FRÅGA: Jag har ett ISK med fyra fonder medelhög risk. På tre år har den gått upp 5,09%. Min son säger det är uselt och att jag ska flytta över ISK från Länsförsäkringar till Lysa. Är resultatet så dåligt?
SVAR: Om det är bra eller dåligt beror på vad man jämför med. Jämfört med om du hade haft pengarna i en billig global aktiefond så har du förlorat/missat att tjäna en hel del pengar. Jämfört med om du hade haft dem på ett sparkonto är det bra.
För att svara på om du ska flytta dem är den avgörande frågan dock inte om de har gått bra eller dåligt historiskt utan om ditt sparande är anpassat efter vad du ska ha det till samt om du betalar onödigt dyra avgifter. Du har med stor säkerhet dyra och dåliga fonder och bör flytta dem, men det räcker med att byta fonder hos Länsförsäkringar.
Välj aktieandel efter sparhorisont
Den första frågan du bör ställa dig är därför hur lång sparhorisont du har. Vi brukar säga att om du har en sparhorisont på 10 år eller mer ska du ha alla pengar i aktiefonder. Sparar du på riktigt kort sikt - du tror att du behöver pengarna inom ett par år - brukar vi rekommendera ett vanligt sparkonto. Däremellan är det ofta lagom med en kombination där du har en del av pengarna på ett sparkonto och en del av pengarna i en aktiefond. En tumregel som kan vara vettig är att ha 10% av pengarna i en aktiefond för varje år som är kvar tills du tror att du vill ha dem.
Ett problem är förstås att det ofta är svårt att veta om man kommer att vilja använda pengarna om sju, tolv eller tjugo år, men du får gissa efter bästa förmåga och besluta därefter. Fonder med medelhög risk brukar betyda att de är blandfonder som investerar en del av pengarna i aktier, men inte alla. Så idag ligger du antagligen på en aktieandel någonstans mellan 25% och 75%.
Välj en billig globalfond
När du väl har bestämt hur stor andel du ska ha i en aktiefond gäller det att välja rätt fond att placera de pengarna i. Det viktigaste här är att välja en fond med låg avgift och vi brukar dessutom föredra en global fond för att få bättre riskspridning.
De här pengarna ska ligga i ett ISK och hos Länsförsäkringar kan du t.ex. välja Länsförsäkringar Global Indexnära som är den bästa fonden du kan hitta på den svenska marknaden. Vi tycker att Lysa är vettiga och du gör inte ett dåligt val om du flyttar pengarna dit, men ska vi rekommendera något blir det att ha kvar dem på Länsförsäkringar.
Det är dock väldigt viktigt att du faktiskt byter fonder. Blandfonder - som du har nu - är nästan alltid onödigt dyra. Fondbolagen tar rejält betalt för en paketering som inte blir ett dugg bättre än att dela upp pengarna mellan en aktiefond och ett sparkonto. Så sälj dem och lägg lagom andel av pengarna i Länsförsäkringar Global Indexnära.
...och ett sparkonto
Den del du eventuellt inte ska ha i aktiefonder flyttar du ut från ISK:t och lägger på ett sparkonto.
Lycka till!
Aktuella sparkontoräntor
Här kan du hitta det bästa sparkontot. Jämför sparräntor och se var du får den högsta räntan.
Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti.
Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen, eller läs mer på aktörens hemsida. .
Landshypotek Bank
Resurs Bank
Den statliga insättningsgarantin som garanterar upp till 100 000 euro per kund,
gäller för alla sparkonton hos Resurs Bank.
Nordiska
Collector sparkonto
Moank
Ett tryggt och smart sparande med insättningsgaranti och ränta från 3,70% till 4,30%.
Volvofinans Sparkonto
EP Bank
Bank Norwegian
Borgo
Marginalen
Brocc Finance
Nordax Bank
JAK Medlemsbank
Vi erbjuder både fasträntekonton med löptider mellan 3-6 månader och sparkonton med rörlig ränta utan bindningstid. Självklart omfattas ditt sparande av den statliga insättningsgarantin.
Ansök direkt på vår hemsida och öppna ditt konto redan idag!
Santander Consumer Bank
Svea Bank
Qliro
TF Bank
SevenDay Bank
Qred
Grundat 2015 av entreprenörer för entreprenörer, är Qred Bank nu Sveriges snabbast växande fintech-företag, enligt Financial Times. Qred har levererat lönsam tillväxt från start och är marknadsledande i Norden.
Nstart
BIGBANK
Mangold
Carnegie
prova att ändra filtreringen
Övrig information
Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonton där fler parametrar visas.
För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.
När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 1 050 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!