Bostadsrättstillägg – Så funkar det

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
(senast ändrad: ) Klocka 1 minuts läsning
Bostadsrättstillägg – Så funkar det

Bostadsrättstillägg ger dig ersättning om du får skador på ytskikt eller fast inredning i din bostadsrätt. Här kan du läsa mer om vad en bostadsrättsförsäkring är.

Om bostadsrättstillägg


Bor du i en bostadsrätt behöver du ha ett bostadsrättstillägg eftersom du är ansvarig för ytskikt och fast inredning. Din vanliga hemförsäkring täcker bara dig och dina saker, därför kan du bli ersättningsskyldig om något skulle hända med bostadsrätten. Här går vi igenom vad ett bostadsrättstillägg innebär och varför det är viktigt att ha.
 

Vad är bostadsrättstillägg?


Bostadsrättstillägg kallas även för bostadsrättsförsäkring och är ett extra skydd för dig som bor i en bostadsrätt. Du kan teckna det antingen som ett tillägg på din hemförsäkring eller kollektivt tillsammans med medlemmarna i din bostadsrättsförening.
 

Hemförsäkring med bostadsrättstillägg


Din vanliga hemförsäkring ger framför allt ersättning om du eller dina saker skulle skadas. Den ger ingen ersättning om den fasta inredningen i din bostadsrätt skulle skadas till exempel vid en brand eller vattenläcka.

Det är därför viktigt att ha ett bostadsrättstillägg i din hemförsäkring så att du kan få ersättning om en olycka skulle ske. Just ytskikt och fast inredning kan vara väldigt dyrt att reparera så ett bostadsrättstillägg är värt mycket och ger dig en trygghet i vardagen.

Ska du teckna en ny hemförsäkring kan du hos vissa försäkringsbolag teckna en kombinerad hem- och bostadsrättsförsäkring. Då kan du ofta få ett något förmånligare pris.
 

Kollektiv bostadsrättsförsäkring


Många bostadsrättsföreningar idag tecknar en kollektiv bostadsrättsförsäkring. Detta innebär att du inte själv behöver teckna ett bostadsrättstillägg i din hemförsäkring utan betalar istället för tillägget i din månadsavgift till föreningen.

Fördelen med detta är att alla i föreningen kommer ha en bostadsrättsförsäkring, och samma försäkringsbolag kommer hantera ärendet om det blir en skada som rör både föreningen och dig. Nackdelen är att det kan vara så att du måste gå via styrelsen om en skada sker eftersom det är de som har kontakten med försäkringsbolaget.
 

Vad täcker bostadsrättstillägg?


Bostadsrättstillägget gäller om du skulle ha oturen och få skador på din bostadsrätt. Det kan exempelvis vara en brand- eller vattenskada som kan kosta flera hundra tusen att reparera. En bostadsrättsförsäkring täcker helt enkelt sådant som din hemförsäkring inte vanligtvis täcker och som du är ansvarig för.

En bostadsrättsförsäkring kan ge ersättning för skador på:

  • Fast inredning såsom ytskikt på väggar, golv och tak samt vitvaror
  • Inglasad balkong och altan
  • Tomt och staket
  • Uthus och garage
     

Är ett bostadsrättstillägg ett måste?


Nej, bostadsrättstillägg är oftast inte ett måste men det finns många bostadsrättsföreningar som kräver att du ska ha det. Det är en bra trygghet om något händer.

Behöver du då ett bostadsrättstillägg i din hemförsäkring om din förening har en kollektiv bostadsrättsförsäkring?

Nej, du behöver inte ha ett bostadsrättstillägg men det kan i vissa fall vara bra. Det kan vara om du exempelvis själv vill ha direktkontakt med ditt försäkringsbolag eller om du tycker något saknas i den kollektiva bostadsrättsförsäkringen. Dock ska du ha i åtanke att du då får betala dubbla avgifter.
 

Bostadsrättsförsäkring pris


Priset för bostadsrättstillägg varierar beroende på försäkringsbolag men också på hur stor din bostadsrätt är. I runda slängar kan du räkna med att tillägget kostar någonstans mellan 20-100 kronor i månaden.
 

Jämför hemförsäkringar med bostadsrättstillägg


Om du vill hitta en bra och billig hemförsäkring med bostadsrättstillägg så kan vi hjälpa dig. Jämför olika försäkringar direkt online eller ring våra erfarna försäkringsexperter så hjälper de dig helt kostnadsfritt.

Jämfär hemförsäkringar här >>

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Köpa motorcykel – Bra saker att tänka på

Klocka 1 minuts läsning

Funderar du på att köpa motorcykel? Här hittar du konkreta tips på bra saker att tänka på innan du köper en ny eller begagnad MC. Om du är en av de som drömmer om att köpa motorcykel och uppleva friheten ute på vägarna finns det några bra saker att tänka...

Föregående artikel
Så kan du inflationssäkra din pension
Klocka 1 minuts läsning