Andrahandsuthyrning - Viktiga saker att tänka på

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
(senast ändrad: ) Klocka 1 minuts läsning
Andrahandsuthyrning - Viktiga saker att tänka på

Vid andrahandsuthyrning finns det en del bra saker att tänka på. Här hittar du allt om hur det fungerar att hyra ut en bostadsrätt eller hyresrätt i andra hand.

Vill du hyra ut din lägenhet i andra hand finns det en hel del du behöver ha koll på oavsett om det gäller andrahandsuthyrning av bostadsrätt eller hyresrätt. Här går vi igenom vad som gäller när du vill hyra ut din lägenhet och vad du behöver tänka på för att allt ska gå rätt till.
 

Så hyr du ut i andra hand


Ansök om andrahandsuthyrning


Det första du behöver göra är att ta reda på om du får lov att hyra ut din lägenhet. Är det andrahandsuthyrning av bostadsrätt behöver vanligtvis bostadsrättsföreningens styrelse godkänna andrahandsuthyrningen. Är det andrahandsuthyrning av hyresrätt behöver du ansöka om godkännande hos din hyresvärd.

Vanliga skäl för andrahandsuthyrning som normalt godkänns:

  • Du ska arbeta eller studera på annan ort
  • Du ska flytta ihop med någon på prov
  • Du är inlagd på sjukhus under en längre tid
  • Du ska hyra ut till någon närstående


Bestäm en skälig hyra


När du ska hyra ut i andra hand måste du göra det till en skälig hyra. För andrahandsuthyrning av bostadsrätt får du inkludera driftkostnader såsom el, vatten och bredband samt kapitalkostnader. För andrahandsuthyrning av hyresrätt får du endast ta ut samma hyra som du själv betalar samt eventuella påslag för exempelvis el och parkeringsplats.

Om du hyr ut din lägenhet möblerad har du alltid rätt att göra ett påslag på hyran. Det finns ingen exakt bestämmelse på hur mycket du får göra i påslag men en riktlinje brukar vara 10-15 procent för en lägenhet som är fullt möblerad.
 

Hitta en hyresgäst


Annonsera på exempelvis Qasa för att hitta en hyresgäst. Du kan också använda Blocket, Facebook eller någon annan bostadsförmedlare som kan hjälpa dig hitta en lämplig kandidat.

Tänk på att vid andrahandsuthyrning av bostadsrätt kan du behöva komplettera din ansökan hos din bostadsrättsförening. Detta för att de vill veta vem som kommer att bo i din lägenhet.
 

Skriv ett andrahandskontrakt


Detta är en av de viktigaste delarna av en andrahandsuthyrning och något du bör göra oavsett vem du hyr ut till. På nätet kan du hitta kostnadsfria mallar för andrahandskontrakt. Du kan även vända dig till en jurist som kan hjälpa dig med att skapa ett avtal. Gör även en förteckning över vilka inventarier som ingår i lägenheten.
 

Gör en besiktning av lägenheten


Om det skulle uppstå några skador i lägenheten under andrahandsuthyrningen är det din skyldighet att bevisa att skadan uppkommit när hyresgästen bott där. Därför bör du göra en besiktning av lägenheten och upprätta ett protokoll med skador som redan finns innan hyresgästen flyttar in.
 

Inflyttning


När kontraktet för andrahandsuthyrning är signerat kan din hyresgäst få nycklarna och flytta in i lägenheten. När din hyresgäst flyttat in har du inte längre rätt att besöka lägenheten utan att ha meddelat detta i förväg.
 

Betala skatt på dina inkomster av andrahandsuthyrning


Vid andrahandsuthyrning ska du deklarera och betala skatt på inkomsten du får från hyran. Det finns dock olika avdrag som du kan ha rätt till. Reglerna varierar beroende på om det gäller en bostadsrätt eller lägenhet.

På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om vad som gäller för dig. Där hittar du även "Beräkningshjälp när du hyr ut din privatbostad" som hjälper dig ta reda på hur mycket du ska betala.
 

Att tänka på vid andrahandsuthyrning


Som du märker finns det en del att tänka på vid andrahandsuthyrning av hyresrätt och bostadsrätt. För att inte riskera att hyran till din hyresvärd eller att avgifter till bostadsrättsföreningen blir sena bör du alltid betala hyra och andra räkningar själv. Låt sedan hyresgästen betala hyran till dig.

Vid andrahandsuthyrning av bostadsrätt finns det ytterligare en sak du behöver tänka på. Om du kommer bo på en annan ort behöver du någon som företräder dig vid styrelsemöten. Detta behöver inte nödvändigtvis vara din hyresgäst utan kan vara någon närstående. För att personen ska kunna företräda dig behöver du skriva en fullmakt.

Något annat som är viktigt att komma ihåg är din hemförsäkring. Du och din hyresgäst bör ha varsin eftersom de täcker olika saker. Här på Compricer kan du snabbt och enkelt jämföra hemförsäkringar för att hitta en som passar dig.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Detta händer om du har en skuld hos Kronofogden

Klocka 1 minuts läsning

Om du inte betalar dina räkningar i tid kan du få en skuld hos Kronofogden. Här kan du läsa mer om hur det fungerar och vad som händer när du har fått en skuld. Om du inte betalar dina räkningar eller fakturor i tid kommer du normalt i första hand att få ett inkassokrav. Betalar ...

Föregående artikel
Riksbanken höjer styrräntan med 0,75 procentenheter
Klocka 1 minuts läsning