El till inköpspris – en fälla för konsumenten

Sharon Lavie
Sharon Lavie
Klocka 1 minuts läsning
El till inköpspris – en fälla för konsumenten

Just nu kampanjar flera elbolag hårt med påståenden om el till inköpspris, något som är lätt för oss som konsumenter att uppfatta som att du får köpa elen till samma pris som elhandlaren köper in den för.

Konsumentverket gjorde en undersökning bland flera elbolag med marknadsföring om el till inköpspris, så sent som i våras och påståendet visade sig inte stämma. Även Energimarknadsinspektionen gjorde en undersökning 2016 bland 19 elhandlare som erbjöd el till inköpspris och de kunde i vissa fall kunde hitta avtal med el till inköpspris som var drygt 55 procent dyrare än billigaste jämförbara rörliga avtalet just då.

Vad betalar jag?
Det pris du som kund betalar när du tecknar ett elavtal med en elhandlare består av olika delar. Grunden i alla ”el till inköpspris”-avtal är ett rörligt elavtal. Förutom själva priset för elen tillkommer kostnader för bl.a. elcertifikat, ursprungsmärkning, avgifter till tex Nordpool och Svenska kraftnät, administration och moms samt elbolagets påslag. 
Det blir väldigt förvirrande för oss konsumenter när det i marknadsföringen står att elbolaget har låga eller inga påslag men det inte lyfts fram lika tydligt om det istället tas ut en årlig fast avgift som i vissa fall är riktigt hög. Det kan därför skilja många hundralappar mellan elbolagens rörliga avtal och det beror främst på de olika påslagen och fasta avgifter.

Vad ska jag som kund tänka på?

  • Marknadsföring av el till inköpspris har kritiserats av såväl Konsumentverket, Energimarknadsinspektionen och Energiföretagen Sverige som menar att benämningen vilseleder konsumenten. Var därför extra uppmärksam på tillkommande avgifter rörliga liksom fasta och läs avtalet noga.
     
  • Det är viktigt att du som är konsument alltid frågar efter jämförpris. I jämförpriset ingår alla fasta och rörliga delar av elpriset
     
  • Kontakta energirådgivaren i din kommun eller ring Konsumenternas energimarknadsbyrå, båda är gratis och kan hjälpa dig att reda ut eventuella frågetecken.


Här kan du själv jämföra bland hundratals elavtal: Jämför el där du bor

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan och hitta ett bra elavtal.

123 45
Check cirkel

Info

Sharon Lavie

Om skribenten

Sharon Lavie, Sparekonom Lendo

Sharon Lavie är sparekonom på Lendo och har jobbat med privatekonomi och konsumenträtt i 19 år. Med lång erfarenhet av arbete på Konsumentverket och dessförinnan som både budget-och skuldrådgivare och konsumentvägledare är hennes ambition att kunna hjälpa dig fatta kloka beslut kring din ekonomi och stärka dina konsumentkunskaper.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Bolån, privatlån, studielån, sms-lån m.fl. Så fungerar dom.

Klocka 1 minuts läsning

Vilken ränta du betalar på ett lån kan variera rejält. På ett bolån betalar du i snitt 1,5 procent just nu samtidigt som ett sms-lån kan kosta över 40 procent i ränta. Att ta lån för konsumtion är något du alltid bör f&o...

Föregående artikel
Hur flyttar jag aktier från depå till ISK?
Klocka 1 minuts läsning