Compricers ekonomiskola

(senast ändrad: ) Klocka 1 minuts läsning
Compricers ekonomiskola

Nu är det dags att en gång för alla ta tag i alla delar av din ekonomi. Följ Compricers ekonomiskola under året där vi en gång i månaden går igenom allt ifrån hur du gör en budget till hur du planerar din pension.

Du vet troligtvis att du borde ta tag i din ekonomi men du kommer inte igång. Du förstår att du förlorar pengar varje dag genom att vara inaktiv, men du skjuter ekonomiska beslut på framtiden. Det vill vi ändra på. En bra ekonomi innebär nämligen mindre oro och gör att du kan känna dig trygg i alla faser av livet. En bra ekonomi betyder frihet att leva det liv du önskar och är avgörande för vilka beslut du kan fatta. Visste du att en bra ekonomi även hänger ihop med god hälsa? Genom små förändringar kan du snabbt få ett rikare liv med bättre hälsa, trygghet, frihet och möjlighet att uppnå dina drömmar. 

Så hur kommer du igång?

Att få en bättre privatekonomi är inte svårt. Det som är svårt att att komma igång. Men vet du, bara genom att läsa detta är du igång. Det svåraste är gjort. Nu följer några viktiga steg du behöver ta för att en gång för alla få koll på din ekonomi. Tänk dig känslan när året är slut och du vet att du har gjort bra val och att du inte betalar för mycket för något helt i onödan.

Ekonomiskolan 2020

I Compricers ekonomiskola går vi igenom ett viktigt privatekonomiskt område per månad där du får konkreta tips och enkla råd. Allt du behöver göra är att följa vår skola, ta några beslut varje månad och sen genomföra dem. Genom att lägga några timmar i månaden på detta kommer du ha koll på de flesta delar i din ekonomi när året är slut. Och mer pengar till det du tycker är viktigt. Du kommer ha många anledningar att skåla när klockan slår 12.


Februari: Nu drar vi igång. Det första vi går igenom är din Budget. Hur gör du en budget, vilka saker ska vara med i budgeten såsom inkomster och utgifter, och hur kan du få pengar över till ett sparande och hur får du mer pengar över till det du gillar att göra? Detta är en viktig utgångspunkt för resten av skolan.

Mars: Nu går vi igenom dina inkomster som du skrev ner i din budget. Kan du få upp din lön? Kan du betala mindre skatt? Deklarera mer aktivt?

April: Här går vi igenom den andra delen av din budget, utgifterna. Behöver du betala för allt du betalar för idag? Kan du säga upp några tjänster? Kan du få samma tjänst men för en lägre kostnad? Kan du handla smartare?

Maj: Nu när budgeten är gjord och du sett över dina inkomster och utgifter är det dags för oss att gå igenom hur vi verkligen fungerar när det kommer till ekonomiska beslut. Vilka tankevurpor gör vi? Varför är det så svårt att planera för framtiden? Hur bör vi tänka för att komma över detta? Hoppa inte över detta steg! Det kan vara det viktigaste av alla.

Juni: Alla behöver en buffert. Blir du arbetslös eller om din tvättmaskin går sönder är det viktigt att ha en buffert som säkerhet. Vi går igenom hur mycket du behöver ha i buffert och hur du bäst sparar dessa pengar.

Juli: När buffertsparandet är på plats är det dags att sätta upp ett långsiktigt sparande. Vi går igenom hur mycket du bör spara, varför du bör spara, var och när. Du kommer lära dig att det inte är svårt att investera och få bra avkastning!

Augusti: Mitt i sommaren och det är dags för att se över dina försäkringar. Vilka försäkringar behöver du, vad innehåller de och hur får du bäst skydd till lägst pris är frågor skolan besvarar.

September: Hösten är på intåg och då tar vi kontroll över ditt bolån. De flesta svenskar betalar tusenlappar i onödan varje år pga att de inte har bytt bank. Vi går igenom hur mycket du får låna, amorteringskraven, hur du förhandlar och huruvida du ska binda ditt bolån eller inte.

Oktober: Andra lån. Nu är det dags att se över dina andra lån och krediter. Hur fungerar de olika lånen och vilka bör du undvika. Vi går igenom studielån, privatlån, billån, kreditkort och sms-lån.

November: Pensionen är ett område som många tycker är för komplicerad för att orka ta tag i. Många känner också att det är så lång tid kvar till pensionen att de inte behöver se över dem än. Detta är ett tankefel och väldigt skadligt för din framtida pension. Så för att hjälpa dig med att få kontroll på din pension går vi nu igenom pensionens olika delar och ger råd om vad du kan göra idag för en bättre livskvalitet imorgon.

