Bästa matbutiken 2024 och inför 2025 (hela listan)

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Bästa matbutiken 2024 och inför 2025 (hela listan)

Här hittar du den bästa matbutiken i Sverige. Listan baseras på en undersökning över kundernas egna omdömen kring olika små och stora livsmedelskedjor.

Funderar du på vilken matbutik som är bäst? Då kan Svenskt Kvalitetsindex årliga undersökning av kundnöjdheten bland landets livsmedelskedjor vara till nytta. Här hittar du de butiker inom dagligvaruhandeln som är bäst respektive sämst när kunderna själva får välja.
 

Kort om undersökningen


Över 1 013 privatpersoner runtom i Sverige har fått svara på frågor om vad de tycker om olika matbutiker. Generellt är vi kunder nöjda med våra butiker trots inflation och höjda matpriser.

Kanske inte helt förvånande är det aktörer som fokuserar på prisvärde som har nöjdast kunder men undersökningen visar att det inte bara räcker att vara billigast. Även brett utbud och hög kvalitet på produkterna är viktigt. Det är också viktigt var butiken ligger. Nära till hemmet eller jobbet är den främsta anledningen till varför man väljer att handla i en specifik butik.
 

Kundnöjdhet


Kundnöjdheten mäts på en skala mellan 0 till 100 där 0 är sämsta möjliga kundnöjdhet och 100 bästa möjliga. Generellt har branscher och företag med ett betyg under 60 stora svårigheter att motivera sina kunder att stanna kvar hos sig medan ett betyg över 75 visar på en mycket stark relation mellan företaget och kunden.
 

Bästa matbutiken


Vinnaren i undersökningen blev Lidl följt av Willys och ICA. Sämst gick det för Hemköp och Coop som båda hamnade under genomsnittet för branschen.

Matkedja Betyg
Lidl 72,9
Willys 72,4
ICA 71,4
City Gross 71,3
Branschen i genomsnitt 70,9
Coop 70,0
Hemköp 65,3


Om undersökningen


Svenskt Kvalitetsindex undersöker årligen kundnöjdheten i den svenska matvarubranschen. Årets undersökning skedde genom 1 013 intervjuer under maj månad 2024.

Källa: SKI Dagligvaruhandel 2024
 

Lästips:


Så mycket lägger svenska hushåll på mat och annat och 10 tips för att sänka dina kostnader för livsmedel

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Smärtan av att förlora pengar kan jämföras med fysisk smärta

1 minuts läsning

Vi har alla upplevt den – den gnagande smärtan av förlust, oavsett om det är en älskad ägodel, en relation eller pengar. Hur många av er kände exempelvis den smärtan nyligen när börsen plötsligt föll? Men varför upplevs f&oum...

Föregående artikel
Missa inte betalningen av kvarskatten den 12 september!
1 minuts läsning