Byta jobb? – 5 saker att tänka på när du byter arbete

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
(senast ändrad: ) Klocka 1 minuts läsning
Byta jobb? – 5 saker att tänka på när du byter arbete

Att byta jobba kan kännas både kul och vemodigt. Här hittar du tips på bra saker att tänka på när det är dags för dig att börja ett nytt jobb.

Är det dags för dig att gå vidare i din karriär och byta jobb? Att byta jobb kan vara ganska påfrestande. Samtidigt som du ska avsluta allt på ditt gamla jobb ska du börja förbereda dig inför din nya tjänst. För att allt ska gå lite enklare har vi samlat bra saker att tänka på för att övergången till ett nytt jobb ska bli så smidig som möjligt!
 

1. Prata inte negativt om din tidigare arbetsplats


Att prata illa om din tidigare arbetsplats, chef eller kollegor är något du definitivt bör undvika även om ni inte skulle skiljas åt som bästa vänner. Skulle du ge negativa kommentarer om din tidigare arbetsplats och detta kommer fram till din nya kan det ge ett dåligt intryck av dig. Det bästa du kan göra är att hålla dina tankar för dig själv men lära dig av det som var negativt på din förra arbetsplats och ta med dig dina erfarenheter och fylla på med positiv energi till din nya arbetsplats.

Tänk på att det är sannolikt att du stöter på dina gamla kollegor någonstans igen och att du faktiskt kan ha nytta av dina gamla kontakter. Vårda dem!
 

2. Meddela ditt jobbyte


Sista dagen på det gamla kontoret kan det vara en god idé att skriva ihop ett mejl om att det är din sista dag och tacka för tiden som varit. Det kan hända att någon har missat att du ska sluta.

Gör även en uppdatering på LinkedIn så att övriga kontakter får veta att du har bytt jobb. Berätta om vad du lärt dig hos din förra arbetsgivare och att du nu är redo att anta nya utmaningar.
 

3. Jobba lagom


Efter att du har sagt upp dig kan det kännas omotiverande att fortsätta jobba men du vill inte bli ihågkommen som den som satt av den sista tiden. Du behöver naturligtvis inte heller slita ut dig utan försök hitta en bra balans där du slutför dina uppgifter och lämnar över snyggt till din ersättare.
 

4. Ta en paus


När du ska byta jobb kan det vara läge att förhandla in lite ledig tid mellan dina båda anställningar. Försök gärna få några dagar emellan så att du får tid på dig att avsluta allt det gamla och förbereda dig för ditt nya jobb utan att stressa för mycket. Har det varit mycket på ditt gamla jobb kan en lite längre paus vara nödvändig så att du hinner ladda batterierna och kan komma tillbaka med ny energi.
 

5. Njut!


Den absolut viktigaste punkten när du ska byta jobba är att njuta. En förändring kan kännas läskig men det bästa är att omfamna den och ha kul på ditt nya jobb!
 

Skaffa en inkomstförsäkring


Ska du byta jobb är det ett ypperligt tillfälle att skaffa en inkomstförsäkring om du inte redan har en. En inkomstförsäkring ger dig en trygghet om det mot förmodan skulle vara så att det nya jobbet inte skulle gå som du tänkt dig.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Så mycket får du låna i privatlån

Klocka 1 minuts läsning

Hur mycket du får låna i privatlån baseras bland annat på din kreditvärdighet och din återbetalningsförmåga. Här kan du läsa om vad som avgör hur mycket du kan låna. Hur mycket pengar du får låna i privatlån b...

Föregående artikel
Ställa på din bil? - Bra saker att tänka på
Klocka 1 minuts läsning