Elpriset > 5 kronor i måndagseftermiddag

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
Klocka 1 minuts läsning
Elpriset > 5 kronor i måndagseftermiddag

I måndags slog elpriset rekord, i alla fall sedan indelningen av Sverige i de fyra elområdena 2011. Under eftermiddagen låg elpriset per kilowattimme på över 5 kronor en stund.

I södra Sverige kostade en kilowattimme 270 öre i snitt och i norr låg elpriset på cirka 240 öre per kwh. Under 2020 låg elpriset på 22 öre/kWh i snitt och på 41 öre/kWh i snitt under 2019.

Varför är elpriset så högt just nu?
Förklaringen bakom de nu skenande priserna sägs vara kallare väder, lite vind och att vattenkraften har gått på nedsatt fart i Norrland pga isläggning av vattendammarna. Denna tillfälliga topp förväntas lägga sig när isläggningen är klar men många spår fortsatt relativt höga elpriser i Sverige och Europa under vintern. Utbud, efterfrågan, väder och vind påverkar hur priserna kommer röra sig framöver.

Jag chattade med Expressens läsare om elpriserna i måndags. Ni hittar chatten här (Premium).

Vad kan du göra som konsument?

1. Gör ett aktivt val. Det viktigaste du kan göra för att få ner din elkostnad är att göra ett aktivt val av elhandelsbolag. Gör du inte det får du ett anvisningsavtal (även kallat tillsvidareavtal) via ditt elnätsbolag. Dessa avtal kostar i genomsnitt 30 procent mer än vanliga avtal.

2. Jämför priserna. Det finns över hundra elhandelsbolag att välja mellan. Priserna skiljer sig rejält mellan bolagen och inte sällan har de kampanjer med bättre priser, vilket gör att det lönar sig att jämföra ofta. Jämför här >>

3. Rörligt eller bundet avtal? Du kan välja mellan att ha ett rörligt eller ett bundet elavtal. Om du har en ansträngd ekonomi och kan få svårt att klara av höga elräkningar under en period kan det vara bra att välja ett bundet avtal. Det blir lite som en försäkring. Om du klarar av svängningarna har ett rörligt avtal historiskt sett varit bättre, med reservation för att väldigt långa och kalla vintrar kan ge ett underskott i elproduktionen med ovanligt höga priser som följd. Hur det blir denna gång vet vi först i efterhand.

4. Se över din energiförbrukning.

- Byt till lågenergilampor. De håller längre och förbrukar mindre energi. 

- Handdiska inte under rinnande vatten.

- Kör diskmaskinen på ekonomiläge. Fyll den innan du kör igång den.

- Duscha inte för länge och duscha hellre än att bada. 

- Stäng av handdukstorken och golvvärmeslingorna när de inte behövs.

- Fyll tvättmaskinen innan tvätt. Tvätta inte i onödigt höga temperaturer.

- Sänk värmen inomhus och sänk ännu mer när du ska resa bort.

- Ställ inte möbler för nära element. Täta fönster och dörrar.

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan och hitta ett bra elavtal.

123 45
Check cirkel

Info

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Så påverkas du av den klubbade budgeten

Klocka 1 minuts läsning

Det blev en turbulent onsdag i förra veckan då Magdalena Andersson valdes till statsminister, M+KD+SDs budget röstades igenom, Miljöpartiet lämnade regeringen och Magdalena Andersson hann avgå innan hon hade tillträtt. Nu blir det ny statsministeromröstning men budgeten ligger fast. Private...

Föregående artikel
10 sätt som sänker din bolåneränta
Klocka 1 minuts läsning