Avbeställningsskydd vid resor - Så fungerar det

Avbeställningsskydd vid resor - Så fungerar det

Ett avbeställningsskydd kan ge dig ersättning om du inte kan åka på en resa du har bokat. Här kan du läsa mer om hur ett avbeställningsskydd fungerar.

Om avbeställningsskydd


När du ska boka en resa har du säkert funderat på om du ska klicka i den där knappen med avbeställningsskydd eller inte. Här går vi igenom allt du behöver veta och om du behöver ett avbeställningsskydd eller inte.
 

Vad är avbeställningsskydd?


Avbeställningsskydd är en försäkring som kan ge dig en ekonomisk ersättning om något händer innan en resa som gör att du inte kan åka, exempelvis om du skadar dig eller om någon närstående skulle drabbas av en allvarlig sjukdom.

Generellt gäller att händelsen som gör att du inte kan åka är oväntad och plötslig. Du måste ha köpt avbeställningsskyddet innan eller i samband med att du bokade resan för att du ska kunna få ut ersättning. Många gånger kan du även köpa till avbeställningsskyddet efter att du redan köpt resan men kontrollera detta med ditt resebolag.
 

Behöver jag avbeställningsskydd?


Om du behöver ett avbeställningsskydd eller inte beror på flera olika faktorer. Bokar du till exempel en resa lång tid i förväg kan det kännas skönt med denna typ av försäkring då mycket kan hända fram tills du ska åka. Om resan kostar mycket pengar kan det också vara värt att köpa till ett avbeställningskydd.

Ibland kan du redan ha ett avbeställningsskydd exempelvis via ditt kortföretag eller via din hemförsäkring så kolla upp detta innan du tecknar ett separat. Villkoren kan skilja sig åt mellan kortföretagens avbeställningsskydd och resebolagens. Ibland kan de komplettera varandra på ett sätt som du tycker är bra - andra gånger kan kortföretagens och hemförsäkringens skydd räcka.
 

Avbeställningsskydd via Mastercard, Visa eller American Express mfl


Om du har bokat och betalat en resa med Mastercard, Visa, American Express eller något annat kortbolag är det inte ovanligt att ett avbeställningsskydd ingår i kortförsäkringen. Vilken ersättning du får och vilka personer som omfattas av skyddet kan variera mellan kortförsäkringarna så kontakta din kortutgivare för att se vad som gäller för just ditt kort innan du betalar resan.
 

Avbeställningsskydd i hemförsäkringen


Även din hemförsäkring kan ha ett avbeställningsskydd. Framförallt om du har en mer omfattande hemförsäkring eller lagt till reseförsäkring som ett tillägg. Kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller för dig.
 

Separat reseförsäkring


Ett fjärde alternativ kan vara att köpa en reseförsäkring där ett avbeställningsskydd ingår. Det kan vara bra om din resa inte täcks av de andra försäkringarna du har eller om resans pris är så hög att de andra försäkringarna inte räcker till.
 

Hur fungerar ett avbeställningsskydd?

 
Generellt kan man säga att ett avbeställningsskydd ger dig full återbetalning av vad resan kostade om du inte kan åka. Dock måste villkoren vara uppfyllda för att du ska kunna få ersättning. Dessa villkor varierar mellan resebolagen så det är alltid bra att kontrollera villkoren innan du tecknar försäkringen för att veta vad som gäller.

Vanliga situationer där ett avbeställningsskydd kan ge hela eller delar av pengarna tillbaka kan vara om du blir sjuk eller skadar dig inför resan. Har det hänt något annat allvarligt hemma till exempel om du haft inbrott och inte kan åka på resan kan det vara skäl för att kunna begära ersättning från avbeställningsskyddet.

Normalt kommer du behöva ett intyg från läkare (vid sjukdom och skada) eller en polisanmälan (vid inbrott och liknande) för att kunna avbeställa resan.
 

Vad kostar avbeställningsskydd?


Ett avbeställningsskydd kostar normalt omkring 5 procent av resans pris. Dock kan kostnaden variera mycket mellan olika resebolag och beroende på vad som ingår i försäkringen. Har du ett avbeställningsskydd i din hemförsäkring eller via ditt kortbolag (om du betalat resan med kortet) behöver du inte betala något extra för de avbeställningsskydden.
 

Bra saker att tänka på innan du köper ett avbeställningsskydd
 

  • Behöver du ett avbeställningsskydd? - kostar resan mycket kan det vara bra men annars kanske det är onödigt
  • Kolla upp om du har ett skydd i din hemförsäkring
  • Kolla med ditt kortbolag om vilket skydd du kan ha om du betalar resan med ett kort
  • Ta reda på vilket maxbelopp avbeställningsskyddet omfattar
  • Kontrollera vilka som omfattas av avbeställningsskyddet (du och eventuella medresenärer)
  • Läs villkoren så du vet på förhand vilket skydd du har
     

Fler lästips för dig som ska ut och resa


Här kan du läsa om hur mycket du förväntas att ge i dricks när du är utomlands och varför det gröna kortet kan vara viktigt om du ska ta med bilen på resan. Läs om vad force majeure innebär om något oförutsägbart inträffar. Få tips om hur du kan skicka pengar utomlands och hur du växlar pengar på bästa sätt.

Vill du spara pengar? Jämför hem- & villaförsäkring!


Jämför och hitta en bra försäkring för dig.

123 45
Check cirkel

Info

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Så fungerar sambolagen

Klocka 1 minuts läsning

Sambolagen ger dig och din partner vissa skyldigheter och rättigheter mot varandra vid en eventuell separation. Här kan du läsa om hur sambolagen fungerar. Om sambolagen Bor du tillsammans med din partner i en gemensam bostad så omfattas ni av sambolagen (2003:376) och har vissa skyld...

Föregående artikel
Värdering av din bostad - så får du ett värde
Klocka 1 minuts läsning