
Du står i kön på ditt favoritcafé och doften av nygräddade croissanter fyller rummet. En varm latte lockar. "Bara 65 kronor", tänker du. Vad är väl 65 kronor i det stora hela? Det du däremot inte tänker på är att om du istället hade investerat de där 65 kronorna varje dag i en indexfond hade du haft närmare en miljon kronor om 20 år. Men hjärnan är inte alltid logisk. Det är här hyperbolisk diskontering kommer in i bilden.
Hyperbolisk diskontering är ett psykologiskt fenomen som beskriver varför vi tenderar att prioritera snabba belöningar framför långsiktiga vinster. Hjärnan väljer hellre en kaffe idag än trygghet imorgon, trots att vi egentligen vet vad som vore bäst. Vi gör det hela tiden. En spontan shoppingrunda eller en extra streamingtjänst. Vi vet att det vore klokare att spara, men hjärnan ropar: "Belöning nu!"
Forskaren Hal Hershfield har visat att när vi tänker på vårt framtida jag aktiveras samma delar av hjärnan som när vi tänker på en främling. Det gör det svårare att bry sig om den där 67-åriga versionen av oss själva, trots att det faktiskt är vi som ska leva det livet. Problemet är att våra hjärnor är designade för kortsiktighet. Under evolutionens gång har omedelbara behov som mat, skydd och säkerhet prioriterats framför långsiktig planering. I dag lever vi dock i en värld där det långsiktiga sparandet spelar en avgörande roll för vår ekonomiska trygghet. Men våra hjärnor hänger inte med.
Ett av de mest kända experimenten inom området är marshmallow-testet från 1970-talet. Barn fick välja: ät en marshmallow nu – eller vänta en stund och få två. Många kunde inte hålla sig. I ett annat experiment fick deltagare (vuxna) välja mellan 500 kronor nu eller 1 000 kronor om ett år. Trots att det innebar en avkastning på 100 procent valde många den snabba belöningen. Det säger en hel del om hur starkt vårt behov av omedelbar tillfredsställelse kan vara – även när det uppenbart inte är det smartaste valet.
Men det går faktiskt att ”lura” hjärnan. Ett sätt är att införa automatiskt sparande, där pengar dras direkt från lönekontot innan du hinner fundera på vad du skulle kunna köpa för dem. Ett annat sätt är att sätta tydliga och konkreta mål. Att spara till en rikare framtid är för abstrakt för att kännas verkligt. Det är lättare att hålla dig motiverad om du sparar till en resa, ett körkort eller en bostad.
Vad som är positivt är att vi inte behöver välja mellan latten eller miljonen. Med rätt struktur och prioriteringar kan vi faktiskt få både och. Njut av nuet, men se också till att ta hand om framtiden – den kommer snabbare än du tror.
Detta är en krönika från Omni Ekonomi den 13 april
Aktuella sparkontoräntor
Här kan du hitta det bästa sparkontot. Jämför sparräntor och se var du får den högsta räntan.
Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti.
Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen, eller läs mer på aktörens hemsida. .
EP Bank
Marginalen
Qred
Grundat 2015 av entreprenörer för entreprenörer, är Qred Bank nu Sveriges snabbast växande fintech-företag, enligt Financial Times. Qred har levererat lönsam tillväxt från start och är marknadsledande i Norden.
HoistSpar
BIGBANK
Resurs Bank
Den statliga insättningsgarantin som garanterar upp till 1 050 000 kr per kund,
gäller för alla sparkonton hos Resurs Bank.
Mangold
Carnegie
Froda
Volvofinans Bank
Northmill Bank
Saldo Bank
Spara tryggt med fast ränta.
prova att ändra filtreringen
Övrig information
Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonton där fler parametrar visas.
För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.
När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 1 050 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

Om skribenten
Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.
År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!