Gå ur Svenska kyrkan och spara tusenlappar

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
(senast ändrad: ) Klocka 3 minuters läsning
Gå ur Svenska kyrkan och spara tusenlappar

För dig som inte har skäl till att stanna kvar som medlem i Svenska kyrkan finns det mycket pengar att spara på att begära utträde. Här kan du läsa om hur det går till.

Om att gå ur Svenska kyrkan för att spara pengar


Denn artikel är inget religiöst ställningstagande om att du bör träda ur Svenska kyrkan. Det handlar enbart om att många årligen betalar för att vara medlemmar i något dom kanske inte vet om, eller vill vara med i, och att det finns mycket pengar att spara på att säga upp sitt medlemskap. Mycket mer än du kanske trodde.

Före år 1996 blev varje svensk automatiskt medlem i den Svenska kyrkan vid födseln. Efter milleniumskiftet har den svenska staten och kyrkan gått skilda vägar.
 

Så mycket betalar du


Varje år betalar du cirka 1 procent i kyrkoavgift, det som tidigare kallades för kyrkoskatt. Hur mycket du betalar exakt varierar beroende på vilken församling du tillhör och vilken årsinkomst du har.

Du kan via din senaste deklaration se hur mycket du har betalat föregående år.
 

Så mycket kan du spara


I genomsnitt betalar du cirka 1 procent av din inkomst i kyrkoavgift. Det innebär att om du har 400 000 kronor i årsinkomst så går 4 000 kronor till kyrkan. 4 000 kronor du kan spara in alltså. 4 000 kronor under, låt oss säga 40 år, ger 160 000 kronor.

Förutom kyrkoavgiften betalar du en begravningsavgift som i snitt ligger på cirka 0,28 procent av din inkomst. Denna skatt är dock obligatorisk oavsett om du är medlem i Svenska kyrkan eller inte.
 

Avgiften är viktig för kyrkan


Kyrkoavgiften är en mycket viktig intäktskälla för Svenska kyrkan.

Cirka 80 procent av de totala intäkterna utgörs av kyrkoavgiften via skattsedeln. Hälften av pengarna går till församlingsverksamheten vilket innebär kostnader för präster, gudstjänster, kyrkomusik, barn- och ungdomsverkamhet och diakoni med mera. 25 procent av kyrkoavgiften går till att sköta begravningsverksamheten och lite drygt 25 procent går till underhåll och drift av byggnader och lokaler.

Resterande del går till stiften och Svenska kyrkans centrala delar.
 

Vad innebär det då att inte vara medlem i Svenska kyrkan?


Om du inte betalar kyrkoavgiften har du inte rättighet till en kyrklig vigsel med allt vad det för med sig i präst, organist och vaktmästare med mera. Du har heller ingen rätt att verka till en gudstjänst. Du kan heller inte rösta i kyrkoval. Det är dom viktigaste punkterna.

Däremot kan du vid samtal med en präst eller kyrkoherde ändå få tillgång till en kyrklig vigsel. Kyrkan kan vilja ha betalt för det. Dock räcker det med att en av makarna är medlem för att du ska kunna gifta dig kyrkligt.

Du har fortfarande rätt att gå på gudstjänster, döpa ditt barn (som då blir medlem i kyrkan) och begravas på en kyrkogård eller allmän gravplats.
 

Kyrkan gör mycket gott i samhället


De hjälper till ute i världen och har personal som hjälper till vid krissituationer med mera.

Däremot finns det inget som säger att du själv inte kan lämna bidrag till fonder och föreningar som verkar inom olika områden för delar eller helheten av den besparing du gör vid ett utträde.

Ett utträde kan naturligtvis ha många andra orsaker än strikt privatekonomiska. Det kan vara ideologiska skäl eller bara att man inte vill vara medlem i en organisation man själv från början inte kunde säga nej till.
 

Så går du ur Svenska kyrkan


Om du vill gå ur Svenska kyrkan kan du skicka ett vanligt brev till expeditionen hos din församling. Berätta att du vill begära utträde ur Svenska kyrkan och ange fullständigt namn, personnummer (alla 10 siffror), gatuadress, postnummer och bostadsort. Skriv även under ditt brev.

Det är mycket viktigt att du skickar in din begäran om utträde innan den 1:a november för att du ska slippa att betala kyrkoavgift på dina inkomster nästkommande år och framöver.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

3 anledningar till att diversifiera din aktieportfölj

Klocka 5 minuters läsning

Att diversifiera sin aktieportfölj kan vara en mycket viktig del i vägen mot framgång på börsen. Här hittar du tre anledningar till varför det är smart. Antalet aktieslag i portföljen ökar chansen till god avkastning på börsen, och det finns många anledningar till varf...

Föregående artikel
Se upp för kontanter i ditt investeringssparkonto
Klocka 3 minuters läsning