Dyrare fast bredband, men billigare mobilt bredband

Dyrare fast bredband, men billigare mobilt bredband

Under det senaste året har priserna på fast bredband ökat, medan kostnaderna för mobila bredbandsabonnemang har sjunkit, enligt en rapport från Post- och telestyrelsen (PTS).

Prisökning för fast bredband

Idag har de flesta hushåll en bredbandsuppkoppling, och för många är ett snabbt och stabilt internet en självklarhet för arbete, studier och underhållning. I takt med att fler arbetar hemifrån och streamingtjänster blir allt mer populära, har efterfrågan på lösningar med hög kapacitet skjutit i höjden. Detta har lett till ökad konkurrens om de snabbaste och mest stabila uppkopplingarna, vilket i sin tur har drivit upp priserna.

Enligt PTS har priset på fast bredband ökat med 8 procent under de senaste tolv månaderna. Denna trend har pågått i flera år, där konsumenternas behov av högre hastigheter och stabilare uppkopplingar fortsätter att växa. Samtidigt investerar bredbandsleverantörer i infrastruktur, som fiber- och kabelnät, för att möta efterfrågan. Dessa investeringar har dock lett till högre kostnader för leverantörerna, vilka nu speglas i konsumentpriserna.

Billigare mobilt bredband

Samtidigt som det fasta bredbandet blivit dyrare har priserna för mobilt bredband sjunkit med 9 procent. Detta gör mobilt bredband till ett alltmer attraktivt alternativ, särskilt för dem som behöver flexibilitet eller bor i områden där fast bredband är mindre tillgängligt, som glesbygder eller platser där fiberutbyggnaden ännu inte är fullt utvecklad.

En viktig orsak till prissänkningen är den ökade konkurrensen på marknaden för mobila tjänster. Flera operatörer erbjuder konkurrenskraftiga erbjudanden och den kontinuerliga utbyggnaden av 5G-nätet har förbättrat hastigheten och prestandan för mobilt bredband, vilket bidragit till att pressa priserna.

Håll dig uppdaterad så du vet vad som är bäst för ditt hushåll

För konsumenterna är det bra att hålla sig uppdaterade om de senaste erbjudandena och de tekniska framstegen på marknaden för att göra ett välgrundat val baserat på deras behov och budget. Med stigande priser på fast bredband och lägre priser på mobilt bredband finns det flera faktorer att väga in vid valet av uppkoppling.

Vill du veta mer om vad som passar just ditt hushåll? Besök vår bredbandstjänst och jämför bredbandsalternativ på din adress för att hitta den bästa lösningen för dig.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Genomsnittskunden fick 4,13 procent i rörlig boränta i september

Klocka 1 minuts läsning

Den rörliga genomsnittsräntan (3-mån) sjönk med 0,19 procentenheter i september 2024: Genomsnittskunden fick 4,13 % i rörlig bolåneränta (3-mån). Lägst rörlig genomsnittsränta (3-mån) erbjöd Landshypotek med 4 %. H&oum...

Föregående artikel
Nu sänks räntan på ditt rörliga sparkonto - men inte på alla
Klocka 1 minuts läsning