Drömmer du om att gå i pension vid 62?
I så fall är du inte ensam. Många funderar på om de har möjlighet att sluta arbeta några år tidigare för att istället få njuta längre av friheten som pensionär. Och hur är det egentligen, finns det några knep att ta till för att ha råd med pensionsdrömmen?
Som bekant gäller att ju tidigare du slutar arbeta, desto lägre blir din pension. Skatten blir också lägre på både din lön och pension från januari det året du fyller 66. Med andra ord finns det all anledning att marinera ditt beslut, och väga nackdelar mot fördelar, om du funderar på att gå i pension lite tidigare. Men känner du att det är din dröm att lämna arbetslivet före 65 årsdagen så är det inte omöjligt – allt handlar om planering.
För att lyckas med dina pensionsdrömmar behöver du ha ett så stort sparkapital som möjligt.
Här är en checklista för dig som vill gå i pension tidigare:
Tid är pengar
Den gyllene regeln är att ju tidigare du börja pensionsspara, desto bättre. Om du vill komma i gång med ett regelbundet sparande kan ett bra sätt vara att låta pengar dras automatiskt från ditt konto direkt efter lön varje månad. På så vis hinner du knappt reflektera över skillnaden i plånboken. Satsa på ett långsiktigt sparande exempelvis i fonder, och se till att balansera risken i dina placeringar så kan det finnas goda möjligheter till en bra värdeutveckling.
Gör en prognos
På minPension.se finns ett verktyg som kallas Uttagsplaneraren. Med hjälp av det kan du som är 54 år eller äldre planera hur du vill ta ut dina pensioner. Glöm inte heller bort att se över ditt pensionssparande med jämna mellanrum – och om din livssituation förändras. Anpassa också risken i dina placeringar efter tiden som är kvar till pensionen.
Planera för ett jämnt pensionsuttag
Om du tar ut din pension tidigare kommer dina pensionspengar behöva räcka längre. Genom att planera för ett jämnt pensionsuttag kan du jämna ut pensionen över tid och förlänga utbetalningstiderna. Det finns också fler fördelar. Väljer du till exempel att ta ut mycket pension under en kort period riskerar du att få betala en högre skatt.
Tänk på tjänstepensionen
Underskatta inte tjänstepensionens betydelse för din framtida pension. Genom att prata med din arbetsgivare kan du säkerställa att du har tjänstepension. Kom också ihåg att ju fler år du arbetar desto större blir pensionen. Sikta på att jobba heltid under så många år som möjligt. Se även till att sätta dig in i vilka aktiva val du själv kan göra, och hur din risknivå och avgifterna i sparandet påverkar dina möjligheter till en god värdeutveckling.
Samla pensionen
Har du haft många olika arbetsgivare under karriären? Då kan det vara värt att undersöka möjligheten att flytta dina tjänstepensioner till ett och samma pensionsbolag. Förutom att en samlad pension ger dig en bättre överblick över ditt sparande kan du många gånger även sänka dina avgifter. Dessutom slipper du problemet med utbetalningar från många olika håll som pensionär.
Gynnas du av löneväxling?
Tjänar du mer än 47 748 kronor (2022) i månaden kan det även vara intressant att överväga löneväxling som ett alternativ för att maxa din pension. När du löneväxlar byter du en del av din lön före skatt mot en extra pensionsavsättning. Det är även vanligt att arbetsgivaren skjuter till en viss procent extra på beloppet du sparar.
Hör efter med din chef om ditt jobb erbjuder löneväxling och vad som gäller för dig. Har du till exempel en kollektivavtalad tjänstepension påverkas din försäkring av en löneväxling.
Har du en lön som är lägre än 47 748 kronor efter avdraget för löneväxling gynnas du inte av att löneväxla. Det beror på att löneväxlingen påverkar din allmänna pension, sjukpenning, föräldrapenning och andra socialförsäkringsförmåner. Ett bättre alternativ kan då vara att boosta din pension via en annan sparform exempelvis genom att spara i ett ISK eller i en kapitalförsäkring.
Är det värt det?
En tråkig men välbehövlig brasklapp innan du sätter kurs mot en tidigare pension är att ta ett sista varv med dig själv och fundera på varför du vill lämna arbetslivet?
Om du till exempel upplever att du vill ha mer fritid kan kanske ett alternativ till en tidigare pension vara att trappa ner lite på din arbetstid? På så vis får du mer ledig tid samtidigt som du också får fortsatta inbetalningar till tjänstepensionen.
Självklart ska du unna dig att gå i pension tidigare om du känner att du vill och har möjlighet. Men kom ihåg att några år extra i arbetslivet kan ge dig ett uppskattat tillskott till pensionen.
Aktuella sparkontoräntor
Här kan du hitta det bästa sparkontot. Jämför sparräntor och se var du får den högsta räntan.
Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti.
Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen, eller läs mer på aktörens hemsida. .
Resurs Bank
Den statliga insättningsgarantin som garanterar upp till 100 000 euro per kund,
gäller för alla sparkonton hos Resurs Bank.
Volvofinans Bank
EP Bank
Ekobanken
Ekobanken Spar: Ränta beräknas från första kronan vid saldo överstigande 10.000 kr. 4 st fria uttag/år och därefter 50 kr/uttag.
Borgo
Marginalen
Brocc Finance
Nordax Bank
Svea Bank
Qliro
TF Bank
SevenDay Bank
BIGBANK
Mangold
Carnegie
prova att ändra filtreringen
Övrig information
Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonton där fler parametrar visas.
För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.
När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 1 050 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!