Betalningsanmärkning - Så fungerar det

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
Klocka 1 minuts läsning
Betalningsanmärkning - Så fungerar det

Här kan du läsa om vad en betalningsanmärkning är, hur det går till att få en, hur länge man har den kvar och tips på hur du kan undvika att få en anmärkning.

Vad är en betalningsanmärkning?


En betalningsanmärkning är en notering som registreras hos ett kreditupplysningsföretag, som till exempel UC, när du inte betalar dina skulder i tid. Den fungerar som en varning för andra företag och organisationer om att du har haft svårigheter att sköta dina betalningar i det förflutna.

Många tror att det är Kronofogden som utfärdar en betalningsanmärkning, men detta stämmer inte. Det är kreditupplysningsföretagen själva som hanterar anmärkningarna men ofta så baserar de sitt beslut på information de får från just Kronofogden.
 

När får man en betalningsanmärkning?


Du får en betalningsanmärkning när du inte betalat dina skulder i tid, men processen är något mer invecklad än så. Det finns två typer av betalningsanmärkningar: allmänna betalningsanmärkningar och enskilda betalningsanmärkningar.
 

Allmänna betalningsanmärkningar


Om du får betalningskrav från den offentliga sektorn och inte betalar exempelvis böter, skatter, avgifter eller studielån i tid kan du få det som kallas för allmän betalningsanmärkning.
 

Enskilda betalningsanmärkningar


Enskilda betalningsanmärkningar kan du få om du exempelvis inte betalar hyra, lån eller andra räkningar i tid.
 

Så här går det till när man får en betalningsanmärkning


Du får inte en betalningsanmärkning direkt bara för att du inte betalat i tid utan det finns flera steg där du har möjlighet att bestrida eller betala.

Processen går till på följande vis:

1. Faktura: Du får en faktura för en tjänst eller vara. Om fakturan inte betalas i tid kommer företaget vanligtvis att skicka en betalningspåminnelse.

2. Påminnelse: Om fakturan inte betalas trots påminnelsen kan företaget välja att lägga på en påminnelseavgift (om detta avtalats om innan) och skicka en ny faktura. Om du inte betalar trots påminnelsen, kan företaget välja att skicka vidare ärendet till inkasso.

3. Inkasso: Inkassoföretaget kommer att skicka ett inkassokrav till dig. Om du fortfarande inte betalar kan inkassoföretaget välja att skicka ärendet vidare till Kronofogden.

4. Kronofogden: Kronofogden skickar ett betalningsföreläggande till dig där det tillkommer ytterligare avgifter och kostnader. 

5. Kreditupplysningsföretag: Om du inte betalar föreläggandet kan kreditupplysningsföretaget hämta information från Kronofogden och göra en notering om att du inte har betalat i deras register. Det är detta som är själva betalningsanmärkningen.
 

Hur vet jag om jag har en betalningsanmärkning?


Du kan ta reda på om du har en betalningsanmärkning genom att begära en kreditupplysning på dig själv online hos ett kreditupplysningsföretag.
 

När försvinner en betalningsanmärkning?


En betalningsanmärkning stannar kvar i din kreditinformation i tre år från dagen då den registrerades. Efter tre år tas anmärkningen bort automatiskt.
 

Kan jag få bort en betalningsanmärkning i förtid?


Nej, generellt sett kan du inte få en betalningsanmärkning borttagen i förtid. Anmärkningen finns kvar i din kreditinformation i tre år, även om du betalar skulden i fråga.
 

Kan jag få bolån med betalningsanmärkning?


Att få ett bolån med en betalningsanmärkning kan vara svårt, men inte omöjligt. Banker och andra långivare tar hänsyn till din kreditvärdighet när de beslutar om de ska bevilja dig ett lån. En betalningsanmärkning sänker din kreditvärdighet och kan därför minska dina chanser att få ett lån. Det finns dock vissa långivare som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar även om dessa lån normalt har högre räntor.

Här kan du läsa mer om hur det går till att få bolån med betalningsanmärkning
 

Så undviker du betalningsanmärkningar


För att undvika betalningsanmärkningar har vi samlat några tips:

  • Betala dina fakturor i tid. Detta är det mest effektiva sättet att undvika betalningsanmärkningar.
  • Gör en budget för att hålla koll på dina inkomster och utgifter. Detta hjälper dig att se till att du alltid har tillräckligt med pengar för att betala dina räkningar.
  • Om du märker att du inte kommer att kunna betala en faktura i tid, kontakta företaget direkt. De kan normalt erbjuda dig en avbetalningsplan eller förlänga betalningstiden.
  • Om du får ett inkassokrav, agera snabbt. Betala skulden eller, om du inte håller med om kravet, bestrid det.
  • Håll koll på din post och din digitala brevlåda för att se till att du inte missar några viktiga brev eller fakturor.
  • Om du är osäker på din ekonomiska situation, sök råd från en ekonomisk rådgivare eller en budget- och skuldrådgivare i din kommun.

Genom att förstå vad en betalningsanmärkning innebär och ta ansvar för din ekonomi kan du minska risken för att drabbas av betalningsanmärkningar och de negativa konsekvenser de kan medföra.
 

Här kan du läsa mer om:

- Hur du kan bestrida en faktura

- Vad som gäller kring dröjsmålsränta

- Hur ett inkassokrav fungerar

- Vad som gäller kring betalningsföreläggande och om du har en skuld hos Kronofogden

- Konsumenttjänstlagen, konsumentköplagen samt konsumentkreditlagen

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Kryptovaluta - Så fungerar det

Klocka 1 minuts läsning

Kryptovaluta är en digital valuta som du kan investera i för att tjäna pengar. Här kan du läsa om vad kryptovaluta är, hur det fungerar och vilka risker som finns. Om kryptovaluta Kryptovaluta är en digital eller virtuell valuta som är säkrad genom kryptografi. Till skillnad ...

Föregående artikel
7 sätt att tjäna pengar online
Klocka 1 minuts läsning