Här hittar du allt du behöver veta om att betala fordonsskatt. Få reda på hur det fungerar, för vilka fordon det gäller, när du måste betala och hur du går tillväga.
Fordonsskatt är en obligatorisk skatt som alla ägare av vissa fordon i Sverige måste betala. Skatten tas ut av Transportstyrelsen och används för att finansiera vägunderhåll, trafiksäkerhet och miljöåtgärder. Beloppet baseras på olika faktorer, inklusive fordonets modell, vikt, ålder och bränsleförbrukning.
Värt att veta om fordonsskatt
Alla fordon ska betala ett grundbelopp i fordonsskatt oavsett hur stora eller små dessa fordon är samt hur mycket eller lite de släpper ut. Detta belopp ligger i dagsläget på 360 kr om året. Släpper fordonet ut mer än 95 gram koldioxid per kilometer ökar skatten. För dieseldrivna bilar tillkommer även olika tillägg.
Malus
Malus innebär att fordon med höga utsläpp har en förhöjd fordonsskatt de tre första åren. Detta är en särskild skatteåtgärd som införts för att öka kostnaden för bensin- och dieseldrivna personbilar av klass I och II, lätta bussar och lätta lastbilar de första tre åren efter att de registrerats. Syftet med malus är att påverka bilägare att välja mer miljövänliga fordon och minska utsläppen från transportsektorn.
För vilka fordon ska jag betala fordonsskatt?
Fordonsskatten varierar beroende på vilken typ av fordon du äger. Här är några vanliga fordonstyper och hur skatten beräknas för dem:
- Personbilar - personbilar är de vanligaste fordonen på svenska vägar. Skatten för personbilar beräknas främst baserat på fordonets koldioxidutsläpp och vikt. Ju högre koldioxidutsläpp och vikt, desto högre blir skattebeloppet.
- Motorcyklar - även motorcyklar omfattas av fordonsskatten. Skattebeloppet för motorcyklar beror vanligtvis på cylindervolymen och åldern på motorcykeln.
- Lastbilar och bussar - för större fordon som lastbilar och bussar beräknas fordonsskatten utifrån fordonets vikt och användningsområde. Det kan vara kommersiella fordon eller privata fordon som används för transport av gods eller passagerare.
När ska jag betala fordonsskatten?
Det är viktigt att veta när du ska betala fordonsskatten för att undvika onödiga förseningar eller böter. Skatten måste betalas innan du kan använda eller registrera ditt fordon.
- Nyregistrering - om du köper ett nytt fordon måste du betala fordonsskatten innan du kan registrera det. Kontrollera det exakta beloppet och betalningsdatumet hos Transportstyrelsen.
- Återkommande betalningar - för befintliga fordon skickar Transportstyrelsen normalt ut en faktura för fordonsskatten per post eller till din digitala brevlåda. Datumet för betalning framgår av fakturan.
Du kan utgå från den sista siffran i fordonets registreringsnummer för att ta reda på i viken månad fordonsskatten ska betalas.
Den sista dagen i den månaden ska skatten vara bokförd som betald hos Transportstyrelsens konto. Är det sista tecknet i ditt registreringsnummer en bokstav är det näst sista tecknet som avgör.
Sista siffra, huvudbetalningsmånad, tillkommande betalningsmånader (vid årsskatt på mer än 3 600 kronor)
Så betalar du in fordonsskatten
För att betala fordonsskatten följer du följande steg:
1. Få ditt inbetalningskort - Trafikverket skickar ut ett inbetalningskort till dig baserat på informationen i deras register. Inbetalningskortet skickas normalt sett ut cirka en månad före förfallodatumet.
2. Betala skatten - du kan betala fordonsskatten på flera olika sätt:
- Internetbank - använd din internetbank och följ instruktionerna på inbetalningskortet för att betala.
- Autogiro - du kan anmäla dig för autogiro, vilket innebär att skatten automatiskt dras från ditt bankkonto vid förfallodatumet varje år.
- Bankgiro - om du inte har tillgång till en internetbank kan du betala genom att använda en inbetalningsavi och betala via bankgiro.
3. Kontrollera betalningen - efter att du har betalat fordonsskatten bör du kontrollera att betalningen har registrerats korrekt. Du kan göra detta genom att logga in på Trafikverkets webbplats eller kontakta dem för att få bekräftelse på att betalningen har mottagits.
Om skatten inte betalas in
Om du inte betalat fordonsskatten i tid får fordonet användningsförbud.
Fler lästips för dig som har en bil
Här kan du läsa om när du ska besikta bilen och när du måste byta till sommardäck respektive vinterdäck.
Vi tipsar även om hur du gör ett ägarbyte av bil, hur du ställer på din bil, importerar bil til Sverige och bra saker att tänka på om du ska sälja bil privat.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!