Dricks - så mycket förväntas du dricksa

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
(senast ändrad: ) Klocka 1 minuts läsning
Dricks - så mycket förväntas du dricksa

Undrar du hur mycket man ska ge i dricks när man är på restaurang? Här hittar du en guide över hur mycket du förväntas dricksa i Sverige och utomlands.

När ska man egentligen ge dricks? Och hur mycket ska man ge? Många känner sig osäkra på vilka oskrivna regler som egentligen gäller när det kommer till att lämna dricks. Naturligtvis är det upp till var och en om och hur mycket man vill ge men här kommer några generella riktlinjer och tips på hur du kan tänka.
 

Vad är dricks?


Dricks är pengar du ger som ett frivilligt tillskott utöver det egentliga priset för en tjänst. Det är vanligt att ge dricks som en form av uppskattning för god service eller som ett sätt att visa sin tacksamhet. Praxisen för dricks varierar mellan olika länder och kulturer.

Dricks kan ges både i form av kontanter och vid betalning med kort.
 

Hur mycket dricks ger man i Sverige?


I Sverige är dricks inte lika vanligt som i vissa andra länder, men det förekommer ändå relativt ofta. Det finns inga exakta regler för hur mycket dricks man ska lämna men mellan fem till tio procent brukar vara en bra tumregel om man är nöjd med servicen. Många dricksar genom att avrunda notan uppåt, har du exempelvis en nota på 1 740 kronor kan du runda upp till 2 000 kronor.

Det kan vara värt att komma ihåg att det vid vissa tillfällen är bättre att dricksa genom att lägga till en procentuell summa av totalbeloppet istället för att avrunda uppåt. Det gäller när summan för det du köpt är litet och där en avrundning uppåt blir ett mycket litet belopp i "kronor och ören".
 

När ska man ge dricks?


Du bestämmer själv om du ska ge dricks eller inte, men har du blivit serverad vid bordet och är nöjd med servicen bör du dricksa. Då visar du din uppskattning och tackar för god mat och service. Har du exempelvis beställt mat framme vid disken och betalat direkt är det inte lika förväntat att du ska ge dricks men även detta är upp till dig.

Har servicen inte varit bra behöver du inte känna dig "tvungen" att dricksa. Då kan utebliven dricks vara ett sätt att markera vad du tyckte om upplevelsen.
 

Ingår dricks i notan?


I Sverige ingår dricks vanligtvis inte i notan. Det är en separat betalning som du själv ger om du önskar. Notan du får är priset för din mat och dryck och inkluderar inga extra kostnader. I andra länder kan andra rutiner tillämpas. Ibland kan det framgå i menyn eller på kvitton om dricks ingår eller inte.
 

Så fungerar dricks i andra länder


Praxis vid dricks varierar från land till land och det kan vara bra att kolla upp hur det fungerar i det land du befinner dig. Här är några populära länder som många svenskar turistar i och hur man kan tänka när det kommer till dricks:

Dricks i USA - i USA är dricks vanligt och förväntas i servicebranschen. En riktlinje är att ge mellan 15-20% av notans totalbelopp.

Dricks i Storbritannien - i Storbritannien är dricks också ganska vanligt. Det är brukligt att ge runt 10-15% av notans totalbelopp.

Dricks i Frankrike - i  Frankrike ingår ofta en serviceavgift i notan, men det är ändå vanligt att ge lite extra som dricks. Cirka 5-10% av notans totalbelopp är en vanlig summa.

Dricks i Italien - i Italien ger man ofta dricks, särskilt på restauranger. En summa på cirka 10-15% av notan anses vara lämplig.

Dricks i Spanien - i Spanien är det inte lika vanligt med dricks som i Sverige. Om du är nöjd med servicen kan du ändå ge en liten summa om 7-10% av notan.

Dricks i Grekland - i Grekland är dricks inte alltid förväntat, men det uppskattas ändå om du ger en liten summa som visar din tacksamhet. En vanlig riktlinje är att ge cirka 5-10% av notans totalbelopp.

Dricks i Thailand - i Thailand är dricks inte lika vanligt som i västerländska länder, men det blir allt mer accepterat på turistdestinationer. Det är vanligt att avrunda uppåt eller ge en liten summa på omkring 5-10 % som visar din uppskattning.

Dricks i Tyskland - i Tyskland är det en bra riktlinje  att avrunda uppåt eller ge cirka 5-10% av notan.
 

Fler lästips:

Valutaväxling – Så växlar du pengar

Skicka pengar utomlands - Så fungerar det

Giltiga svenska sedlar och mynt - 2023

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Boendekostnader - vad brukar ingå egentligen?

Klocka 1 minuts läsning

Vad som räknas som boendekostnader varierar beroende på om det är en hyresrätt, bostadsrätt eller ett hus som avses. Här hittar du vad som brukar ingå. Vad räknas som boendekostnader? Vad som ingår i dina boendekostnader beror på hur du bor. Bor du i en villa exempelvis har...

Föregående artikel
Vad är en budget? - allt du behöver veta
Klocka 1 minuts läsning