag
Se över dina rot- och rutavdrag och dina avdrag för grön teknik så att de hamnar på den sida av årsskiftet som du vill att de ska hamna. Om ni är två som äger bostaden arbetena gäller och ni vill omfördela avdragen mellan er, kan ni göra det i deklarationen nästa år. Om du vill göra avdragen i år behöver rot- och rutarbeten betalas innan årets utgång och utföras senast den 31 januari nästa år. Skattereduktion för grön teknik ges för installationer som påbörjas, slutförs och betalas under året.
2. Kvitta aktier
Har du sålt aktier, fonder eller andra marknadsnoterade värdepapper i en aktiedepå under året ska du betala 30 procent i skatt på eventuell vinst. Årets vinster kan dock kvittas rakt av mot årets förluster. Har du inte sålt något med förlust kan du fundera på om du vill göra det nu för att kunna kvitta bort skatten på din vinst. Har du förluster men inga vinster att göra avdrag från får du kvitta förlusterna mot andra inkomster i inkomstslaget kapital. I tredje hand kan du medges skattereduktion för inkomst av tjänst. Sparar du på ett investeringssparkonto (ISK) eller i en kapitalförsäkring skattar du på hela innehavet varje år och beskattas därför inte när du säljer värdepapper. Du kan inte heller göra några förlustavdrag.
3. Ränteavdraget
De räntor du betalar på dina bolån, privatlån och kreditkort minskar din skatt. Regeln är att årets räntor upp till 100 000 kronor gör att skatten reduceras med 30 procent av ränteutgiften. Över 100 000 kronor gäller 21 procent. Detta kommer förifyllt i din deklaration. Är ni två som står för ett lån kan den ena föra över skattereduktionen till den andra om hon eller han inte har betalat tillräckligt med skatt för att få göra avdraget. Se över hur stora ränteutgifter ni har haft under året och fundera över om det kan vara en bra idé att fördela ränteavdraget på något annat sätt än lika. Vill ni göra en omfördelning redan nu kan ni meddela er bank hur ni vill fördela avdraget. Ni kan också göra det i deklarationen nästa år genom att ändra de förifyllda beloppen i punkt 8.1. Tänk på att ni måste göra det i båda era deklarationer.
4. Tjänstepension
Om du inte får tjänstepension från din arbetsgivare eller är egen företagare får du spara privat med avdragsrätt genom att spara i en pensionssparande (IPS) eller en privat pensionsförsäkring. Du har rätt att göra avdrag i deklarationen med upp till 35 procent av din lön. Var uppmärksam så att ditt sparande inte påverkar din allmänna pension eller sjukpenninggrundande inkomst negativt. Du får nämligen en pensionsavsättning till din allmänna pension på inkomster upp till 47 717 kronor i månaden (2022) och sjukersättning på inkomster upp till 40 250 kronor (2022). Om du inte når upp till dessa beloppsgränser resulterar ett avdragsgillt pensionssparande i att avsättningen till din allmänna pension och din sjukersättning baseras på ett lägre belopp, det vill säga att du får mindre avsatt till din allmänna pension och en lägre sjukersättning. Om du vill spara avdragsgillt till din pension i år måste du göra det innan 2022 blir 2023.
Att fundera över inför nästa år: Jämkning?
Jämkning betyder att din arbetsgivare gör ett lägre eller högre avdrag för skatt än vad som framgår av skattetabellen. För att det preliminära skatteavdraget enligt skattetabell ska stämma med den slutliga skatten krävs att din inkomst är lika stor hela året, att du endast får lön från en arbetsgivare och att du inte har några avdrag utöver grundavdraget. Och i och med att många av oss har bolån med högre räntor 2023 än tidigare, och får göra ränteavdrag för dessa, så kan det vara bra får många att jämka. Mer pengar i plånboken direkt istället för att få återbäring året efter. Du ansöker om jämkning genom att fylla i din förväntade inkomst i en jämkningsblankett från Skatteverket. Kom ihåg att det är du som är ansvarig för att rätt skatt dras, inte din arbetsgivare. Beslutet från Skatteverket lämnar du sedan till din arbetsgivare så att han/hon sen kan dra rätt skatt från din lön. En jämkning gäller som längst till årets slut dvs du måste göra en ny jämkning varje år.
Vill du ha hjälp med att få en ekonomisk kickstart nästa år?
Ta då en titt på min bok: Ekonomikalendern. Hela tanken med Ekonomikalendern är att pusha dig över tröskeln och göra planeringen av din ekonomi så enkel och smärtfri som möjligt. Du får bland annat en påminnelse om ovan tips i december, viktiga deklarationstips i april och tips om hur du sänker dina bolånekostnader i augusti. Kalendern hjälper dig att hålla koll på och planera din ekonomi så att du får mer pengar över till det du verkligen vill lägga dina pengar på.
Gott nytt år!
Aktuella sparkontoräntor
Här kan du hitta det bästa sparkontot. Jämför sparräntor och se var du får den högsta räntan.
Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti.
Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen, eller läs mer på aktörens hemsida. .
MedMera Bank
Resurs Bank
Den statliga insättningsgarantin som garanterar upp till 100 000 euro per kund,
gäller för alla sparkonton hos Resurs Bank.
Nordiska
Lea Bank ASA
Sparkonto Plus: Högsta räntan för maximala besparingar, men uttag sker efter 31 dagar.
Sparkonto: Något lägre ränta än Sparkonto Pluss, men utan bindningstid, så du kan ta ut pengar när som helst.
Dina pengar är säkra upp till €100.000 tack vare vårt medlemskap i Bankenes Sikringsfond. Vi har sparalternativ som passar olika behov och mål för våra svenska kunder.
Collector sparkonto
Volvofinans Bank
EP Bank
Ekobanken
Ekobanken Spar: Ränta beräknas från första kronan vid saldo överstigande 10.000 kr. 4 st fria uttag/år och därefter 50 kr/uttag.
Bank Norwegian
Borgo
Marginalen
Brocc Finance
Nordax Bank
Svea Bank
Qliro
TF Bank
SevenDay Bank
BIGBANK
Mangold
Northmill Bank
Carnegie
prova att ändra filtreringen
Övrig information
Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonton där fler parametrar visas.
För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.
När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 1 050 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!