Allt du (eller dina barn) inte fick lära dig/sig i skolan

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
Klocka 1 minuts läsning
Allt du (eller dina barn) inte fick lära dig/sig i skolan

Med rätt kunskap och rätt beslut tidigt i livet kommer du slippa ekonomiångest och få pengar över till roliga saker. Jo, du kan förändra din ekonomi! Och nej, det är inte svårt!

En av tre unga i Sverige som står inför att flytta hemifrån känner att de saknar tillräckliga kunskaper om ekonomi. I en studie av Finansinspektionen svarade 75 procent av de tillfrågade ungdomarna att de inte vet hur man tar ett lån på banken. Och i en undersökning av Ung Privatekonomi svarade över 80 procent att de skulle vilja lära sig mer om privatekonomi i skolan.

Med otillräckliga kunskaper i privatekonomi riskerar du att ta felaktiga beslut som kan leda till stora problem.

  • Ta tag i betalningsproblem direkt! Ta inte lån för konsumtion. Det är viktigt att förstå att lån blir väldigt dyra i längden. När du inte betalar en skuld tillkommer en massa avgifter och dröjsmålsränta som gör att skulden bara växer och växer. En betalningsanmärkning kan få långtgående konsekvenser för dig och kan resultera i att du får svårt att få hyreslägenhet, lån, bankkort, mobilavtal och till och med vissa jobb. 
     
  • Tänk efter före och lyssna kritiskt! Vi överöses med information varje dag, och det viktigt att lyssna kritiskt. Låter något för bra för att vara sant? Är det då fakta du hör eller är det någons åsikt, kanske säljsnack? Det är en fråga du alltid bör ställa dig. Du kommer i livet stöta på en mängd olika rekommendationer och investeringsförslag som låter bra. Men du, låter det för bra för att vara sant så är det nästan alltid just det. Ta därför alltid god tid på dig när du ska ta ekonomiska beslut.
     
  • Varning för höga avgifter! Låt säga att du investerar 100 000 kronor i fonder och får 8 procent i avkastning varje år. En avgift på 2 procent resulterar i att dina 100 000 kronor utvecklas till 570 000 kronor på 30 år. Om du istället väljer en fond med 0,2 procent i avgift växer din investering till hela 950 000 kronor under samma tid. 


Rätt kunskap ger dig en betydligt bättre framtid.

  • Börja spara tidigt! Om du börjar spara tidigt, kan en liten summa bli väldigt stor. T ex  ger 1 000 kronor i månaden sparat i en global indexfond dig över 7 miljoner kronor om du sparar i 50 år. Då har du sparat 600 000 kronor - resten är ränta och ränta på ränta.
     
  • Du tjänar på att betala skatt! Upp till en inkomst på cirka 200 000 kronor per år så får du till och med mer pengar avsatt i pension än vad du betalar i skatt. Tjänar du 50 000 kronor så behöver du betala cirka 4 000 kronor i skatt samtidigt som du får en pensionsavsättning på över 8 000 kronor.
     
  • Shoppa runt! Du sparar 3 500 kronor per år för varje miljon du lånar om du får ner räntan från 2 till 1,5 procent. Har du ett bolån på 2 miljoner kan du alltså spara 7 000 kronor - per år! Gå alltså inte bara till din nuvarande bank - kontakta flera långivare.
     
  • Små utgifter blir stora över tid! Den som köper fyra energidrycker i veckan till ett pris av 30 kronor styck betalar drygt 6 000 kronor under ett år. Den som sparar samma summa på börsen (räknat på en genomsnittlig avkastning på 8 procent per år) har nästan 100 000 kronor efter tio år, 500 000 kronor efter 25 år och 4 miljoner kronor efter 50 år.


Därför skrev jag den här boken: Egen ekonomi. Smarta ekonomitips för dig som flyttat hemifrån som går att köpa från och med idag. Jag skrev den för alla er som inte lärt er nog om privatekonomi i skolan eller från era föräldrar. En handbok som är en grym investering i er själva. För en rikare och roligare framtid med mindre ekonomiångest och mer pengar över till roliga saker.

