Experternas 10 bästa tips för ett lyckat aktiesparande

Klocka 1 minuts läsning
Experternas 10 bästa tips för ett lyckat aktiesparande

Kom igång med ditt aktiesparande genom att läsa Claes Hembergs, Günther Mårders och Maria Landeborns tips om hur du framgångsrikt sparar i aktier. Köp Investmentbolag, spara långsiktigt, försök inte tajma marknaden och undvik dyra avgifter är några av tipsen.


Aktier är en överlägsen sparform

De senaste 100 åren har Stockholmsbörsen stigit med i genomsnitt cirka 10 procent per år. Detta trots diverse kriser och stora svängningar på börsen. I USA har man mätt börsens avkastning i över 200 år och där hamnar den reella avkastningen (dvs. avkastning minus inflation) på drygt 7 procent per år.

5000 kronor blir 2,5 miljoner kronor på 65 år!

En avkastning på 10 procent per år kanske inte låter så mycket. Men om du spar långsiktigt ger ränta på ränta en rejäl ökning av ditt kapital. Investerar du 5000 kronor till ditt barn vid födseln bör ditt barn ha nära 2,5 miljoner kronor vid 65 års ålder, om utvecklingen blir lik de senaste 200 åren.

Ett framgångsrikt börssparande – så här enkelt är det

10 råd från Maria Landeborn, privatekonom SBAB:

  1. Köp aktier i företag du förstår. Då kan du själv dra slutsatser och bedöma utsikter istället för att vara beroende av andras åsikter.
  2. Spara långsiktigt. För de allra flesta lyckas det betydligt bättre än att jaga snabba vinster.
  3. Behåll vinnaraktierna. Det är lätt att lockas att ta hem vinsten för tidigt när det börjar gå bra.
  4. Sälj förlorarna om du inte verkligen tror på en vändning.
  5. När vi ändå är inne på förlorare tål det att påpekas att det sällan är en bra strategi att köpa fler aktier i ett bolag bara för att det blivit ”billigare” sedan du köpte första gången.
  6. Sprid riskerna. Placera inte för mycket pengar i en aktie, utan välj flera olika bolag i olika branscher och med olika förutsättningar. Då minskar du risken och jämnar ut svängningarna.
  7. Jaga inte snabba vinster i förhoppningsbolag. Och om du gör det – var beredd på att du kan förlora pengarna. Det är lite som att köpa en lott. Dubbelt upp eller ingenting (och oftast det senare)!
  8. Köp inte allt på en gång. Att sprida ut köpen över tid minskar risken att köpa allt vid fel tillfälle.
  9. Investmentbolag är ett bra alternativ för både nybörjare och proffs. Du får en portfölj med flera bolag i och dessutom till rabatt eftersom investmentbolagets aktie oftast kostar mindre än värdet av aktierna de äger.
  10. Är det svårt att välja aktier? Spara i en fond istället. Välj en indexfond med låg avgift eller en fond med många stjärnor så får du värde för pengarna.  

Tio råd från Claes Hemberg, sparekonom Avanza Bank:

  1. Börja med tre investmentbolag (Kinnevik, Lundberg och Ratos) så är du igång.
  2. Spara på ISK-konto för att få så låg skatt som möjligt och fastna inte i kvittningar.
  3. Bredda med stabila bolag som ger bra utdelning: H&M, Sagax, Betsson, NCC och Loomis.
  4. Läs oberoende analyser på nätet. Prioritera bolag med stigande utdelningar.
  5. Sikta på 5 olika aktier, öka sedan till 10. Stressa inte. Utan många är kul!
  6. Byt inte ofta utan äg åtminstone 6-12 månader.
  7. Köp/sälj stegvis så får du lugnare utveckling.
  8. Sälj surkart. De förstör ditt intresse och ekonomi
  9. Undvik turn-around bolag. De vänder sällan.
  10. Undvik dröm-bolag. Drömmar infrias sällan.

Tio råd från Günther Mårder, sparekonom Nordnet bank:

  1. Köp inledningsvis några bra nybörjaraktier. Investmentbolag är suveräna. Fungerar som en fond eftersom de köper aktier i andra bolag, men har inga årliga avgifter – mer än kostnaden för att driva bolagen. Ex. Investor, Industrivärden, Kinnevik, Lundbergs, Ratos m.fl.
  2. Investera regelbundet för att slippa de kortsiktiga variationerna som börskurserna alltid har.
  3. Sprid riskerna i flera olika aktier. 10-15 aktier på sikt men köper man investmentbolag så är fem olika aktier fullgott.
  4. Försök inte tajma marknaden. Du kommer sannolikt att misslyckas lika många gånger som du lyckas varför det är helt onödigt.
  5. Undvik att betala dyra avgifter. Sök efter låga köp- och säljavgifter och betala aldrig för själva depån eller kontot.
  6. Köp bara aktier i bolag vars verksamhet du förstår.
  7. Leta efter aktier som år efter år har givit höga och stabila utdelningar.
  8. Undvik aktier i branscher som är under stor förändring. Visst finns det potential med denna typ av investeringar men riskerna är onödigt stora.
  9. Grips inte av girighet. Våga bli nöjd om du har fått uppleva 3-4 år av uppgång. Börsen kommer alltid att överdriva allt vilket betyder obefogat stora uppgångar följt av oförklarligt stora nedgångar.
  10. Ha tålamod. Snabba börsklipp finns i filmer men i verkligheten är det långsiktigt och tråksparande som betalar sig i längden.

Vill du ha fler tips från våra experter - besök Compricers expertpanel

 

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Är det billigare att köpa eller att göra läsk?

Klocka 1 minuts läsning

Att göra läsk hemma är bra för miljön (mindre frakter och mindre flaskor/burkar) men är det också bra för plånboken? Kan man spara pengar genom att köpa en kolsyremaskin och göra läsken hemma? Sommaren har varit varm och många av oss har säkert släkt törsten med kolsyrat vat...

Föregående artikel
10 handfasta tips på vägen ut ur skuldfällan!
Klocka 1 minuts läsning