Ekonomisk oro kan påverka din hälsa mentalt och fysiskt

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
Klocka 1 minuts läsning
Ekonomisk oro kan påverka din hälsa mentalt och fysiskt

Många människor upplever stress, ångest och till och med fysiska hälsoproblem på grund av ekonomisk osäkerhet. Här följer 10 tips för bättre hälsa.

Jag har tidigare skrivit om att pengar gör oss lyckliga, upp till en viss nivå och framförallt om vi ger bort dem. Men kanske ännu viktigare så visar forskning att ekonomisk osäkerhet påverkar vår hälsa negativt. Vi är skapta för att upptäcka faror och undvika dem, men när faran inte är en kroppslig fara kan vi få problem. Våra kroppar kan nämligen inte se skillnad på en kroppslig fara och en ekonomisk fara.

Ekonomisk oro kan orsaka stress och ångest när man kämpar för att möta sina ekonomiska åtaganden. Att ständigt oroa sig för räkningar, skulder och framtida ekonomisk säkerhet kan leda till diverse fysiska hälsoproblem såsom en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och mag- och tarmsjukdomar.

En långvarig ekonomisk oro kan också öka risken för en sämre mental hälsa med ångest, depression och andra psykiska hälsoproblem som följd. Känslor av hopplöshet och maktlöshet kan ta över och påverka din förmåga att njuta av livet och utföra vardagliga uppgifter.

En undersökning av Swedbank och sparbankerna 2021 visar att de som inte har så bra koll på sin privatekonomi upplever mer stress och oro och har sämre psykisk och fysisk hälsa:

  • 72 procent av de som känner sig trygga med sin privatekonomi upplever att de har god psykisk hälsa. Bland de som oroar sig för privatekonomi uppger 34 procent att de har god psykisk hälsa.
     
  • Av de som upplever att de inte har tillräcklig kunskap i privatekonomi känner 43 procent stress och oro för sin ekonomi. Bland de som upplever att de har tillräckligt med kunskap i privatekonomi känner 16 procent att de upplever stress och oro för sin ekonomi.
     
  • 82 procent av de med ett buffertsparande känner sig trygga med sin privatekonomi jämfört med 38 procent av de som inte har något sparande.

Så här kan du minska din ekonomiska oron och få en bättre privatekonomi på köpet:

  1. Gör en budget. Det ger dig bättre kontroll över din ekonomi vilket minskar stressen osäkerhet och oro skapar.
     
  2. Gör en sak i taget. Istället för att oroa dig för att lösa alla dina ekonomiska problem, ta små steg (kanske en aktivitet i månaden) mot att förbättra din ekonomiska situation. Och börja idag. Det svåra är att komma igång!
     
  3. Betala av dyra lån. Om du har dyra lån prioritera att betala av dem om möjligt. Börja med lånet där du har högst ränta.
     
  4. Jämför avtal och priser. Du kan spara pengar genom att byta avtal på diverse tjänster såsom försäkringar, elavtal och bredband. Genom att gå igenom ett avtal i taget sparar du både pengar och får en känsla av kontroll.
     
  5. Spara ihop till en buffert. Att ha ett buffertsparande för oförutsägbara händelser gör dig mer trygg och minskar din ekonomiska oro.
     
  6. När du har sparat ihop till en buffert starta ett långsiktigt sparande. En summa som du sparar genom en automatisk överföring varje månad till ett investeringssparkonto. Välj en global indexfond så sprider du riskerna.
     
  7. Gå med i a-kassan.
     
  8. Minska onödiga utgifter. Granska alla dina utgifter och prioritera. När du tex ser vad dina restaurangbesök och streamingtjänster kostar dig varje år blir det lättare att besluta om vilka utgifter du vill prioritera och vilka du vill eliminera.
     
  9. Sök professionell hjälp. Om du mår dåligt och känner dig nedstämd eller har oro inför din ekonomi, så är det bra att söka professionell hjälp. Kontakta en psykolog eller samtalsstöd via din vårdcentral, alternativt använd dig av en digital tjänst. Hos exempelvis Mindler kan du som upplever generell ångest (GAD) träffa och få hjälp av en psykolog.
     
  10. Sök ekonomisk hjälp. Om du kämpar med ekonomisk oro tveka inte att söka ekonomisk professionell hjälp. En ekonomisk rådgivare (finns hos alla kommuner) kan erbjuda vägledning och stöd.
Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Betalar du 4 248 eller 14 064 kronor för din bilförsäkring?

Klocka 1 minuts läsning

För att du ska kunna köra din bil lagligt måste den vara påställd. Det innebär att du har en trafikförsäkring på bilen och betalar fordonsskatt. Trafikförsäkringen täcker skador som drabbar tredje part, alltså andra personer &au...

Föregående artikel
Har du en företagsbil? Jämför bilförsäkringen och se om du kan sänka din premie.
Klocka 1 minuts läsning