Ersättning för ärr, sveda och värk - Detta gäller

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
Klocka 1 minuts läsning
Ersättning för ärr, sveda och värk - Detta gäller

Har du varit med om en olycka och fått ärr, sveda eller värk till följd kan du ha rätt till ersättning. Här hittar du allt du behöver veta om hur det fungerar.

Ersättning för ärr


För att du ska kunna få ersättning för ärr måste du ha besökt ett sjukhus eller en vårdcentral i samband med att olyckan inträffade. Normalt behöver du också ha varit försäkrad hos ditt nuvarande försäkringsbolag vid skadetillfället.

Försäkringsbolaget bedömer sedan din ersättning utefter ärrets placering och utseende. De kommer att titta på hur ärret ser ut ungefär 1-2 år efter olyckan och därefter bestämma hur mycket ersättning du kan få.

Ersättningen för ärr baseras bland annat på följande:

  • Var ärret sitter. Sitter ärret i ansiktet eller någonstans på kroppen där du kan dölja det?
  • Hur vanprydande ärret är
  • Om ärret orsakats av ett olycksfall eller en trafikolycka
  • Hur gammal du är

Vi rekommenderar att du alltid kontaktar vården och ditt försäkringsbolag i samband med en olycka där du misstänker att du kan få ett ärr eller bekymmer i framtiden. Då finns det en notis om din olycka om du skulle vilja begära ersättning.
 

Så mycket kan du få i ersättning


Hur mycket du kan få i ersättning för ärr beror bland annat på ovannämnda kriterier men även på ditt försäkringsbolags ärrtabell eller trafikskadenämndens egna ärrtabell. För att ta reda på hur mycket du kan få i ersättning för just ditt ärr kontaktar du ditt försäkringsbolag.
 

Hur gamla ärr kan du få ersättning för?


För att kunna få ersättning för ärr behöver du anmäla skadan till ditt försäkringsbolag. Detta måste du göra inom 10 år, efter det anses ärendet som preskriberat och du kan inte längre ansöka om ersättning.
 

Ersättning för sveda och värk


Sveda och värk innebär att du har fysiska eller psykiska men efter en olycka eller sjukdom. Här pratar man om besvär som är tillfälliga och som du har under den tid som försäkringsbolaget anser som akut sjuktid. Med andra ord fram tills det att du blir frisk eller skadan har blivit bestående.

För att du ska ha rätt till ersättning för sveda och värk vid fysiska besvär behöver du ha varit sjukskriven, detta eftersom ersättningen baseras på sjukskrivningsgraden. Vid psykiska besvär finns dock inte detta krav.

Om dina men blir bestående har du även rätt till ersättning för detta. Medicinska rådgivare går igenom allt material om din skada och gör därefter en bedömning av skadans invaliditetsgrad.
 

Så mycket kan du få i ersättning


Hur mycket du kan få i ersättning för sveda och värk beror bland annat på hur allvarlig din skada är, hur länge du vårdas för din skada och vilken typ av vård du har fått. Det skiljer sig också mellan olika försäkringsbolag och om värken orsakats av en trafikolycka eller annan olycka. Men även här är det många försäkringsbolag som utgår från Trafiknämndens tabell.
 

Så söker du om ersättning för sveda och värk


Det är inte alla försäkringsbolag som ger ersättning för sveda och värk, men om skadan orsakats i en trafikolycka och räknas under skadeståndslagen har du alltid rätt till ersättning. Du ansöker om detta hos ditt försäkringsbolag, som du även behöver ha varit kund hos när olyckan skedde.
 

Olycksfallsförsäkring - trygghet om oturen är framme


De flesta olyckor sker i eller nära hemmet och hemförsäkringens skydd är ofta otillräckligt. En olycksfallsförsäkring är ett viktigt komplement till samhällets skydd och kan ge dig ekonomisk trygghet om oturen är framme.

Här kan du läsa mer och hitta en bra och billig olycksfallsförsäkring för dig.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Teckna elavtal till lägenhet - Så här gör du

Klocka 1 minuts läsning

Här hittar du som ska teckna ett elavtal till en lägenhet bra tips och råd. Läs om viktiga saker att tänka på innan du väljer och skaffar ett avtal. Är det dags för dig att flytta? Har du koll på vilket elavtal du ska välja eller är det första gången du ...

Föregående artikel
Laga punktering på bilen – Gör så här
Klocka 1 minuts läsning