När bolåneräntorna stiger och inflation är hög kan det för många bli tufft att klara av alla månadsutgifter. Genom att jämka kan du få mindre skatt dragen varje månad vilket ger dig mer pengar kvar till dina utgifter.
Vad är jämkning?
Jämkning betyder att din arbetsgivare gör ett lägre eller högre avdrag för skatt än vad som framgår av skattetabellen. För att det preliminära skatteavdraget enligt skattetabell ska stämma med den slutliga skatten krävs att din inkomst är lika stor hela året, att du endast får lön från en arbetsgivare och att du inte har några avdrag utöver grundavdraget.
Varför jämka?
Om du har inkomster från fler än ett håll (till exempel Försäkringskassan eller ytterligare arbetsgivare), endast jobbar en del av året tex om du är student eller föräldraledig eller har lån som du får göra ränteavdrag på (eller andra avdrag såsom arbetsresor med egen bil och kapitalvinster/förluster) riskerar dina skatteinbetalningar att bli fel. Genom att jämka kan du se till att skatten som dras under året stämmer överens med den slutliga skatten. Rätt skatt dras direkt och du får varken kvarskatt eller pengar tillbaka - skatten regleras istället varje månad.
I slutändan betalar du samma summa i skatt, men jämkning kan göra att du slipper kvarskatt alternativt att låna ut pengar till staten gratis. Får du kvarskatt har du betalat för lite skatt under året, och får du tvärtom tillbaka på skatten har du betalat onödigt mycket skatt. Handlar det om stora summor är det smartare att jämka.
Om din jämkning gör att du betalar mindre skatt varje månad kan du ta hand om pengarna själv och få ränta på dem under året istället för att de sitter låsta på ditt skattekonto med noll procent i ränta. Du kan använda pengarna, placera dem på ett sparkonto med ränta, köpa aktier eller fonder, amortera på lån eller placera pengarna på något annat sätt.
Så jämkar du
- Du ansöker om jämkning genom att fylla i din förväntade inkomst i en jämkningsblankett från Skatteverket. Kom ihåg att det är du som är ansvarig för att rätt skatt dras, inte din arbetsgivare.
- Beslutet från Skatteverket lämnar du sedan till din arbetsgivare så att han/hon sen kan dra rätt skatt från din lön.
- Om du sommarjobbar eller har ett extrajobb kan du använda e-tjänsten “Jämkning för skolungdom” eller blanketten “Jämkning för skolungdom och studerande”.
- Om du kommer att tjäna under 22 208 kronor under 2023 behöver du inte betala skatt. Då fyller du i blanketten Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag och lämnar den till din arbetsgivare.
Gjord jämkning – värt att dubbelkolla nu när räntan har gått upp
Om dina förutsättningar ändras under året (högre/lägre inkomst, större/mindre lån, högre/lägre ränta) så kan det finnas anledning att se över jämkningen. Detta står många av oss inför nu när räntan har stigit kraftigt och ränteavdraget kommer att bli högre.
När ska man jämka?
Du kan ansöka om jämkning för innevarande år (2023) när som helst under året, men senast den 30 november. Om du vill att jämkningen ska gälla från och med januari behöver du göra din ansökan senast den 14 november året innan. En jämkning gäller som längst till årets slut dvs du måste göra en ny jämkning varje år.
Tre exempel:
- Säg att du har ett bolån på 1 500 000 kronor. Du betalar 4,5 procent i ränta på ditt bolån dvs 67 500 kronor per år. I och med att du får göra ränteavdrag med 30 procent av dina lånekostnader så betyder det att du får tillbaka 20 250 kronor på skatten. Jämkar du så kommer du istället för att ligga ute med dessa pengar under året få ut 1 687 kronor mer varje månad.
- Säg att du tjänar 45 000 kronor i månaden från din huvudarbetsgivare. I och med att du tjänar under 49 875 kronor i månaden behöver du inte betala statlig inkomstskatt, alltså 20 procent extra skatt på det överskjutande beloppet. Du betalar följaktligen bara kommunalskatt på din lön och för enkelhetens skull säger vi att det är 30 procent. På det extraarbete du har tjänar du 15 000 kronor i månaden, på vilka du också betalar 30 procent i skatt. Din totala lön är då 60 000 kronor i månaden, vilket betyder att du kommer över gränsen för statlig inkomstskatt. Du ska alltså betala 50 procent i skatt (kommunalskatt och statlig inkomstskatt) på allt över 49 875 kronor, det vill säga 10 125 kronor. Men du har bara betalat 30 procent på den summan eftersom arbetsgivarna endast ser till den lön de själva betalar ut. Du blir då skyldig staten 20 procent av 10 125 kronor, det vill säga 2 025 kronor, i månaden. Om du har två arbetsgivare hela året får du en kvarskatt på 2 025 × 12 = 24 300 kronor. I exemplet har grundavdraget inte beaktats.
- Säg att du är student men arbetar under helgerna. Du vet att du kommer tjäna runt 5 000 kronor varje månad Om du inte jämkar så kommer din arbetsgivare att dra 30 procent i skatt på det du tjänar vilket kommer ge dig 3 500 kronor i lön efter skatt i månaden. Om du jämkar så kommer du istället att få ut omkring 4 500 kronor i månaden.
Du kan själv räkna på din skatt här: Skatteverket: Räkna ut din skatt
Här hittar du jämkningsblanketten: Jämkning - betala rätt skatt från början
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!