För er nyhetsbrevsprenumeranter kommer jag under året att dela med mig av delar av boken som förhoppningsvis kan ge dig, dina barn eller dina barnbarn en grym start i livet.

Boken i korthet:

Kapitel 1: Så funkar du - fallgropar att undvika.
Vi är inte skapta för att hantera pengar. Vi har svårt att komma igång att spara, för det är motigt att avstå från något idag till förmån för något imorgon. I detta kapitel går jag igenom några vanliga mentala fallgropar och vad du kan göra för att undvika dem.

Kapitel 2. Gör en budget. 
Vi börjar det praktiska arbetet med att göra en budget. Det handlar om att skriva ner och verkligen titta på alla summor som kommer in och som går ut. Bara så kan du få koll på vad du betalar för och hur mycket du har att röra dig med. Och inte minst se om du kan förändra något för att få mer pengar över till sparande och roliga saker.

Kapitel 3. Jobbet & ekonomin.
Här går jag igenom vad du behöver tänka på när det är dags att börja jobba. Du får koll på allt från anställningsformer och skatter till hur mycket du får tjäna utan att bli av med studiemedlet.

Kapitel 4. Studierna & ekonomin.
I detta kapitel får du veta hur studiemedlet fungerar och jag påminner om alla de studentrabatter som finns. Vi kommer även in på det egna boendet ifall du flyttar hemifrån i samband med att du börjar plugga

Kapitel 5: Egen bostad.
Ett kapitel med tips om allt du bör göra när du flyttar hemifrån, som till exempel att skaffa hemförsäkring och skriva hyreskontrakt. Jag berättar vad det kostar att bo själv och vilka regler som gäller om du blir sambo.

Kapitel 6. Håll i pengarna - få mer över till roliga saker.
Genom att jämföra, köpa smart och prioritera kan du få ner dina kostnader rejält och fortsätta göra det du helst vill göra. Jag går här igenom utgiftssidan av din budget, det vill säga hur du får ner kostnaderna för exempelvis din mat, ditt boende, dina försäkringar och ditt klädkonto.

Kapitel 7. Betala dina räkningar i tid.
Om du inte kan betala dina räkningar är det viktigt att du inte stoppar huvudet i sanden. I detta kapitel går jag igenom vad som händer om du får problem med betalningarna och tipsar om vad du kan göra om du får svårt att betala en räkning.

Kapitel 8. Tjäna mer pengar.
Nu går vi över till hur du kan öka dina inkomster och få pengar över efter att alla nödvändiga utgifter är betalda. Vi tittar på intäktssidan av din budget, det vill säga hur du kan öka din lön, vilka extrainkomster du kan skaffa dig och hur du kan påverka din skatt i deklarationen.

Kapitel 9. Spara - för en rikare framtid.
Varför ska du spara och hur sparar du bäst? På ett sparkonto, i fonder, i aktier? Det beror på syftet. Efter att ha läst detta kapitel kommer du förstå att du behöver ha både ett kortsiktigt och ett långsiktigt sparande.

Kapitel 10. Så fungerar olika lån.
Här pratar jag mest om bolån, men går också igenom hur studielån, privatlån, billån, kreditkort, konsumtionslån och sms-lån fungerar. Hur du får bäst ränta, håller nere lånekostnaderna och vilka lån du ska undvika är frågor jag svarar på här.

Kapitel 11. Viktigt om din pension - tid är pengar!
Sist men inte minst viktigt måste vi prata pension. Jag förstår att det känns avlägset, men vill du ha en rikare framtid är det viktigt att du har koll på några saker redan nu. Hoppa inte över det här kapitlet – genom att göra rätt val idag kan du mer än dubbla din pension.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Vad kan vi göra avdrag för när vi jobbar hemma?

Klocka 1 minuts läsning

Många av oss, mig själv inkluderad, har nu arbetat hemifrån under en lång period. En del kanske trängs på små utrymmen med en partner som också sitter hemma, ungdomar som har onlineundervisning och kanske små barn som är hemma med snuva. Oc...

Föregående artikel
Skatteåterbäring 2021 – Alla datum och tips
Klocka 1 minuts läsning