Compricers ekonomiskola
Nu är det dags att en gång för alla ta tag i alla delar av din ekonomi. Följ Compricers ekonomiskola under året där vi en gång i månaden går igenom allt ifrån hur du gör en budget till hur du planerar din pension.
Du vet troligtvis att du borde ta tag i din ekonomi men du kommer inte igång. Du förstår att du förlorar pengar varje dag genom att vara inaktiv, men du skjuter ekonomiska beslut på framtiden. Det vill vi ändra på. En bra ekonomi innebär nämligen mindre oro och gör att du kan känna dig trygg i alla faser av livet. En bra ekonomi betyder frihet att leva det liv du önskar och är avgörande för vilka beslut du kan fatta. Visste du att en bra ekonomi även hänger ihop med god hälsa? Genom små förändringar kan du snabbt få ett rikare liv med bättre hälsa, trygghet, frihet och möjlighet att uppnå dina drömmar.
Så hur kommer du igång?
Att få en bättre privatekonomi är inte svårt. Det som är svårt att att komma igång. Men vet du, bara genom att läsa detta är du igång. Det svåraste är gjort. Nu följer några viktiga steg du behöver ta för att en gång för alla få koll på din ekonomi. Tänk dig känslan när året är slut och du vet att du har gjort bra val och att du inte betalar för mycket för något helt i onödan.
Ekonomiskolan 2020
I Compricers ekonomiskola går vi igenom ett viktigt privatekonomiskt område per månad där du får konkreta tips och enkla råd. Allt du behöver göra är att följa vår skola, ta några beslut varje månad och sen genomföra dem. Genom att lägga några timmar i månaden på detta kommer du ha koll på de flesta delar i din ekonomi när året är slut. Och mer pengar till det du tycker är viktigt. Du kommer ha många anledningar att skåla när klockan slår 12.
Februari: Nu drar vi igång. Det första vi går igenom är din Budget. Hur gör du en budget, vilka saker ska vara med i budgeten såsom inkomster och utgifter, och hur kan du få pengar över till ett sparande och hur får du mer pengar över till det du gillar att göra? Detta är en viktig utgångspunkt för resten av skolan.
Mars: Nu går vi igenom dina inkomster som du skrev ner i din budget. Kan du få upp din lön? Kan du betala mindre skatt? Deklarera mer aktivt?
April: Här går vi igenom den andra delen av din budget, utgifterna. Behöver du betala för allt du betalar för idag? Kan du säga upp några tjänster? Kan du få samma tjänst men för en lägre kostnad? Kan du handla smartare?
Maj: Nu när budgeten är gjord och du sett över dina inkomster och utgifter är det dags för oss att gå igenom hur vi verkligen fungerar när det kommer till ekonomiska beslut. Vilka tankevurpor gör vi? Varför är det så svårt att planera för framtiden? Hur bör vi tänka för att komma över detta? Hoppa inte över detta steg! Det kan vara det viktigaste av alla.
Juni: Alla behöver en buffert. Blir du arbetslös eller om din tvättmaskin går sönder är det viktigt att ha en buffert som säkerhet. Vi går igenom hur mycket du behöver ha i buffert och hur du bäst sparar dessa pengar.
Juli: När buffertsparandet är på plats är det dags att sätta upp ett långsiktigt sparande. Vi går igenom hur mycket du bör spara, varför du bör spara, var och när. Du kommer lära dig att det inte är svårt att investera och få bra avkastning!
Augusti: Mitt i sommaren och det är dags för att se över dina försäkringar. Vilka försäkringar behöver du, vad innehåller de och hur får du bäst skydd till lägst pris är frågor skolan besvarar.
September: Hösten är på intåg och då tar vi kontroll över ditt bolån. De flesta svenskar betalar tusenlappar i onödan varje år pga att de inte har bytt bank. Vi går igenom hur mycket du får låna, amorteringskraven, hur du förhandlar och huruvida du ska binda ditt bolån eller inte.
Oktober: Andra lån. Nu är det dags att se över dina andra lån och krediter. Hur fungerar de olika lånen och vilka bör du undvika. Vi går igenom studielån, privatlån, billån, kreditkort och sms-lån.
November: Pensionen är ett område som många tycker är för komplicerad för att orka ta tag i. Många känner också att det är så lång tid kvar till pensionen att de inte behöver se över dem än. Detta är ett tankefel och väldigt skadligt för din framtida pension. Så för att hjälpa dig med att få kontroll på din pension går vi nu igenom pensionens olika delar och ger råd om vad du kan göra idag för en bättre livskvalitet imorgon.
December: Vi närmar oss slutet på vår skola och gör en genomgång av olika delar i livet: Hur påverkas din ekonomi när du studerar, du flyttar, du blir sambo, du gifter dig, du köper och säljer en bostad, du får familj, du skiljer dig, du ärver, du går i pension och du går bort?
Mycket av innehållet i ekonomiskolan hittar du även i boken: Fixa din privatekonomi: Smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv som du hittar här: Bokus
Till ekonomiskolan >>
Aktuella sparkontoräntor
Här kan du hitta det bästa sparkontot. Jämför sparräntor och se var du får den högsta räntan.
Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti.
Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen, eller läs mer på aktörens hemsida. .
MedMera Bank
Resurs Bank
Den statliga insättningsgarantin som garanterar upp till 100 000 euro per kund,
gäller för alla sparkonton hos Resurs Bank.
Nordiska
Lea Bank ASA
Sparkonto Plus: Högsta räntan för maximala besparingar, men uttag sker efter 31 dagar.
Sparkonto: Något lägre ränta än Sparkonto Pluss, men utan bindningstid, så du kan ta ut pengar när som helst.
Dina pengar är säkra upp till €100.000 tack vare vårt medlemskap i Bankenes Sikringsfond. Vi har sparalternativ som passar olika behov och mål för våra svenska kunder.
Collector sparkonto
Volvofinans Bank
EP Bank
Ekobanken
Ekobanken Spar: Ränta beräknas från första kronan vid saldo överstigande 10.000 kr. 4 st fria uttag/år och därefter 50 kr/uttag.
Bank Norwegian
Borgo
Marginalen
Brocc Finance
Nordax Bank
Svea Bank
Qliro
TF Bank
SevenDay Bank
BIGBANK
Mangold
Northmill Bank
Froda
Carnegie
prova att ändra filtreringen
Övrig information
Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonton där fler parametrar visas.
För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.
När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 1 050 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!