Börsnedgång och lågkonjunktur - när såg du över dina PPM-fonder?
Inflationen är påtaglig i början av 2023 och många vänder på slantarna när man handlar mat, tankar bilen och betalar elräkningen. Att ha pengar kvar till att spara i fonder är inte alla förunnat. Och börsnedgången ifjol gjorde ingen glad. Men premiepensionen däremot (’PPM-fonderna’) omfattas alla yrkesverksamma av. Och närmare 48 miljarder kronor sattes in på premiepensionsspararnas konton i december.
De senaste åren har det varit svarta rubriker i media om missförhållanden och brottsliga handlingar inom premiepensionen begångna av bl.a. Allra och Falcon Funds. Dessa händelser har skadat förtroendet för pensionssystemet i stort. Staten har därför skärpt kraven främst för att få bort oseriösa aktörer men också för att få ner antalet fonder. Den nya Fondtorgsnämnden, som delar vissa resurser med Pensionsmyndigheten, kommer bl.a. ställa krav på fondernas kvalitet och transparens. Vissa fonder kommer ersättas, överföras till nya eller slås ihop. Antalet fonder kommer att alltså att minska. Här gäller det att sätta sig in i vad som gäller så att pengarna inte flyttas till fonder med högre avgifter och/eller en annan risknivå än vad man önskar. Värt att betona, och som tyvärr sällan framkommer, är att den stora majoriteten av spararna har fått en avkastning på sin premiepension som överstiger inkomstutvecklingen. Det var också målet med premiepensionen när den infördes. PPM-pengarna har alltså vuxit bra men för många sparare är det hög tid att se över sitt fondval.
Fyra tips:
1. Kolla upp vad du har idag
Ta reda på om du har valt en eller flera fonder eller står kvar i AP7 Såfa. Kom ihåg att PPM-fonderna inte är detsamma som tjänstepensionen. Nästan alla omfattas av två pensionsval, både PPM-fonderna och tjänstepensionen. Det går som vattentäta skott mellan dessa val. Du ser hela din pension via minPension.se
2. Välj PPM-fonder med låga avgifter
Den genomsnittliga fondavgiften för PPM-fonderna är 0,23 procent. I dagsläget finns det fonder där avgifterna är mellan 0 – 0,68 procent. Höga avgifter äter upp din pension och det finns gott om billiga alternativ.
3. Välj din risknivå
Fonder går upp och ner i värde. Och fonder med hög risk svänger mer medan de med låg risk har en mer stabil värdeutveckling. Över tid har fonderna haft olika avkastning och det gör att man kan ha en annan riskfördelning än den man hade från början. Generellt är inställningen till risk även kopplat till ålder. I unga år kan många tänka sig en högre risk men med stigande ålder vill många ha lägre risk. Smaken är som baken. Fundera över vad som passar dig.
4. Ta ställning till om du vill vara aktiv eller inte
Man sparar till premiepensionen under hela yrkeslivet och får vara med om både börsuppgångar och börsfall. Att tajma dessa händelser genom fondval kan vara svårt. Om man väljer fonder med en smalare inriktning, t.ex. viss bransch, kan man behöva se över sitt val oftare. Breda fonder har en större riskspridning inbyggt. Själva fondvalet gör du genom att logga in hos Pensionsmyndigheten. Det kostar ingenting att byta fonder och du kan enkelt genomföra det med Bank-ID. Lycka till!
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!