Bostadstillägg för pensionär - Allt du behöver veta

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
(senast ändrad: ) Klocka 1 minuts läsning
Bostadstillägg för pensionär - Allt du behöver veta

Som pensionär med låg inkomst kan du ha rätt till bostadstillägg. Här kan du läsa mer om hur bostadsbidrag för pensionärer fungerar och hur du ansöker.

Är du pensionär med låg pension kan du ha rätt till bostadstillägg, eller bostadsbidrag som det också kallas. Bostadstillägg för pensionärer är ett tillägg som man får på sin allmänna pension och betalas ut av Pensionsmyndigheten.
 

Vem kan få bostadsbidrag för pensionär?


För att kunna få bostadsbidrag som pensionär måste du bo i Sverige och ta ut hela din allmänna pension samt din premiepension. Du behöver hyra eller äga din bostad och vara över en viss ålder. Här kan du läsa mer om pensionsålder och riktålder.

Du kan även ansöka om bostadstillägg för pensionär om du har utländsk pension som motsvarar svensk pension.
 

Hur mycket kan du som pensionär få i bostadstillägg?


Hur mycket du kan få i bostadstillägg beror på flera olika faktorer. Din bostadskostnad, hur mycket du har i inkomst och om du är ensamstående eller har en partner är alla saker som påverkar.

Är du ensamstående kan du som mest få 7 290 kronor per månad för 2025. Är du gift eller sambo kan du som mest få 3 645 kronor eftersom du delar på dina boendekostnader med någon. Bostadstillägget för pensionärer är skattefritt.
 

Beräkna bostadsbidrag för pensionär


På Pensionsmyndighetens hemsida kan du göra en preliminär beräkning på hur mycket du kan få i bostadsbidrag som pensionär. Du fyller i uppgifter om din ekonomi och din bostad och får direkt svar på om du är berättigad bostadstillägg och i så fall med hur mycket.

Det är vanligt att många får avslag på sin ansökan, därför är det bra att göra denna beräkning innan du ansöker. Du kan också kontakta Pensionsmyndighetens kundservice för att få hjälp med en beräkning.
 

Så beräknas ditt bostadstillägg


I korta drag räknar Pensionsmyndigheten ut din boendekostnad per år och drar sedan av en viss del av din årsinkomst. Den summa som blir kvar blir ditt bostadstillägg, delat med tolv eftersom utbetalningarna görs varje månad.
 

Så beräknas din boendekostnad


Bor du i en hyresrätt beräknas din boendekostnad utifrån din månadshyra. Bor du i en bostadsrätt baseras boendekostnaden på din månadsavgift och räntekostnader för eventuellt bolån. Bor du i ett eget hus beräknas boendekostnaden utifrån räntekostnader för bolån. fastighetsavgift, uppvärmning och driftkostnader enligt schablonbelopp.

Om du delar bostaden med någon fördelas boendekostnaden lika mellan er.
 

Inkomstavdrag


Är du pensionär och får bostadstillägg har du ett fribelopp som du behöver förhålla dig till när det kommer till dina inkomster. Är dina inkomster högre än 139 239 kronor per år som ensamstående eller 126 060 kronor som gift påverkar det hur mycket du kan få i bostadstillägg.
 

Så ansöker du om bidraget


Om din preliminära beräkning visar att du har rätt till bostadsbidrag ansöker du enklast på Pensionsmyndighetens hemsida genom att logga in med Bank-ID eller genom att kontakta Pensionsmyndighetens kundtjänst. Du kan även ansöka genom att skicka in en blankett via post till Pensionsmyndigheten.

I din ansökan behöver du lämna uppgifter om följande:

  • Din bostadskostnad
  • Din inkomst
  • Dina tillgångar om de har ett värde över 100 000 kronor

Du kan ansöka om bostadstillägg för pensionärer retroaktivt men för högst tre månader tillbaka i tiden.
 

Bostadstillägg från Försäkringskassan om du har sjuk- eller aktivitetsersättning


Om du får sjuk- eller aktivitetsersättning ansöker du istället om bostadstillägg hos Försäkringskassan. Undantaget är om du bor med någon som tar ut hela sin allmänna pension. Då gör ni en gemensam ansökan om bostadstillägg för pensionär hos Pensionsmyndigheten.
 

Viktigt att anmäla ändringar


Om något ändras som påverkar din pension, exempelvis din inkomst eller din hyra, behöver du själv anmäla detta till Pensionsmyndigheten. Gör du inte detta riskerar du att bli återbetalningsskyldig.
 

Lästips:

Så blir pensionen (den kompletta guiden)

När betalas pensionen ut? - Här är datumen

Orange kuvertet - Allt du behöver veta

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Nya avdrag och nyheter i årets deklaration

Klocka 1 minuts läsning

Att få tillbaka lite pengar tidigt kan locka till att godkänna deklarationen direkt. Gör inte det - ge din deklaration lite tid. Se över hur ditt år har sett ut och fundera över om du kan göra några avdrag. För visst är det bättre med lite...

Föregående artikel
Ladda elbil hemma - Så gör du på bästa sätt
Klocka 1 minuts läsning