Blev ditt elavtal dyrt efter ett år?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
(senast ändrad: ) Klocka 1 minuts läsning
Blev ditt elavtal dyrt efter ett år?

Hur länge sen var det du kollade upp ditt elavtal? Fick du en gång ett bra avtal med rabatt som nu tagit slut? Eller har du aldrig valt avtal och sitter med ett dyrt tillsvidareavtal? Ta fram senaste fakturan och se till att du inte betalar för mycket i onödan.

Rabatten tar ofta slut - och priset går upp

När du tecknar ett elavtal får du inte sällan en bra rabatt som kan sträcka sig i ett år. Det kan bland annat handla om att du får den fasta avgiften för avtalet rabatterat eller att kostnaden per kilowattimme är rabatterad. Detta kan resultera i att när året med rabatt är slut går ditt avtal över i ett onödigt dyrt avtal. Därför är det viktigt att hålla koll på vilken rabatt du får och när den tar slut. Och att då jämföra elavtalet igen och se till att du får ett bra avtal. Skriv upp i kalendern när rabatten går ut så du hinner jämföra i tid.

Tillsvidareavtal är ett dåligt avtal!

En av de viktigaste saker du kan göra (och enklaste) för att få ner din elkostnad är att göra ett aktivt val av elhandelsbolag. Gör du inte det får du ett anvisningsavtal (även kallat tillsvidareavtal) via ditt elnätsbolag. Dessa avtal kostar i genomsnitt 30 procent mer än vanliga avtal, de dyraste kostar upp till 60 procent mer.

Jämför priserna en gång om året

Det finns en stor mängd elhandelsbolag att välja mellan, priserna skiljer sig rejält mellan bolagen och inte sällan har de kampanjer med bättre priser. Vill du slippa kontakta flera elhandelsbolag kan du jämföra kostnadsfritt här: Jämför el här >>

Lästips:
När är elen billigast på dygnet? (guide)

Elprisstöd nr. 2 godkänt. Så här mycket får du.

Värsta energitjuvarna i hemmet

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan och hitta ett bra elavtal.

123 45
Check cirkel

Info

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Bankoro i världen - är våra sparpengar skyddade i Sverige?

Klocka 3 minuters läsning

Efter de senaste veckornas händelser i USA då ett flertal banker har kraschat och UBS tagit över Credit Suisse finns det en rädsla över att bankoron ska spridas. Vi frågade därför Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, om vad spararna i Sverige har f&o...

Föregående artikel
Skatteåterbäring på väg!?
Klocka 2 minuters läsning