Din lycka beror delvis på dina grannar

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
(senast ändrad: ) Klocka 1 minuts läsning
Din lycka beror delvis på dina grannar

Visste du att glädjen över en ny soffa eller en löneförhöjning snabbt avtar? Och att din lycka över materiella ting och pengar kan bero på dina grannars agerande?

Fenomenet hedonisk anpassning innebär att vi snabbt vänjer oss vid förändringar i livet, både positiva och negativa. Forskning visar att en ny bil eller en lottovinst ger en tillfällig lyckoboost, men att vi med tiden återgår till vår normala nivå av lycka. Studier på lotterivinnare i flera länder visar att även om vinnarna upplever en ökad lycka direkt efter vinsten, sjunker den snart tillbaka till samma nivå som före vinsten. Liknande anpassning sker även vid negativa händelser. Efter en tid återgår vi ofta till vår ursprungliga lyckonivå, även efter större motgångar.

Lyckan påverkas också av hur vi upplever vår ekonomiska situation i relation till andra. En studie från 1996 av Clark och Oswald visade att människor inte bara bryr sig om sin absoluta inkomst, utan också om hur den står sig i jämförelse med andra, så kallad relativ inkomst. Även om du har en bra inkomst kan ditt välmående minska om grannen, vännen eller kollegan tjänar mer. Det här fenomenet, som kallas "Keeping up with the Joneses", innebär att vi inte bara strävar efter att förbättra våra egna liv, utan också att matcha eller överträffa andras framgångar. Detta ständiga jämförande gör ofta att vi fokuserar mer på att mäta oss med andra än på att uppskatta våra egna framsteg.

Vad kan vi lära oss av detta? Lycka som bygger på materiella ting och högre inkomst är ofta kortvarig. För att uppnå en varaktig och stabil känsla av lycka behöver vi rikta vår uppmärksamhet mot aspekter av livet som inte är beroende av att jämföra oss med andra. Genom att sluta jaga andras framgångar och istället uppskatta våra egna prestationer och vårt eget liv, kan vi uppnå en mer hållbar lycka.

Forskningen är tydlig: vår lycka bygger till stor del på starka sociala band, goda relationer, tacksamhet, ekonomisk trygghet där grundläggande behov som mat, boende och säkerhet är tillgodosedda, fysisk hälsa och en positiv inställning till livets utmaningar. Gener spelar också en viktig roll. Studier inom beteendegenetik visar att cirka 30-50 procent av variationen i hur lyckliga människor är kan tillskrivas gener, vilket innebär att vissa människor har en genetisk benägenhet att vara mer eller mindre lyckliga.

Lycka till med lyckan!

Detta är en krönika från Omni Ekonomi den 27 oktober

Lästips:

IKEA-effekten kan rubba ditt rationella tänkande

Gör inte som jag gjorde!

2 miljoner i extra pension om du slutar spela

Har du svårt att erkänna när du har fel?

Dåliga ekonomiska beslut? Det sitter i generna.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Förslag om minskat amorteringskrav och höjt bolånetak – hur det kan påverka dig

Klocka 1 minuts läsning

I måndags tog finansmarknadsminister Niklas Wykman emot en utvärdering av amorteringskravet och bolånetaket från Finansdepartementet. Utredningen föreslår att höja bolånetaket samt stegvis minska amorteringskravet för hushåll med bostadsl&ar...

Föregående artikel
Dubbelsänkning (-0,5 procentenheter) från Riksbanken!
Klocka 1 minuts läsning