Elpriser – Hitta det billigaste elavtalet

Klocka 1 minuts läsning
Elpriser – Hitta det billigaste elavtalet

Elpriserna faller och för dig som vill hitta det billigaste elavtalet kan det vara läge att se över ditt avtal nu. Senast priserna var så här låga var nämligen för drygt 15 år sedan.


Vårväder i februari. Ja så är det för stora delar av landet och det får konsekvenser för elpriserna. Den ovanligt varma vintern har tryckt ned priserna rejält visar färsk statistik från Vattenfall och Bixia.

Elpriset på 15-årslägsta

Senast det begav sig med så här låga elpriser var 2005 och 2007. Det milda vädret, med temperaturer på mellan 3-7 grader över det normala för årstiden, har tornat upp sig till en perfekt storm för den som gillar att få låga elräkningar i brevlådan.

Vinter = dyr el (men inte 2020)

Storm ja. Blåsten runtom i landet har satt fart på vindkraftverken och kombinationen lågt energibehov med bra fart i kraftverken har lett till att elpriserna hamnat på lägsta nivån på drygt 15 år.

Enligt elhandelsbolaget Bixia ligger veckospotpriset, i skrivande stund, på strax under 20 öre per kilowattimme och prognosen är att priset fortsätter sjunka den närmaste veckan.

Coronaviruset som upptäcktes i slutet på 2019 har även det lett till att priserna på el sjunkit. Den lägre aktiviteten i den kinesiska ekonomin har fått olje- och kolpriserna att gå ned vilket i sin tur leder till billigare elpriser här i Sverige.

1 500 kronor billigare el

Systempriset på den nordiska elbörsen, Nord Pool, ligger nu strax under 20 öre vilket är en halvering sedan i somras. För en privatkund med en eluppvärmd villa kan detta innebära 1 500 kronor mindre i elräkning än vad som är normalt för årstiden enligt beräkningar från Vattenfall.

Mest positivt påverkas den som har rörligt elpris och en hög förbrukning. Även om februari skulle bli kyligare kommer priserna fortsatt vara kring historiskt mycket låga nivåer.

Hitta det billigaste elavtalet

Ska du precis teckna ett elavtal eller funderar du på att byta elbolag?

Här ger vi dig lite tips och tricks på hur du kan tänka för att hitta ett billigt elavtal som passar dig.

Gör så här:

  1. Ta reda på vilket elavtal du har idag. Det kan vara ett rörligt, fast (bundet) eller ett tillsvidareavtal (även kallat anvisningspris)
     
  2. Bestäm dig för om du vill ha ett rörligt elavtal (som följer elprisets rörelser) eller ett fast elavtal (som binds på ett på förhand bestämt pris)
     
  3. Över tid har det visat sig att rörligt elavtal är billigast. För dig som sover gott och inte oroas över elprisets svängningar så kan det vara att föredra. För dig som vill veta på förhand vad priset kommer vara är ett bundet elavtal på 1-2 år bra.
     
  4. När du bestämt dig för vilket elavtal du vill ha kan du gå in på vår kostnadsfria jämförelse av elavtal och hitta det billigaste elavtalet där du bor.
     
  5. Klart!

Hur tänker du kring elavtalet?

Har du något smart knep som du brukar använda dig av? Tecknar du ditt elavtal en viss tid på året eller har du något annat trick som sänker din elräkning?

Skriv gärna en kommentar här under och berätta. Vi är nyfikna på att höra från dig!


Skriven av Mikael Karlsson på Finansportalen

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan och hitta ett bra elavtal.

123 45
Check cirkel

Info

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Kan man beviljas ett bolån utan fast anställning?

Klocka 1 minuts läsning

Ja, absolut! Bolånemarknaden har förändrats den senaste tiden med nya aktörer som hanterar dig som är anställd inom gig-ekonomin. Här följer några tips för alla er utan fast anställning. Vad är gig-ekonomi? Så här skriver Wikipedia: “Gigekonomi är ett begrepp som be...

Föregående artikel
Har du missat pengar du har rätt till?
Klocka 1 minuts läsning