Detta drar mest el i en lägenhet

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
Klocka 1 minuts läsning
Detta drar mest el i en lägenhet

När du bor i lägenhet finns det flera energibovar att hålla koll på. Här går vi igenom vad som drar mest el hemma och hur du kan sänka din energiförbrukning.

Bor du i en lägenhet och tycker din elräkning är onödigt hög? Här går vi igenom vad som drar mest el i en lägenhet och vad du kan tänka på för att minska din elförbrukning. Du kan även läsa mer om vad en normal förbrukning för lägenhet ligger på och hur mycket el vanligtvis kostar per månad.
 

Vad drar mest el i en lägenhet?


Det finns en del bovar som drar mycket el när du bor i lägenhet. Den största delen av en lägenhets förbrukning sker i köket när vi lagar mat, kyl- och frysen samt diskmaskinen. Några andra stora strömtjuvar är element, eldriven golvvärme, eldriven handdukstork samt tvättmaskin och torktumlare. Även hemelektronik i stand by-läge kan dra en hel del ström.
 

Så mycket el förbrukar en lägenhet


Enligt Statistiska Centralbyrån ligger en normal elförbrukning för en mindre lägenhet på ungefär 2 000 kWh per år och för en större lägenhet på ungefär 5 000 kWh per år.

Hur mycket el en lägenhet förbrukar varierar över året och är normalt högre på vintern än på sommaren. Detta beror främst på att kylan under vintermånaderna gör att förbrukningen ökar när vi vill hålla våra lägenheter varma. Faktum är att vi vanligen förbrukar hälften av hela årets energianvändning mellan november och februari.
 

Så mycket kostar el per månad för en lägenhet


Elkostnaden för en lägenhet under 2021 var 267 öre per kWh för en liten lägenhet och 239 öre per kWh för en större lägenhet. Detta ger en totalkostnad per år på 5 340 kronor för en mindre lägenhet och 11 950 kronor för en större.

För en mindre lägenhet är variationerna per månad inte så stora eftersom den fasta kostnaden i form av abonnemangsavgift för elnät och elhandelsavtal är en större del av totalkostnaden. En genomsnittskostnad för dessa ligger på ungefär 450 kronor i månaden.

För en större lägenhet är variationerna större. En normal elkostnad för en större lägenhet kan exempelvis se ut som följer:

Januari – 1 668 kr
Februari – 1 436 kr
Mars – 1 436 kr
April – 1 203 kr
Maj – 718 kr
Juni – 485 kr
Juli – 349 kr
Augusti – 349 kr
September – 601 kr
Oktober – 951 kr
November – 1 203 kr
December – 1 552 kr

Här ser vi att totalkostnaden är som högst mellan november-april för att därefter sjunka kraftigt under sommarmånaderna.
 

Så kan du sänka din elförbrukning


Nu när du vet vad som drar mest el i din lägenhet kan du fundera på om det finns någonting du kan göra för att sänka din elförbrukning. Här kommer några tips!

  1. Kolla över hur du värmer din lägenhet och hur isolerad den är 
  2. Kör alltid fulla disk- och tvättmaskiner
  3. Byt ut gamla vitvaror som drar mycket ström
  4. Byt till lågenergilampor
  5. Sänk inomhustemperaturen någon grad
  6. Stäng av hushållsapparater istället för att sätta dem i Stand by-läge
     

Mer tips för dig som vill sänka dina elkostnader

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan och hitta ett bra elavtal.

123 45
Check cirkel

Info

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Så blir din privatekonomi om Vänsterpartiet får bestämma

Klocka 1 minuts läsning

Vi har frågat våra riksdagspartier om vilka planer de har för våra plånböcker efter valet. Här presenterar vi Vänsterpartiets svar. 1. Vad har ni för planer för pensionärerna? Kommer ni att sänka skatten på pension? Höja pensionen? Vänsterpartiet har precis...

Föregående artikel
Spara semesterdagar – Så fungerar det
Klocka 1 minuts läsning