December: Vi närmar oss slutet på vår skola och gör en genomgång av olika delar i livet: Hur påverkas din ekonomi när du studerar, du flyttar, du blir sambo, du gifter dig, du köper och säljer en bostad, du får familj, du skiljer dig, du ärver, du går i pension och du går bort?

Mycket av innehållet i ekonomiskolan hittar du även i boken: Fixa din privatekonomi: Smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv som du hittar här: Bokus

Till ekonomiskolan >>

Aktuella sparkontoräntor

Här kan du hitta det bästa sparkontot. Jämför sparräntor och se var du får den högsta räntan.

Privat
Företag
Info
Om du binder pengar på ett sparkonto, till exempel i två år, kan du i vissa fall inte ta ut dem under den perioden och i andra fall förlora all ränta om du tar ut pengarna i förtid. När perioden är över flyttas pengarna vanligtvis till ett konto med fria uttag eller så kan bindningstiden förlängas om du inte väljer ett annat alternativ.

Info
Genom att ange ett sparbelopp kan du se hur mycket pengar du kan tjäna per sparkonto och bindningstid.
Sparbelopp
kr
Check cirkel

Info

Info
Fria uttag på ett sparkonto innebär att du kan ta ut pengar från kontot när du vill utan att behöva betala några extra avgifter eller förlora ränta.
Alla banker och inlåningsföretag, i vår jämförelse, omfattas av insättningsgarantiInsättningsgarantin innebär att du får ersättning av staten om den bank eller institut där du har dina pengar går i konkurs. Skyddet gäller upp till 1 050 000 kronor per person och institut.

Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti.
Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen, eller läs mer på aktörens hemsida.
.
Alla konton omfattas av insättningsgaranti.
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
2,35 - 3,10 %
Sparränta

Nordiska

Hos Nordiska sparar du både säkert och smart till några av marknadens mest fördelaktiga villkor. Vi erbjuder fasträntekonton med löptider mellan 1-5 år. Självklart omfattas ditt sparande av den statliga insättningsgarantin.
Bindningstid
Sparränta
Rörlig
3,10 %
3 mån
3,00 %
6 mån
-
1 år
2,60 - 2,75 %
2 år
2,55 %
3 år
2,50 %
4 år
2,40 %
5 år
2,35 %
2,60 - 3,10 %
Sparränta

Collector sparkonto

Collector erbjuder privatlån och kreditkort till privatpersoner samt sparkonton till privatpersoner och företag. Med fokus på sund och hållbar kreditgivning hjälper Collector kunder att låna tryggt utan säkerhet. Collector är ett varumärke inom Norion Bank AB (tidigare Collector Bank AB) som grundades 1999 och har kontor i Göteborg, Stockholm, Helsingborg, Oslo och Helsingfors. Verksamheten bedrivs genom Norion Bank AB (publ) som är noterat på Nasdaq Stockholm.   
Bindningstid
Sparränta
Rörlig
2,60 %
3 mån
3,10 %
6 mån
3,05 %
1 år
3,00 %
2 år
3,00 %
3 år
-
4 år
-
5 år
-
2,30 - 3,40 %
Sparränta

EP Bank

EP Spar är en trygg, enkel och överskådlig spartjänst med attraktiva villkor. Du kan spara med fast eller rörlig ränta utan några avgifter. Som kund hos oss omfattas du av den statliga insättningsgarantin.
Bindningstid
Sparränta
Rörlig
2,30 %
3 mån
3,40 %
6 mån
3,20 %
1 år
2,80 %
2 år
2,70 %
3 år
-
4 år
-
5 år
-
1,35 - 2,75 %
Sparränta

Skandia

Välj fasträntekonto med en högre ränta eller sparkonto till en bra ränta utan att du behöver binda dina pengar.
Bindningstid
Sparränta
Rörlig
1,35 %
3 mån
2,75 %
6 mån
-
1 år
2,10 %
2 år
-
3 år
-
4 år
-
5 år
-
2,20 - 2,75 %
Sparränta

Borgo

Hos Borgo erbjuds du konkurrenskraftig ränta och fria uttag på ett sparande som du vet enbart används till finansiering av bolån. Borgo är ett nytt svenskt hypoteksbolag som samägs av ICA Banken, Ikano Bank, Söderberg & Partners, Sparbanken Syd och Ålandsbanken
Bindningstid
Sparränta
Rörlig
2,65 %
3 mån
2,75 %
6 mån
2,65 %
1 år
2,40 %
2 år
2,20 %
3 år
2,20 %
4 år
-
5 år
-
0,50 - 3,30 %
Sparränta

