Fastighetsbeteckning - allt du behöver veta

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
(senast ändrad: ) Klocka 1 minuts läsning
Fastighetsbeteckning - allt du behöver veta

Fastighetsbeteckning är ett unikt namn som alla fastigheter i Sverige har för att enkelt kunna identifieras. Här kan du läsa om hur du hittar en fastighetsbeteckning.

Vad är fastighetsbeteckning?


En fastighetsbeteckning är en unik beteckning som alla fastigheter i Sverige har. Fastighetsbeteckningen består av en bokstavskombination som representerar kommunen där fastigheten är belägen samt ett löpnummer som identifierar den specifika fastigheten inom kommunen.
 

Exempel på fastighetsbeteckning


“Gävle Olsbacka 11:1" 

Gävle står för kommunnamnet, Olsbacka står för traktnamnet, 11 är blocknumret och 1 är enhetsnumret.
 

Vad används fastighetsbeteckningen till?


Fastighetsbeteckningen registreras i Fastighetsregistret och används för att snabbt kunna identifiera en specifik fastighet. Genom fastighetsbeteckningen kan man bland annat ta reda på ägarförhållanden, fastighetens storlek, eventuella belastningar (till exempel servitut eller pantbrev) och annan relevant information om fastigheten.

Med en fastighet menas i detta fallet ett markområde. Bostaden är byggnaden på markområdet och detta klassas som fastighetstillbehör tillsammans med staket och andra byggnader som finns på tomten.
 

Fastighetsregistret


Fastighetsregistret är Sveriges officiella register över hur marken i landet är indelat och vem som äger vad. Det är Lantmäteriet som har hand om registret och här måste alla fastigheter i Sverige finnas. I registret hittar du bland annat information om fastighetsbeteckning, inteckningar, taxeringsuppgifter och så vidare.
 

När kan man behöva veta sin fastighetsbeteckning?


Att känna till sin fastighetsbeteckning är användbart i flera olika sammanhang:

  • Fastighetsaffärer: Vid köp eller försäljning av fastigheter är fastighetsbeteckningen nödvändig för att identifiera den specifika fastigheten som affären gäller. Både säljare och köpare behöver ha korrekt fastighetsbeteckning i köpeavtalet.
     
  • Bygglov: Vid ansökan om bygglov eller förändringar på fastigheten krävs fastighetsbeteckningen för att identifiera den exakta fastigheten där byggnationen eller förändringen ska genomföras.
     
  • ROT-avdrag: I Sverige kan du få skattereduktioner för arbetskostnader vid renovering, ombyggnad eller tillbyggnad (ROT-avdrag). Vid ansökan om ROT-avdrag kan fastighetsbeteckningen begäras för att verifiera att arbetet har utförts på rätt fastighet.
     
  • Pantbrev och lagfart: Vid ansökan om både pantbrev och lagfart, som görs hos Lantmäteriet, behöver du ange fastighetsbeteckningen. När du gjort detta registreras allt automatiskt i Fastighetsregistret.
     
  • Teckna försäkring: När du ska teckna en villaförsäkring, hemförsäkring eller en fritidshusförsäkring behöver försäkringsbolaget veta vilken fastighetsbeteckning som försäkringen ska omfatta.
     
  • Bolån: Om du ska ansöka om bolån för att köpa ett hus behöver banken veta vilken beteckning fastigheten har.
     

Hur får jag reda på min fastighetsbeteckning?


För att hitta din fastighetsbeteckning kan du göra följande:

  • Fastighetsregister: Du kan hitta din fastighetsbeteckning i Lantmäteriets e-tjänst Min fastighet. Vill du hitta någon annans fastighetsbeteckning kan du göra det via Vem äger fastigheten.
     
  • Hitta.se: På Hitta.se finns en karttjänst där du kan söka efter fastigheten för att hitta fastighetsbeteckningen. Dock skrivs kommunnamnet separat i den här tjänsten.
     
  • Fastighetsdeklaration: Om du äger fastigheten kan du hitta fastighetsbeteckningen i fastighetsdeklarationen, köpeavtalet eller i dina eventuella lånehandlingar.
     
  • Bostadsrättsföreningens årsredovisning: Lägenheter i en bostadsrättsförening har inga egna fastighetsbeteckningar. Du kan hitta din bostadsrättsförenings fastighetsbeteckning i föreningens årsredovisning.
     
  • Hyreskontrakt: Hyresrätter har inte heller egna fastighetsbeteckningar utan du hittar hyresfastighetens fastighetsbeteckning i ditt hyreskontrakt.

Enskilda bostadsrätter och hyresrätter har istället för fastighetsbeteckning tilldelats lägenhetsnummer av Skatteverket för att de ska vara enklare att hålla isär.


Här kan du läsa mer om:

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Bostadskrascher genom tiderna

Klocka 1 minuts läsning

Bostadskrascher har kommit och gått i världshistorien. Här går vi igenom vad en bostadskrasch är och några av de värsta som skett i Sverige och omvärlden. Vad är en bostadskrasch? En bostadskrasch är en kraftig och ofta snabb nedgång i bostadspriserna på en viss markna...

Föregående artikel
Ny tjänst: Jämför enkelt din nuvarande försäkring
Klocka 1 minuts läsning