Här kan du läsa mer om vad autogiro är, hur det fungerar, när pengarna dras och bra saker att tänka på innan du sätter igång eller avslutar autogirot.
Autogiro
Autogiro innebär att betalningar dras automatiskt från ditt bankkonto på förfallodagen utan att du behöver godkänna betalningarna varje gång.
Denna betalningsform är en smidig lösning för räkningar som återkommer varje månad såsom hyra, mobilabonnemang och gymkort och så vidare. Den stora fördelen med autogiro är att du inte riskerar att missa en betalning utan allt sköts automatiskt så länge du har täckning på ditt bankkonto.
Reglerna för autogiro regleras i lagen om betaltjänster (2010:751) och i de villkor för autogiro som Bankgirot anger.
Hur fungerar autogiro?
För att starta ett autogiro behöver du antingen kontakta din bank eller företaget som du vill ha betala via autogiro hos. Du får sedan ge ditt medgivande på att du godkänner att pengar kommer dras automatiskt från ett bankkonto du har kontroll över. Du skriver även ett avtal med betalningsmottagaren där det framgår vilken dag pengarna kommer att dras.
Betalningsmottagaren måste i god tid meddela dig om summan som kommer att dras från ditt konto. Antingen får du denna information direkt när du godkänner avtalet eller så kommer den inför varje enskild betalning i form av ett brev på posten, som ett mail, eller notis i telefonen.
Ditt ansvar att det finns pengar på kontot
Det är upp till dig att se till att det finns pengar på kontot inför att autogirot ska dras. Om tillräckligt med pengar saknas kommer betalningen inte att kunna genomföras. Betalningsmottagaren kan då göra upp till tre nya försök under max tre vardagar. Kan betalningen inte genomföras kan du få en betalningspåminnelser eller ett inkassokrav.
Vissa banker använder sig av det som kallas för kontokredit vilket innebär att betalningen kan genomföras även om det inte finns pengar. Ditt konto hamnar då på minus, så kallad övertrassering. Du måste sedan själv se till att kontot är i balans igen och det kan även tillkomma straffavgifter och räntor som baseras på hur stor övertrassering är och hur längre kontot legat på minus.
Bra att tänka på
Det kan vara bra att känna till att ett autogiromedgivande inte innebär att ett visst belopp ska dras. Det är bara ett medgivande att betalningen får dras automatiskt vid en viss tidpunkt. Du ska alltid i förväg få reda på hur stort belopp som kommer att dras.
När dras ett autogiro?
Pengarna dras från ditt konto på förfallodagen som ofta är den sista dagen i månaden men det kan variera. Avtalet mellan dig, banken och/eller betalningsmottagaren gäller.
Om dagen som autogirot ska dras på är en helgdag sker överföringen nästkommande vardag. Du behöver se till att pengarna finns på ditt konto senast klockan 00:01 på förfallodagen.
Ett autogiro är kostnadsfritt
Det kostar inget att använda ett autogiro. Skulle betalningsmottagaren lägga på en avgift för att du betalar vi ett autogiro bör du ifrågasätta det.
Fördelar med autogiro
Du missar ingen betalning - eftersom allt sker automatiskt och betalningen dras på förfallodagen riskerar du aldrig att missa en viktig betalning (så länge du ser till att det finns tillräckligt med pengar på kontot)
Det är enkelt och smidigt - du behöver inte sköta varje betalning manuellt och slipper därmed det administrativa arbete som det medför
Du slipper extra avgifter - många företag tar ut en avgift för att skicka pappersfaktura. Genom att betala via autogiro slipper du onödiga avgifter
Nackdelar med autogiro
En nackdel med att betala via autogiro är att det kan vara svårare att få en överblick över vilka löpande kostnader du har. En pappersfaktura i brevlådan som du måste betala manuellt kan få dig att fundera över kostnaden ett extra varv. Är beloppet verkligen rimligt? Borde jag verkligen köpa denna tjänst eller finns det något bättre alternativ?
Så gör du för att avsluta autogiro
Du kan när som helst avsluta ett autogiro eller stoppa enstaka betalningar. Vill du bara stoppa en enstaka betalning gör du detta antingen genom att meddela din bank senast vardagen innan betalningen ska dras eller betalningsmottagaren senast två vardagar innan.
Vill du avsluta autogirot helt måste du återkalla ditt samtycke till autogirot. Även detta gör du genom att meddela din bank eller betalningsmottagaren. Kontaktar du betalningsmottagaren måste du göra detta senast fem vardagar innan betalningen ska dras. Kontaktar du istället din bank ska du göra detta senast sista vardagen innan förfallodag.
Om du byter bank
Om du byter bank och därmed får ett nytt konto måste du ändra autogirot. Det kan du göra via din nya bank som hjälper dig att flytta autogiromedgivandena till ditt nya konto. Dina autogiron följer inte med automatiskt till din nya bank.
Om det dragits för mycket pengar på autogirot
Om det dras ett högre belopp än vad du förväntat dig via autogiro kan du ha rätt till en återbetalning. Det kan exempelvis vara om du inte har fått vetskapen om det exakta belopp som ska dras och att summan är större än vad du hade kunnat förvänta dig.
Anmäl till banken vad som skett så utreder de ifall du har rätt till att få pengar tillbaka. Banken har tio vardagar på sig att antingen betala tillbaka pengarna eller meddela dig varför de vägrar en återbetalning.
Om det dragits pengar utan att du godkänt det
Skulle ett autogiro dras utan att du godkänt det har du 13 månader på dig från det att betalningen skedde att reklamera.
Skillnaden mellan ett autogiro och en stående överföring
Ett autogiro är en automatisk betalning på förfallodagen till en mottagare. En stående överföring är när du själv har lagt in på din bank att ett visst belopp ska dras från ditt konto en viss tid.
En stående överföring är vanligt vid exempelvis månadssparande och när du vill föra över pengar internt mellan olika konton du äger.
Fler lästips om betalningar
Här kan du läsa mer om hur du kan sätta in kontanter på bästa sätt, fördelar med att betala med kreditkort på nätet, hur du gör för att bestrida en faktura, delbetala eller skicka pengar utomlands.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!