Ångerrätt - så fungerar den

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
Klocka 4 minuters läsning
Ångerrätt - så fungerar den

Om du köper en vara eller tjänst på distans omfattas du automatiskt av ångerrätt i 14 dagar. Här går vi igenom vilka rättigheter du har enligt lagen och hur ångerrätten fungerar.
 

Vad är ångerrätt och hur fungerar den?


Ångerrätt ger dig möjlighet att ångra ditt köp och returnera en vara eller avboka en tjänst, förutsatt att vissa krav uppfylls. Syftet med ångerrätten är att ge konsumenter en extra trygghet när de handlar på distans, särskilt när det inte finns möjlighet att inspektera eller testa varan innan själva köpet genomförs, som är fallet när man handlar något online eller tackar ja till en ny tjänst via telefon.

I Sverige regleras ångerrätten genom distansavtalslagen, som ger konsumenter rätt att ångra ett köp inom 14 dagar. Denna lag baseras på EU:s konsumenträttsdirektiv och gäller när du handlar på distans eller utanför företagets affärslokaler. För köp i fysiska butiker gäller däremot konsumentköplagen, som ger skydd vid fel på varor men inte automatiskt ger rätt till ångerrätt.
 

När gäller ångerrätten?


Distansavtalslagen gäller inte alla köp du gör, utan endast de som du gjort när du inte haft möjlighet att fysiskt se eller prova varan innan köpet. Ångerrätten gäller därmed inte när du handlar fysiskt på plats hos ett företag, som när du handlar direkt i en butik eller när du köper något direkt från en privatperson. Här är det andra lagar och regler som gäller, såsom konsumentköplagen.

Ångerrätten gäller alltid när du:

  • Handlar på distans utan att träffa företaget, såsom online eller via telefon
  • Handlar utanför företagets affärslokaler, såsom vid hemförsäljning eller från försäljare utomhus
  • Handlar digitala tjänster eller varor, till exempel när du har börjat en prenumeration eller skaffat ett medlemskap
     

Så utövar du din ångerrätt


När du vill ångra ett köp och utöva din ångerrätt gör du på följande sätt:

  • Meddela säljaren att du ångrar dig och vill utöva din ångerrätt. Detta kan vanligtvis göras skriftligt via e-post eller brev, men vissa företag kan du även ringa och meddela via telefon.
  • Returnera varan eller avboka tjänsten. När det handlar om en vara ska du returnera den inom den ångerfrist som säljaren ger dig. Om det handlar om en tjänst ska du avboka den enligt säljarens villkor och se till att följa eventuella retur- eller avbokningskrav.
  • Få din återbetalning. När du har returnerat varan eller avbokat tjänsten har säljaren skyldighet att återbetala dig inom en viss tidsram. Tiden för återbetalning kan variera beroende på vilket företag du varit i kontakt med och vilken typ av betalningsmetod du använde vid köpet.
     

Skillnaden mellan ångerrätt, bytesrätt och reklamationsrätt


Något som är viktigt att ha koll på är att det är skillnad mellan ångerrätt, bytesrätt och reklamationsrätt. Alla tre rättigheter ingår i konsumentskyddet, men gäller för olika situationer som kan uppstå vid ett köp.

Ångerrätten ger dig rätt att ångra ditt köp och lämna tillbaka varan inom en viss tidsperiod utan att du behöver ange någon specifik anledning medan bytesrätten fastställer att du får byta en vara eller tjänst mot en annan förutsatt att vissa krav uppfylls. Till exempel är det företagen själva som anger om bytesrätt gäller och fastställer vilka kraven är.

Reklamationsrätten gäller när varan du köpt är defekt eller inte uppfyller de kvalitetsstandarder som förväntas och ger dig som konsument rätt att kräva att felet åtgärdas eller att varan byts ut mot en ny eller likvärdig.
 

Ångerrätt – en viktig del av konsumentskyddet


Ångerrätten är en viktig rättighet eftersom skyddet ger dig som konsument en trygghet i att alltid kunna ångra ett spontant köp utan att behöva uppge en speciell anledning. Likaså bidrar konsumentens möjlighet att alltid kunna ångra sig till en säkrare handel eftersom att denna lagstadgade rätt ställer krav på att företagens varor och tjänster håller vad de lovar – särskilt när en köpare inte fysiskt kan granska en produkt innan ett köp genomförs.

Rätten att ångra ett köp är något som alla har, men det finns alltid undantag och begränsningar. Innan du genomför ett köp eller ingår i ett avtal är det alltid viktigt att noga kontrollera enskilda företag och försäljares villkor.
 

Fler lästips om dina rättigheter som konsument


Här kan du läsa om öppet köp och vad som gäller när du ska reklamera något.
 

Olika konsumentlagar


Konsumentköplagen

Konsumenttjänstlagen

Konsumentkreditlagen

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Passiv inkomst - tips på bra saker att tänka på

Klocka 4 minuters läsning

Passiv inkomst innebär att tjäna pengar utan ett direkt aktivt arbete. Exempel på passiv inkomst kan vara investeringar, fastigheter, digitala produkter eller andra automatiserade inkomstkällor. Målet är att skapa en stabil inkomst utan att behöva arbeta aktiv...

Föregående artikel
Hushållsbudget - så gör du en budget för dig
Klocka 3 minuters läsning