Brocc Finance

Brocc är en modern och digital aktör med enkla, trygga och smarta lösningar. Brocc Finance AB har tillstånd som kreditmarknadsbolag från Finansinspektionen och erbjuder sparkonton som omfattas av insättningsgarantin.
Bindningstid
Sparränta
Rörlig
0,50 %
3 mån
3,30 %
6 mån
3,20 %
1 år
2,90 %
2 år
2,75 %
3 år
2,60 %
4 år
2,50 %
5 år
2,50 %
2,25 - 2,60 %
Sparränta

Nordax Bank

Nordax vann årets sparränta 2018! Öppna ett sparkonto enkelt och tryggt med bra ränta och fria uttag hos Nordax. Börja spara redan idag för framtida idéer, projekt eller äventyr.
Bindningstid
Sparränta
Rörlig
2,50 - 2,60 %
3 mån
-
6 mån
-
1 år
2,50 %
2 år
2,25 %
3 år
-
4 år
-
5 år
-
2,40 %
Sparränta

Volvofinans Bank

Inga avgifter, ingen bindningstid och alltid fria uttag. Givetvis omfattas sparkontot av den statliga insättningsgarantin. Ansök enkelt direkt via vår internetbank.
Bindningstid
Sparränta
Rörlig
2,40 %
3 mån
-
6 mån
-
1 år
-
2 år
-
3 år
-
4 år
-
5 år
-
2,25 - 2,85 %
Sparränta

Svea Bank

Välj ett Sparkonto med bra ränta och fria uttag eller bind ditt sparande ett år med ett Kapitalkonto till ännu högre ränta. Hos Svea Ekonomi kan du spara dina pengar på det sätt som passar dig bäst.
Bindningstid
Sparränta
Rörlig
2,25 %
3 mån
2,85 %
6 mån
2,75 %
1 år
2,55 %
2 år
2,35 %
3 år
2,30 %
4 år
-
5 år
-
2,40 - 2,65 %
Sparränta

Qliro

När du sparar hos Qliro du kan ha ett eller flera sparkonton med olika löptider. Vi erbjuder båda rörlig och fasträntekonto med löptider 3-6-12 månader och alla våra sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin. Säkert och enkelt!
Bindningstid
Sparränta
Rörlig
2,40 %
3 mån
2,65 %
6 mån
2,65 %
1 år
2,65 %
2 år
-
3 år
-
4 år
-
5 år
-
0,25 - 3,15 %
Sparränta

TF Bank

Att spara hos TF Bank är ett klokt val. Vi ger dig en av marknadens bästa ränta från första kronan. Du binder inte dina pengar och du har två avgiftsfria uttag per år. Kontot omfattas av statlig insättningsgaranti & du kan spara upp till 1 miljon kronor.
Bindningstid
Sparränta
Rörlig
0,25 - 3,15 %
3 mån
-
6 mån
-
1 år
0,50 %
2 år
-
3 år
-
4 år
-
5 år
-
2,25 - 3,60 %
Sparränta

Serafim Finans

Ingen öppningsavgift eller årsavgift. Spara på det sätt som passar dig bäst, antingen med helt fria uttag eller med en bindningstid upp till tre år. Alla våra sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin som innebär ett tryggt och säkert sparande.
Bindningstid
Sparränta
Rörlig
3,60 %
3 mån
3,00 %
6 mån
2,80 %
1 år
2,75 %
2 år
-
3 år
2,25 %
4 år
-
5 år
-
2,25 - 3,00 %
Sparränta

HoistSpar

Hos HoistSpar kan du välja mellan både rörligt och fast sparkonto till konkurrenskraftiga räntor. Kontona omfattas av den statliga insättningsgarantin.
Bindningstid
Sparränta
Rörlig
3,00 %
3 mån
-
6 mån
-
1 år
2,80 %
2 år
2,60 %
3 år
2,25 %
4 år
-
5 år
-
2,30 - 3,50 %
Sparränta

Qred

Hjälp oss att hjälpa småföretag genom att spara med Qred Bank. Öppna ett sparkonto som omfattas av statlig insättningsgaranti. Det tar bara några minuter!
Grundat 2015 av entreprenörer för entreprenörer, är Qred Bank nu Sveriges snabbast växande fintech-företag, enligt Financial Times. Qred har levererat lönsam tillväxt från start och är marknadsledande i Norden.
Bindningstid
Sparränta
Rörlig
3,50 %
3 mån
3,40 %
6 mån
3,20 %
1 år
2,60 %
2 år
2,30 %
3 år
-
4 år
-
5 år
-
1,75 - 3,35 %
Sparränta

