Om du inte betalar dina räkningar i tid kan du få en skuld hos Kronofogden. Här kan du läsa mer om hur det fungerar och vad som händer när du har fått en skuld.
Om du inte betalar dina räkningar eller fakturor i tid kommer du normalt i första hand att få ett inkassokrav. Betalar du inte heller dessa kan din skuld gå vidare till Kronofogden. Får du väl en skuld hos Kronofogden kan du få en betalningsanmärkning som försämrar din kreditvärdighet och detta kan bland annat påverka framtida låneansökningar.
Vad händer när man har en skuld hos Kronofogden?
Att få en skuld hos Kronofogden kan kännas jobbigt och är något som kan påverka ditt liv en tid framöver. Det första som händer är att du får ett beslut från Kronofogden att du är skyldig att betala skulden som kommit in till dem. Har du inte möjlighet att betala din skuld bör du direkt höra av dig till den som du är skyldig pengar och se om ni tillsammans kan komma överens om en betalningsplan som du kan hålla. Om du inte betalar din skuld när den kommit till Kronofogden kan du få en betalningsanmärkning och till slut även ett beslut om utmätning.
Betalningsanmärkning
En betalningsanmärkning innebär att du får en notering hos kreditupplysningsföretagen om att du inte betalat din skuld i tid. Får du en sådan här "prick i registret" påverkas din kreditvärdighet negativt vilket kan leda till att du får svårt att få lån, köpa saker på avbetalning eller teckna hyreskontrakt. Betalningsanmärkningen ligger kvar i tre år från den dag du fick den.
Utmätning
Om du inte kan betala av din skuld kan Kronofogden göra utmätning på din lön eller annan egendom. Vid en löneutmätning innebär detta att din arbetsgivare tvingas hålla inne en viss del av din lön som du annars skulle fått och betala in beloppet till Kronofogden. Du får behålla ett förbehållsbelopp som baseras på din boendekostnad och ett normalbelopp som ska täcka dina levnadskostnader. Det som blir över går till din skuld hos Kronofogden som sedan ser till att de du är skyldig pengar får betalt.
Kronofogden kan även göra utmätning på din egendom som de sedan säljer via auktion eller anbud för att få in pengar till din skuld. Det kan exempelvis röra sig om bilar, en bostadsrätt eller sparade pengar.
Så blir du av med en skuld hos Kronofogden
Har du fått en skuld hos Kronofogden är det bra om du försöker betala av denna så snart som möjligt. Du blir av med skulden genom att göra en betalning till Kronofogden. Detta kan du göra antingen genom att betala med Swish via Mina sidor, betala med bankgiro eller genom att besöka Kronofogden fysiskt och betala i receptionen.
Skuldsanering
Klarar du inte av att betala av din skuld hos Kronofogden inom en överskådlig tid kan du ansöka om att få skuldsanering. För att kunna få detta måste du först ha gjort allt du kan för att lösa situationen själv. Skuldsanering innebär att du under fem år betalar av på dina skulder och lever på existensminimum. Efter denna period blir du skuldfri.
Undvik att få en skuld hos Kronofogden
Det bästa du kan göra för att undvika att få en skuld hos Kronofogden är att betala dina räkningar och fakturor i tid.
Skulle någon räkning gå till inkasso bör du prioritera att betala denna så att den inte går vidare till Kronofogden. Skulle du någon månad ha lite svårt att betala kan du höra av dig till den som skickat fakturan och se om det finns möjlighet att skjuta fram betalningen.
De flesta är beredda att lyssna på din situation och försöka hitta en lösning, men det kräver att du själv är aktiv och tar kontakt med den du är skyldig pengar.
Vi rekommenderar alltid att kontakta den du är skyldig pengar så fort som möjligt när du märker att du kommer få svårt att betala skulden. Då minskar du risken för dyra betalningspåminnelser, inkassokrav och betalningsanmärkningar som kan leda till ännu större problem.
Om ett krav från Kronofogden är fel
Sjävklart ska du inte behöva betala något som är fel. Det kan handla om bluffakturor eller företag som "skickar Kronofogden" på dig för att skrämma dig till betalning. Det kan vara bra att känna till att Kronofogden inte gör en bedömning om kravet från den sökande är korrekt eller inte.
Om du har fått ett betalningsföreläggande från Kronofogden med krav på att betala något som inte är korrekt är det viktigt att du är aktiv och inte bara låter det vara. Risken är annars att du kommer få en betalningsanmärkning av kreditupplysningsföretagen.
Följ Kronofogdens instruktioner om hur du invänder (bestrider) kravet. Enklast är att göra det via myndighetens E-tjänst men du kan också skicka in en blankett. Tänk på att göra detta i tid!
I nästa steg kommer den sökande meddelas att du invänder mot kravet och Kronofogden avslutar därmed ärendet. Om den sökande vill kan Kronofogden överlämna kravet till en domstol som sedan prövar om kravet är riktigt eller inte.
Lästips
- Inkassokrav - Så fungerar det
- Skuldsanering – Så fungerar det
- Existensminimum - Vad är det och hur beräknas det?
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!