Dags att flytta hemifrån? Glöm inte försäkringen!

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
(senast ändrad: ) Klocka 1 minuts läsning
Dags att flytta hemifrån? Glöm inte försäkringen!

När det är dags att flytta hemifrån eller byta boende är det viktigt att se över sin ekonomi, teckna ett elavtal och skaffa en hemförsäkring.

Sommaren 2012 går mot sitt slut och många av oss återgår till våra jobb eller studier. Men för dig som ska ge dig iväg, flytta hemifrån och/eller börja studera på annan ort, så finns det några saker att tänka på. Några saker som lätt glöms bort bland all spänning, oro och förväntan som en flytt kan innebära.

Din ekonomi – gör en budget

När man flyttar hemifrån uppkommer en mängd utgifter som man kanske inte hade tänkt på när man bodde hemma. Att göra en budget är en bra start för att få koll på vilka inkomster och utgifter man har och kommer att få.

Flyttar du ihop med din flickvän/pojkvän/vän är det viktigt att veta att ni, vid en separation, kommer att betraktas som sambos och då gäller sambolagen.

El – glöm inte att teckna avtal

Innan du flyttar bör du se till att du har tecknat ett elavtal med ett elbolag. Se också till att du jämför elbolag och väljer det avtal som är billigast och bäst för dig. Gör du inget val så får du ett tillsvidareavtal som kan vara upp till dubbelt så dyrt som andra avtal. I vissa boendeformer kan el ingå i hyran som t.ex. studentrum, inneboende och internat.

Viktiga försäkringar – Hemförsäkringen är ett måste!

Försäkringar man tecknar bör börja gälla på inflyttningsdagen. Priset för försäkringar skiljer sig ofta mycket mellan olika bolag så det är viktigt att jämföra försäkringar för bästa pris och villkor. Om du flyttar ihop med någon eller ska dela lägenhet med kompisar så kan det vara bra att kontrollera om det redan finns en försäkring i hemmet och vad den inkluderar, samt att säkerställa att också du omfattas. Ofta kan fler försäkringstagare läggas till en redan befintlig försäkring.

  • En hemförsäkring är viktig och grundläggande och är en försäkring som alla bör ha. Hemförsäkringen innehåller egendomsskydd (brand och inbrott i hemmet), ansvarsförsäkring (om du blir skadeståndsskyldig mot annan person), rättsskydd (advokatkostnader om du blir stämd), överfallsskydd och reseskydd. Reseskyddet i hemförsäkringen gäller i 45 dagar från utresedatumet. Om du ska vara borta längre än så bör du innan avresa kolla med ditt försäkringsbolag om du kan förlänga skyddet eller teckna en separat reseförsäkring.
     
  • Överväg allriskförsäkring som täcker plötsliga och oförutsedda skador. Flyttar du till en bostadsrätt är det även viktigt att ha en tilläggsförsäkring för bostadsrätten. Är det en villa du flyttar till är en villaförsäkring ett måste.
     
  • Det finns andra försäkringar som kan vara bra att ha utifrån dina egna specifika förutsättningar. Har du en bil bör du givetvis ha en bilförsäkring. Har du en värdefull vara kan en produktförsäkring vara bra att ha. En olycksfallsförsäkring kan också vara värt att överväga om du vill ha ett personskydd för dig själv om olyckan är framme.
     

Adressändring – se till att du är folkbokförd där du bor

Det är viktigt att du adressändrar när du flyttar. Posten ska komma rätt och folkbokföringen ska stämma. Att du är skriven på din nya adress (folkbokförd) är viktigt t.ex. för att din försäkring ska gälla och för att skatten ska räknas ut på rätt sätt. Här gör du enkelt din adressändring.

Checklista för flytt: Här får du även tips om andra saker du bör tänka på när du flyttar bland annat Bredband, Telefoni, TV och själva flytten.

Lycka till!

Vill du spara pengar? Jämför hem- & villaförsäkring!


Jämför och hitta en bra försäkring för dig.

123 45
Check cirkel

Info

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Vi blir inte lyckliga av pengar!

Klocka 1 minuts läsning

Med mer pengar kan vi göra vad vi vill och köpa vad vi vill. Vi beter oss som om pengar ger oss lycka. Men hur ligger det egentligen till? Varför hittar forskare inte några starka samband mellan pengar och lycka? Och hur kommer det sig att trots att vi människor ofta tror oss vet...

Föregående artikel
Hur fördelas våra skattepengar (1556 miljarder kronor)?
Klocka 1 minuts läsning