Hur mycket du betalar för din bilförsäkring beror på vilken bil du ska försäkra, vem du är, var du bor och vilket försäkringsbolag du väljer. Här går vi igenom de olika delarna som påverkar hur mycket du tillslut får betala för din försäkring.
Detta påverkar din försäkringspremie
1. Vilken typ av försäkring du behöver/väljer
När du försäkrar din bil kan du välja en trafikförsäkring (som du måste ha enligt lagen), en halvförsäkring eller en helförsäkring. I och med att helförsäkringen täcker mer än både trafikförsäkringen och halvförsäkringen så kostar den också mer.
2. Vilken bil du har
Hur mycket din bil är värd, det vill säga det belopp som ska försäkras, påverkar direkt försäkringskostnaden. Vissa bilmodeller och bilmärken betyder också generellt dyrare försäkringar. Dyra och exklusiva bilar är ofta mer stöldbegärliga samtidigt som vissa bilmodeller statistiskt sett har utsatts för fler inbrott än andra modeller. Även reparationskostnader och priser på reservdelar kan påverka försäkringskostnaderna.
3. Hur gammal du är
Priset på din bilförsäkring varierar delvis med din ålder. Generellt gäller att ju äldre du är desto lägre risk anser försäkringsbolaget att du har. Självklart ökar risken igen vid riktigt höga åldrar. Hur många år du har haft körkort är också något försäkringsbolagen tittar på. Det kan vara upp till 100 procent dyrare att försäkra en 18-25 åring än någon som är äldre på grund av att yngre förare tenderar att vara mer riskbenägna och är enligt statistik oftare med i olyckor.
Om du är kvinna eller man spelar ingen roll längre för vilken premie du får betala. Fram till år 2012 var premierna för kvinnor och män olika. I och med att män statistiskt har en högre skaderisk än kvinnor var deras premier tidigare generellt högre. Numer är denna typ av diskriminering borttagen.
4. Hur långt du kör
Hur mycket du förväntas använda din bil påverkar också försäkringskostnaden. Om du till exempel behöver köra en lång sträcka till jobbet varje dag ökar risken för olycka, och försäkringspremien höjs. När du tecknar en bilförsäkring är det viktigt att alltid uppge korrekt uppskattad körsträcka för att försäkringen ska gälla.
5. Din körstil
En del försäkringsbolag beräknar din premie efter din körstil. Detta kan göra en stor skillnad på premien framförallt för unga som statistiskt bedöms ha en högre risk.
6. Var du bor
Var du bor kan ha en stor påverkan på hur mycket du får betala för din bilförsäkring. Generellt sett är det dyrare att ha en bilförsäkring i storstaden än i mindre städer. Anledningen är att i större städer så håller ofta trafiken ett högre tempo och det finns många fordon och trånga gator. Försäkringsbolagen gör också riskbedömningar utifrån vilket område du bor i. Bor du i ett område där det varit många inbrott, skador och trafikolyckor så kommer din premie att bli högre. Det innebär att olika områden inom samma kommun kan ha olika premier.
7. Hur du bor
Hur du bor kan också påverka ditt pris. Hos vissa bolag kan du som bor i villa till exempel få lägre premie än du som bor i lägenhet. Ofta hänger detta ihop med hur du parkerar din bil under natten. Om du parkerar din bil på gatan blir din försäkring dyrare än om du parkerar den i ett garage, i och med att risken för skador och inbrott är högre på gatan än i garaget.
8. Vilket försäkringsbolag du väljer
Det går inte att säga att ett försäkringsbolag alltid är bättre och billigare än ett annat. I och med att bolagen tar alla aspekter ovan i beaktande när de sätter priset på din försäkring, så kan det variera stort. Försäkringsbolagen värderar aspekterna runt dig och din bil olika och har ofta olika skadestatistik för din bil eller det område där du bor. Ta alltid för vana att jämföra bland olika bolag när det är dags för en ny försäkring. Otrohet är också något som rekommenderas när det kommer till försäkringar. Trohet lönar sig sällan om du vill hålla kostnaderna nere.
Vad kan du spara?
Ta tillfället i akt att jämföra och se vad du kan spara genom att byta försäkringsbolag för din nuvarande bil. Det tar endast någon minut och du får direkt svar på om din nuvarande försäkring fortfarande är rätt för dig. Innehåll och vad din försäkring täcker är viktigt, men ofta kan du få samma skydd för en lägre kostnad.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!