Nstart

Bindningstid
Sparränta
Rörlig
3,00 - 3,10 %
3 mån
3,35 %
6 mån
-
1 år
2,95 %
2 år
2,15 %
3 år
1,75 %
4 år
-
5 år
-
2,50 - 3,20 %
Sparränta

BIGBANK

Bigbank erbjuder tryggt, enkelt och säkert sparande genom sina fastränteplaceringar med statlig insättningsgaranti.
Bindningstid
Sparränta
Rörlig
-
3 mån
-
6 mån
3,20 %
1 år
3,00 %
2 år
2,70 %
3 år
2,50 %
4 år
-
5 år
-
2,75 %
Sparränta

Mangold

Mangold erbjuder depåkonto för värdepappershandel med hög ränta och fria uttag. Inga avgifter eller bindningstider. Depåkontot omfattas av den statliga insättningsgarantin.
Bindningstid
Sparränta
Rörlig
2,75 %
3 mån
-
6 mån
-
1 år
-
2 år
-
3 år
-
4 år
-
5 år
-
2,60 - 3,30 %
Sparränta

Northmill Bank

Northmill Bank är en svensk bank som erbjuder enkla, prisvärda produkter för vardagen. Alla sparkonton är således helt fria från årsavgifter, uttagsavgifter, insättningsavgifter eller uppläggningsavgifter. Du kan ha ett rörligt sparkonto och upp till 11 fasträntekonton med upp till 1 100 000 kr i räntebärande sparkapital totalt och samtliga konton omfattas av den statliga insättningsgarantin på totalt 1 050 000 kr.
Bindningstid
Sparränta
Rörlig
3,00 %
3 mån
3,30 %
6 mån
3,25 %
1 år
2,80 %
2 år
2,60 %
3 år
-
4 år
-
5 år
-
3,05 - 3,55 %
Sparränta

Froda

Froda erbjuder ett enkelt och säkert sparande utan några fasta avgifter och våra sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin.
Bindningstid
Sparränta
Rörlig
3,55 %
3 mån
3,30 %
6 mån
3,30 %
1 år
3,05 %
2 år
-
3 år
-
4 år
-
5 år
-
2,65 %
Sparränta

Carnegie

Carnegie erbjuder ett flexibelt sparkonto med bra ränta och fria uttag. Inga avgifter eller bindningstider. Sparkontot omfattas av den statliga insättningsgarantin
Bindningstid
Sparränta
Rörlig
2,65 %
3 mån
-
6 mån
-
1 år
-
2 år
-
3 år
-
4 år
-
5 år
-
Coeli
2,80 - 3,50 %
Sparränta
Coop spara
2,40 - 3,20 %
Sparränta
MedMera Bank
2,40 - 3,20 %
Sparränta
Ikano Bank
3,00 %
Sparränta
Sparbanken Syd
0,80 - 2,70 %
Sparränta
Avida Finans
3,50 %
Sparränta
Morrow Bank
3,75 %
Sparränta
Resurs Bank
3,60 %
Sparränta
Lea Bank AB
3,30 - 3,55 %
Sparränta
Moank
3,25 - 3,45 %
Sparränta
Ekobanken
1,50 - 2,00 %
Sparränta
Nordnet
2,10 %
Sparränta
Bank Norwegian
2,85 - 3,05 %
Sparränta
Avanza Bank
2,00 %
Sparränta
JAK Medlemsbank
2,05 - 3,50 %
Sparränta
PayEx Sverige
0,00 - 0,25 %
Sparränta
Nordea
0,55 - 2,35 %
Sparränta
Aros Kapital
2,75 - 3,35 %
Sparränta
SEB
0,55 - 2,30 %
Sparränta
Swedbank
0,65 - 2,46 %
Sparränta
PRA Spar
3,70 %
Sparränta
ICA Banken
1,25 %
Sparränta
Handelsbanken
0,65 - 2,30 %
Sparränta
Lantmännen Finans
2,45 %
Sparränta
Bluestep Bank
0,45 - 3,52 %
Sparränta
Lunar
2,50 %
Sparränta
Inga sökresultat,
prova att ändra filtreringen

Övrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonton där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 1 050 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

År 2030 kommer en kilowattimme kosta nästan 20 procent mer än idag

Klocka 1 minuts läsning

Enligt elbolaget Bixias prognos kommer elanvändningen i norden att öka kraftigt de närmaste tio åren, med högre elpriser som resultat. År 2030 kommer en kilowattimme att kosta 49 öre. Snittpriset i år ligger på 41 öre. Den totala elför...

Föregående artikel
Negativa elpriser på el
Klocka 1 minuts läsning