Flytta hemifrån - Lista på bra saker att tänka på

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
Klocka 1 minuts läsning
Flytta hemifrån - Lista på bra saker att tänka på

Är det äntligen dags att flytta hemifrån till ett eget boende? Här hittar du en lista över bra saker att tänka på innan du flyttar för att allt ska gå smidigt.

Om att flytta hemifrån


Att flytta hemifrån är ett stort steg i livet som innebär en härlig frihetskänsla med ditt alldeles egna hem. När du flyttar själv för första gången finns det dock en hel del du behöver tänka på. Här har vi gjort en ”flytta hemifrån lista” med bra saker att tänka på för att allt ska gå så smidigt som möjligt och för att du ska få en bra start i ditt nya hem.
 

Gör en budget


Innan du flyttar hemifrån är det viktigt att ha koll på pengarna. Gör en budget där du räknar på dina inkomster och utgifter för att se att du har råd med ett eget hem. Enligt Konsumentverket kostar det i genomsnitt 16 070 kronor för en 20-åring att ha ett eget boende. Detta inkluderar kostnader för bland annat mat, hushåll, transport och nöjen. Är din inkomst tillräckligt hög är det dags att hitta ditt nästa boende. Utgå från din budget och titta på lägenheter i din prisklass.
 

Flyttanmälan och Adressändra


När du väl hittat ditt nya hem, skrivit på kontraktet och fått dina nycklar är det dags för en flyttanmälan. Detta kan du göra på Skatteverkets hemsida via deras e-tjänst. För att få posten till din nya adress måste du också adressändra. Detta gör du på adressandring.se. Där kan du även beställa eftersändning av din post så du är säker på att viktiga brev kommer till din nya bostad även om det är den gamla adressen som står på brevet.
 

Teckna hemförsäkring


En hemförsäkring är inte bara en försäkring för ditt hem utan även för dig. I denna viktiga försäkring får du bland annat egendomsskydd, reseskydd, överfallsskydd och ansvarsskydd med mera. Skulle du inte ha en hemförsäkring och något händer såsom att det börjar brinna eller att du får en vattenskada i lägenheten kan du bli ersättningsskyldig, vilket kan bli en mycket dyr historia.

På Compricer kan du helt kostnadsfritt jämföra hemförsäkringar från flera olika försäkringsbolag och hitta en bra och billig försäkring för ditt hem.
 

El och internet


Om el och internet inte ingår i din hyra måste du teckna avtal för detta. Här kan du jämföra och teckna elavtal med ett valfritt elbolag. Ingår inte internet i ditt nya hem kan du hitta ett bra och billigt bredband här.
 

Vad kostar det att flytta hemifrån?


Konsumentverket räknar med att det kostar ungefär 27 800 kronor att flytta hemifrån och köpa nya möbler och husgeråd.
 

Skriv en inköpslista


Ett tips är att skriva en inköpslista innan du flyttar med allt du behöver i ditt nya hem. Börja med att köpa allt det som är nödvändigt såsom tallrikar, bestick och porslin och vänta med det som inte behövs på en gång. Vill du vara extra budgetvänlig kan du försöka hitta det du behöver på loppis och i second hand-butiker.
 

Börja spara


När du väl har flyttat hemifrån och köpt det du behöver till ditt nya hem är det dags att börja spara. Lägg undan en rimlig summa varje månad för att få ihop en buffert för oförutsedda utgifter. På så vis får du en tryggare vardag och du kommer tacka dig själv den dagen pengarna kommer till användning för att någonting har hänt.

I vår Ekonomiskola om olika delar i livet kan du läsa mer om bra saker att tänka på inför flytten.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Renoveringslån - 5 tips för dig som ska renovera

Klocka 1 minuts läsning

Ett renoveringslån kan du ta utan säkerhet som privatlån eller med säkerhet genom att baka in i ditt bolån. Läs mer om hur du kan låna till din renovering här. Börjar ditt hem bli i behov av en renovering eller är det dags att bygga den efterlängtade uteplatsen? En renovering &aum...

Föregående artikel
Så blir din privatekonomi om Kristdemokraterna får bestämma
Klocka 1 minuts läsning