Borde jag byta från fondkonto till ISK?
Hej! Jag har drygt 1 miljon på ett fondkonto. Är det värt att byta till ISK istället, och om svaret är ja - är det komplicerat att göra ett byte?
Det korta svaret är att det förmodligen är värt att byta och att det inte behöver vara så krångligt.
Skall man byta till ISK?
På grund av att det är skattemässigt förmånligare att ha sina fonder på ett ISK än på ett fondkonto avråder vi alltid från att börja spara på ett fondkonto idag. Om du redan har ett gammalt sparande med mycket hög avkastning så finns det situationer där du gynnas av att sitta kvar i fondkonton men det kräver flera hundra procents avkastning samt att fonden du har är bra och prisvärd. Vi är bättre på nutid än historik, men så vitt vi vet finns det ingen tillräckligt billig fond som har funnits så länge att du har kunnat jobba upp den avkastningen. Vi är därför ganska säkra på att det är värt att byta även utan att veta vilka fonder du har eller vilken avkastning du samlat ihop till.
Vi skrev nyligen en artikel om politikernas utspel om diffusa förslag till försämring av villkoren för ISK. Där kom vi till slutsatsen att med dagens nivåer behöver man spara i 115 år på ett fondkonto för att det skattemässigt skall bli lika bra som att ha sparat på ISK hela tiden.
Är det krångligt att byta till ISK?
Det finns två sätt att åstadkomma ett byte. Vi har tidigare svarat på en fråga som rörde aktier men samma metodik gäller för fonder. Här kommer sammanfattningen:
- Sälj dina fonder, öppna ett ISK och köp fonderna på nytt. Detta innebär att du kanske ligger utanför marknaden några dagar och att du kan drabbas av valutaväxlingsavgifter om fonden inte köps i kronor.
- Flytta fonderna från fondkonto till ISK på samma bank. Nackdelen är att dina fonder inte går att röra under flytten som kan ta några veckor att genomföra. Detta erbjuds inte av alla banker men vi har kollat med Avanza som beskriver en smidig hantering. Kolla med din bank om de kan göra samma sak!
Eftersom vi förespråkar långsiktighet för sparande i aktiefonder borde alternativ två vara rimligt för de flesta och kräva mindre pyssel.
Oavsett hur du flyttar kommer du att få betala vinstskatt ifall fonderna du har har gått upp sedan du köpte dem, men det hade du fått göra förr eller senare iaf och det lönar sig som sagt ändå.
Aktuella sparkontoräntor
Här kan du hitta det bästa sparkontot. Jämför sparräntor och se var du får den högsta räntan.
Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti.
Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen, eller läs mer på aktörens hemsida. .
Resurs Bank
Den statliga insättningsgarantin som garanterar upp till 100 000 euro per kund,
gäller för alla sparkonton hos Resurs Bank.
Volvofinans Bank
EP Bank
Ekobanken
Ekobanken Spar: Ränta beräknas från första kronan vid saldo överstigande 10.000 kr. 4 st fria uttag/år och därefter 50 kr/uttag.
Borgo
Marginalen
Brocc Finance
Nordax Bank
Svea Bank
Qliro
TF Bank
SevenDay Bank
BIGBANK
Mangold
Carnegie
prova att ändra filtreringen
Övrig information
Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonton där fler parametrar visas.
För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.
När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 1 050 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!