Jag började spara till min pension som 27-åring efter rådgivning. 14 år senare hade jag "förlorat" 15 000 kronor och missat 90 000 kronor i avkastning. Anledning: dålig rådgivning och dålig koll av mig.
Jag blir ofta kontaktad av personer som känner sig lurade av sin bank. Och ja, lurade blir vi. Inte för att personerna som jobbar där verkligen går in för att lura oss, utan för att det är deras jobb att sälja det som deras arbetsgivare (och de själva) tjänar mest på. Och jag har också blivit “lurad”.
Jag började spara till min pension som 27-åring efter rådgivning från en bank; 500 kronor i månaden plus en engångsinsättning. Efter 12 år tog jag en titt på sparandet (ja, jag hade låtit det pågå utan att utvärdera det under 12 år - jag hade ju fått råd av en expert…). Jag beslutade mig för att avsluta nysparandet men fick inte flytta befintligt sparande, så avgifterna fortsatte att ticka på. När jag två år senare äntligen fick flytta sparandet hade jag sparat totalt 88 000 kronor och värdet på fonden var 73 000 kronor.
En indexfond med låg avgift hade fördubblat mitt kapital under samma tid. I stället hade 15 000 kronor av mina sparade pengar “försvunnit” och jag hade missat närmare 90 000 kronor i avkastning. Dåliga fonder med höga avgifter är förklaringen. Jag har mig själv att skylla som inte hade bättre koll, men tänker att om jag inte hade koll så finns det kanske några av er läsare som inte heller har det?
En granskning av Aktiespararna 2023 visar att endast 12 av 51 Sverigefonder har slagit index de senaste fem åren och på tio års sikt är resultatet ännu sämre. Anledningen är inte att fonderna har dåliga förvaltare utan att det är svårt att slå index över tid, framför allt om fonden har en hög avgift. Forskning visar att vi får bättre avkastning, i genomsnitt, om vi investerar i en billig indexfond istället för i en aktivt förvaltad fond. Det går att hitta fonder och förvaltare som trots hög avgift (eller på grund av) levererar bra avkastning. Men majoriteten levererar dock inte.
En studie från 2014 av Kungliga Tekniska Högskolan visar att konsumenterna gjorde sämre finansiella val när de rådfrågade en bankrådgivare än om de gjorde valen på egen hand. Inte alls förvånande när en rapport från Finansinspektionen visar att rådgivare tjänar upp till tio gånger mer i provision på dyra finansiella produkter jämfört med mer för oss kunder fördelaktiga sparformer. Och tar vi en titt på bankernas provisionsnetto, deras intjäning från avgifter och provisioner, under andra kvartalet i år ser vi hur mycket de tjänar under ett kvartal på att sälja dyra och icke sällan dåliga produkter till oss: Nordea 795 miljoner euro, SEB 5,9 miljarder kronor, Swedbank 4,2 miljarder kronor och Handelsbanken 2,9 miljarder kronor.
Så ta en titt på ditt sparande. Gör inte som jag gjorde! Och har du gjort som jag, avsluta sparandet så fort du kan och, om möjligt, flytta det dit där du slipper höga avgifter.
Detta är en krönika från Omni Ekonomi den 4 augusti 2024.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!