Första månaden på det nya året innebär en möjlighet till nystart för din ekonomi. Men för att kunna förbättra din ekonomi behöver du först få koll på hur det ser ut idag. Du behöver någon typ av budget.
Att göra en budget kan vara det bästa du kan göra för din ekonomi, för det är först när du ser dina inkomster och utgifter svart på vitt som du kan prioritera och lägga dina pengar där de gör mest nytta och ger dig mest glädje.
Du kanske tycker att det är värt att ta bilen till jobbet varje dag – eller så ser du svart på vitt, när din budget är gjord, att det kostar dig 20 000 kronor om året och vill hellre lägga de pengarna på ett sparande eller på semestern. Det handlar alltså dels om att lägga pengarna där du tycker att de gör mest nytta och dels om att få ner kostnaderna för det du väljer att prioritera.
Fem enkla steg till en budget
1. Leta fram informationen
- Börja med att leta fram information om de pengar som kommer in varje månad, till exempel lön, bidrag och aktieutdelningar. Ange inkomsterna efter skatt så att du ser de pengar du kan spendera.
- Se sedan över alla pengar som går ut, till exempel räntor, amortering, transport, nöje, kläder, mat och sparande. Genom att gå igenom dina kontoutdrag från banken kan du hitta både inkomster och utgifter. De rörliga kostnaderna (utgifter som varierar varje månad) kan du hitta och uppskatta genom att titta på kontoutdragen. Gå ett år tillbaka så att du får med sådant som du inte har utgifter för varje månad och inkomster som kommer mer sällan.
2. Sammanställ
- Skriv ner allt i en Excelfil, i en app eller på ett vanligt papper. Välj det sätt du känner dig mest bekväm med. Det viktigaste är att göra det. Gör budgeten månadsvis och för kostnader som inte är månadsvisa kan du dela årskostnaden med tolv för att få fram en ungefärlig siffra. Ett tips är att använda Hallå konsuments budgetkalkyl för att göra en budget online.
(Exempel på budgetposter från boken Ekonomikalendern.)
3. Studera resultatet
- Hur tycker du att det ser ut? Är det så här du vill spendera dina pengar? Räcker ditt sparande till en buffert och till inköpet du vill göra framöver? Om så inte är fallet, kan du göra något åt pengarna som kommer in? Kanske sälja saker du inte behöver? Och vilka utgifter kan du få ner kostnaden för eller kanske till och med bli av med? Kan du förhandla om dina avtal? Kan du ta med matlåda till jobbet?
- Fundera över vad du skulle vilja lägga mer pengar på. Hur mycket mer måste du få in varje månad? Alternativt hur mycket måste du spara på andra utgifter? Små justeringar kan ge stor effekt, framför allt på sikt.
4. Gör en plan och följ upp
- Gör en plan för det du vill göra, kanske öka dina inkomster och/eller minska dina utgifter. Skriv ner några åtgärder som du tror kan ge effekt. Försök uppskatta hur mycket varje åtgärd skulle kunna ge. Glöm inte att följa upp budgeten en gång om året och när du gör stora förändringar såsom nytt jobb eller ny bostad.
5. Belöna dig själv
- Du är igång! Fira att du nu har en budget och därmed koll på dina inkomster och utgifter.
Mer information om hur du gör en budget hittar du här: Ekonomiskolan del 1: Budget >>
Du hittar hela Ekonomiskolan här >>
Mer information runt de olika stegen i ekonomiskolan hittar du också i boken: Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv och i Ekonomikalendern.
Aktuella sparkontoräntor
Här kan du hitta det bästa sparkontot. Jämför sparräntor och se var du får den högsta räntan.
Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti.
Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen, eller läs mer på aktörens hemsida. .
EP Bank
Volvofinans Bank
Svea Bank
HoistSpar
Qred
Grundat 2015 av entreprenörer för entreprenörer, är Qred Bank nu Sveriges snabbast växande fintech-företag, enligt Financial Times. Qred har levererat lönsam tillväxt från start och är marknadsledande i Norden.
Nstart
BIGBANK
Mangold
Carnegie
Saldo Bank
Spara tryggt med fast ränta.
prova att ändra filtreringen
Övrig information
Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonton där fler parametrar visas.
För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.
När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 1 050 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!