Besiktningsman - din trygghet vid en bostadsaffär

Besiktningsman - din trygghet vid en bostadsaffär

Med en besiktningsman blir din bostadsaffär tryggare. Här kan du läsa om vad en besiktningsman är, varför det är viktigt att anlita en och vad det kostar.

Att köpa eller sälja en bostad är en stor händelse i de flesta människors liv. Oavsett om det handlar om ett hus eller en lägenhet är det viktigt att ha så mycket relevant information som möjligt om fastigheten innan du fattar ditt beslut. Då är det bra att ha en besiktningsman till hands.
 

Vad gör en besiktningsman?


En besiktningsman för hus och lägenheter är en erfaren expert som inspekterar och bedömer bostadens skick och ger en objektiv rapport om eventuella fel och brister. Genom att anlita en besiktningsman får du en bra koll på bostaden du är intresserad av.

Besiktningsmannen är utbildad och certifierad för att utföra tekniska besiktningar av hus och lägenheter. Under besiktningen går denne igenom olika aspekter av fastigheten, inklusive tak, väggar, fönster, fukt och mycket mer. Syftet är att identifiera eventuella fel, brister eller underhållsbehov.

Besiktningen omfattar vanligtvis både en visuell undersökning och mätningar av olika slag tex fukt. Besiktningsmannen använder specialverktyg och instrument för att bedöma fastighetens skick på ett metodiskt och professionellt sätt. Efter besiktningen sammanställs en detaljerad rapport som redogör för resultaten och ger rekommendationer för åtgärder som bör vidtas.

Besiktningen innebär inte en total genomgripande undersökning. Ansvaret för det har du som köpare men med hjälp av en besiktningsman kommer du få en mycket bättre uppfattning kring bostadens eller fastighetens skick.
 

Undantag


Vid en besiktning finns det flera undantag kring vad som ska undersökas. Till exempel omfattas normalt inte el och VVS i en vanlig överlåtelsebesiktning.
 

Olika typer av besiktningar


En besiktningsman kan användas till många olika typer av besiktningar. Det vanligaste är en så kallad överlåtelsebesiktning vid en bostadsaffär men en besiktningsman kan även användas för att bedöma mindre installationer och renoveringar. Den kan också användas för att bedöma kvaliten under ett arbetets gång.

Vanliga besiktningar som en besiktningsman kan utföra är:

  • Överlåtelsebesiktning
  • Statusbesiktning
  • Förbesiktning
  • Slutbesiktning
  • Efterbesiktning
  • Garantibesiktning
  • Energideklaration
  • Underhållsplan
  • OVK (Obligatorisk Ventilationskontroll)
     

Kostnad


Beroende på hur omfattande du vill att besiktningen ska vara varierar priset men generellt kostar en besiktningsman som utför en överlåtelsebesiktning mellan 7 000 - 15 000 kronor.

Även om det kan kännas som en dyr kostnad är det normalt värt det för att få reda på eventuella fel och brister.
 

Välja besiktningsman


När du väljer en besiktningsman är det viktigt att denne är certifierad av SBR, Kiwa eller RISE samt innehar en ansvarsförsäkring. Be om referenser och ta in offerter från flera olika besiktningsmän. Se till att få ett skriftligt avtal där det tydligt framgår vad besiktningen ska innebära.
 

Bra saker att tänka på


Innan du anlitar en besiktningsman finns det lite bra saker att tänka på:

  • En besiktning kan vara bra att låta utföra både när du köper villa eller en bostadsrätt
  • Ta reda på vad som ingår i besiktningen och vad som inte gör det
  • Ibland är en besiktning redan utförd av säljaren - be då om att få se protokollet och gör en bedömning om du nöjer dig med det eller om du vill låta utföra en egen besiktning
  • Kom ihåg - en besiktning fråntar dig inte din egna undersökningsplikt
  • Var med på besiktningen. Då har du chansen att ställa frågor till besiktningsmannen direkt på plats!
     

Om besiktningsmannen gjort fel


Skulle besiktningsmannen slarvat eller missat något som denne rimligen borde ha upptäckt kan du kräva besiktningsmannen på skadestånd. Om du och besiktningsmannen inte kommer överrens kan du göra en anmälan till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) eller lämna in en ansökan om stämning till tingsrätten.
 

Fler lästips:

Köpa hus? - 5 bra tips inför bostadsköpet

Dolda fel försäkring – Så fungerar det

Renoveringslån - 5 tips för dig som ska renovera

Vill du spara pengar? Jämför hem- & villaförsäkring!


Jämför och hitta en bra försäkring för dig.

123 45
Check cirkel

Info

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Hur deklarerar jag när jag fått halva huset i gåva och betalat för halva?

Klocka 1 minuts läsning

Vår expert Sharon Lavie, sparekonom på Lendo, hjälper vår läsare att bena ut hur hon kan göra med sin bostadsförsäljning: Hur räknar hon ut vinsten och vilka förbättringsutgifter får hon dra av. Fråga: Hur gör man när man har fått halva huset i gåva och sedan betalat ...

Föregående artikel
Gröna kortet – när du ska ta bilen utomlands
Klocka 1 minuts läsning