Om du funderar på att öppna ett gemensamt sparkonto med någon annan finns det en del saker att tänka på. Här hittar du allt du behöver veta om gemensamt sparande.
Är det dags att ta nästa steg i förhållandet och starta ett gemensamt sparkonto? Måste man ha ett gemensamt sparkonto när man bor tillsammans? Och vad händer med pengarna om ni skulle göra slut? Detta och mycket annat går vi igenom i denna artikel!
Om att ha ett gemensamt sparkonto
Om man ska öppna ett gemensamt sparkonto eller inte är naturligtvis upp till var och en. Många öppnar ett konto tillsammans när de har gift sig eller blir sambos. Att spara tillsammans kan vara bra om man exempelvis vill spara till en ny bostad, en resa eller kanske ett bröllop. Det bästa är att ta en diskussion om sparande och tillsammans komma fram till en lösning som fungerar för er båda.
Som boende tillsammans är det vanligt att man delar lika på alla gemensamma utgifter och sedan har ett sparande var för sig. En bra lösning kan vara att behålla era egna sparkonto men även öppna upp ett gemensamt där ni sätter in lika mycket pengar till era gemensamma drömmar och för att ha som en buffert om något händer. En gemensam buffert är bra om exempelvis något oförutsett inträffar.
Så öppnar ni ett gemensamt sparkonto
För att kunna öppna ett gemensamt sparkonto måste båda två stå som kontoinnehavare. Detta fixar ni enklast genom att kontakta er bank. Sedan är det bara att börja sätta in pengar.
En smidig lösning som många väljer är att ha varsitt eget lönekonto och sedan ett gemensamt sparkonto dit ett visst belopp förs över automatiskt varje månad från bådas lönekonto. Många väljer då att dela upp sparandet i två olika delar. Ett sparande på kort sikt som är en buffert som ni kan ta av för oväntade gemensamma utgifter och ett sparande på lång sikt som är för exempelvis resor, bröllop eller renoveringar.
Hur ni väljer att dela upp ert sparande är något ni får diskutera fram för att få ett gemensamt sparkonto som ni båda känner er trygga och bekväma med.
Så mycket ska ni spara
Hur mycket som är rimligt att spara beror på hur er ekonomiska situation ser ut. Här gäller det att ta bådas ekonomi i beaktning då det kan finnas löneskillnader som påverkar hur mycket ni kan spara gemensamt. Det är viktigt att ni kommer fram till en summa som ni båda känner att ni kan avsätta och som räcker till för de mål ni har med sparandet. Huruvida man ska spara lika mycket eller inte är också något som ni får fundera på. Det finns inga rätt eller fel utan det viktiga är att ni hittar ett sparande som ni båda tycker fungerar.
Detta händer om förhållandet upphör
Om ni är sambos och har ett gemensamt sparkonto där ni båda två står som kortinnehavare delas pengarna lika i det fall att ni skulle göra slut. Är ni gifta kan ni skriva ett äktenskapsförord som bestämmer hur pengarna ska delas upp om ni skulle skilja er, annars delas de lika precis som för sambos.
Öppna ett gemensamt sparkonto med bra ränta
Har ni bestämt er för att skaffa ett gemensamt sparkonto? Då är det bara att jämföra sparkonton och hitta den bästa räntan!
Aktuella sparkontoräntor
Här kan du hitta det bästa sparkontot. Jämför sparräntor och se var du får den högsta räntan.
Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti.
Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen, eller läs mer på aktörens hemsida. .
Landshypotek Bank
Resurs Bank
Den statliga insättningsgarantin som garanterar upp till 100 000 euro per kund,
gäller för alla sparkonton hos Resurs Bank.
Nordiska
Collector sparkonto
Moank
Ett tryggt och smart sparande med insättningsgaranti och ränta från 3,70% till 4,30%.
Volvofinans Sparkonto
EP Bank
Bank Norwegian
Borgo
Marginalen
Brocc Finance
Nordax Bank
JAK Medlemsbank
Vi erbjuder både fasträntekonton med löptider mellan 3-6 månader och sparkonton med rörlig ränta utan bindningstid. Självklart omfattas ditt sparande av den statliga insättningsgarantin.
Ansök direkt på vår hemsida och öppna ditt konto redan idag!
Santander Consumer Bank
Svea Bank
Qliro
TF Bank
SevenDay Bank
Qred
Grundat 2015 av entreprenörer för entreprenörer, är Qred Bank nu Sveriges snabbast växande fintech-företag, enligt Financial Times. Qred har levererat lönsam tillväxt från start och är marknadsledande i Norden.
Nstart
BIGBANK
Mangold
Carnegie
prova att ändra filtreringen
Övrig information
Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonton där fler parametrar visas.
För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.
När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 1 050 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!